Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

HP iPAQ rx 1950 – multimédia bez drátů

16.11.2005, Pavel Bureš, recenze
HP iPAQ rx 1950 – multimédia bez drátů
HP iPAQ je zajímavé zařízení, nejedná se o low-end ani o funkcemi nabitý model, stojí přibližně někde uprostřed. V tomto přístroji nenajdete Bluetooth, ale pouze infraport a Wi-Fi, jeho místo je tedy zejména ve firmách či v domácnostech s Wi-Fi přístupovým bodem, díky němuž budete moci poslouchat hudbu, aniž by musela být na paměťové kartě.
Kapitoly článku:
Windows Mobile 5 přináší mnoho nových vlastností, základní ovládání zůstalo však podobné starším verzím. Po zapnutí vás přivítá Today obrazovka, nikoli však klasická s výpisem úkolů či položek kalendáře, ale se 4 velkými tlačítky – pro spuštění Internet Exploreru, Windows Media Playeru, složky s hrami a prohlížeče fotografií. V nastavení si však můžete tento HP styl vypnout a používat ten klasický s tím, že si zaškrtnete, které položky si necháte zobrazit.


Webovým prohlížečem v HP iPAQu rx1950 je starý známý Pocket Internet Explorer. Obsahuje několik režimů pro prohlížení, stránky můžete nechat beze změny či je upravit tak, aby nebylo nutné scrollování do stran. Narozdíl od palmovského Web Pra Pocket IE nevyužívá proxy, takže stahujete celou stránku a prohlížeč se o úpravu musí postarat sám, což u velmi složitých stránek zpozdí zobrazení. I na QVGA displeji se dají stránky rozumně prohlížet, záleží však na používané velikosti písma. V nastavení programu si zvolíte znakovou sadu (v mém případě Western) a korektně se zobrazí stránky ve Win či třeba UTF-8 kódování (ve kterém je mj. Svět PDA a Palmy s ním mají problémy).


Základem plánovacích aplikací je Calendar, subjektivně se mi zdá jednodušší než Datebook u Palmu. Na schůzky se můžete dívat se třech druzích zobrazení – denním, týdenním, měsíčním a ročním, ještě můžete využít krátký sumář. Přestože jsem se zmínil o jednoduchosti dodávané plánování aplikace, u každého záznamu si toho můžete navolit celkem dost – umístění, připomenutí, kategorii atp. Pro základní agendu program Calendar dostačuje.



Podsvícení lze nastavit v 10 stupních, nejnižší se dá použít i v noci při čtení knížek, ale intenzita světla je stále docela vysoká, domnívám se, že by stačila poloviční.


Nastavení funkcí tlačítek je v porovnání s Palm OS propracovanější, tlačítkům lze přiřadit dvě funkce díky rozlišení krátkého a dlouhého stisku (v Palm OS to jde sice taky, ale je třeba zvláštní utilita). Tlačítko spouštějící kalendář má jako druhou funkci nastavenu rotaci displeje, která není okamžitá, ale zabere cca 2-3 vteřiny. Ve srovnání s Palmy je rotace vyřešena lépe, neboť např. v Pocket IE se dodatečně nenačítají obrázky a stránka se znova neformátuje jako ve Web Pru na Palmu T3. U složitějších (=datově objemnějších) stránek zabere opětovné načtení obrázků často i několik desítek vteřin, což zdržuje, v tomto směru má iPAQ navrch.


Technologie ClearType se používá nejen v PDA, ale i na stolních PC. V iPAQu ji však můžete zapnout či deaktivovat, kdežto pro stolní Windowsy existuje utilita, díky níž si nastavíte vyhlazování dle svých představ. Celkem dobře vidím, takže jsem používal menší písmo a bez ClearType, z kterého mě po chvíli rozbolely oči. Oproti starším verzím systému (např. PPC 2002) není k projevení změn v nastavení ClearType třeba soft reset.


PocketPC počítače dovolují přímo do paměti uložit soubor jakéhokoliv typu (narozdíl od Palm OS). Se soubory je však třeba pracovat – mazat je, kopírovat a spouštět, to vše zvládne dodávaný File Explorer. Osobně mám raději Total Commander, dvě okna či třeba jednoduchý editor souborů jsou na freeware aplikaci velmi slušná bilance.