Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

HP iPAQ rx 1950 – multimédia bez drátů

16.11.2005, Pavel Bureš, recenze
HP iPAQ rx 1950 – multimédia bez drátů
HP iPAQ je zajímavé zařízení, nejedná se o low-end ani o funkcemi nabitý model, stojí přibližně někde uprostřed. V tomto přístroji nenajdete Bluetooth, ale pouze infraport a Wi-Fi, jeho místo je tedy zejména ve firmách či v domácnostech s Wi-Fi přístupovým bodem, díky němuž budete moci poslouchat hudbu, aniž by musela být na paměťové kartě.
HP iPAQ rx 1950 je zajímavé PDA. Po několika více či méně vydařených zařízeních se HP vrací k osvědčenému designu a ovládání a nejen recenzenti tento počin hodnotí kladně. HP zkrátka uznalo, že iPAQy vyráběné před několika lety měly něco do sebe a uživatelé jsou na změny citliví, zvlášť když kvůli některým inovacím (např. touchpad) musí měnit svoje návyky.

Jakožto model z nižší střední třídy je rx 1950 vybaven slušně, ale překvapení na nás čeká v oblasti bezdrátových sítí – PDA obsahuje Wi-Fi, Bluetooth v iPAQu nenajdete. Cíleně jsem nenapsal, že Bluetooth chybí, on totiž tolik nechybí, zařízení je určeno pro určitou skupinu uživatelů, kteří upřednostňují 802.11b síť. Nemusí se nutně jednat jen o firemní sféru, ale mnoho uživatelů provozuje Wi-Fi i doma, takže mají rychlý přístup k internetu či datům na stolním PC a nejsou omezeni 10 metry jako v případě Bluetooth.

K ovládání nemám zásadních námitek, nešťastné je umístění infraportu, pánové v HP se asi ještě přes telefon na internet nepřipojovali.



Nyní pár slov k výdrži. Obvyklý způsob měření, tedy program SPB Benchmark jsme nemohli použít, neboť test ani na „čistém“ zařízení po hard resetu neproběhl do konce. Z tohoto důvodu jsme zvolili druhou možnost, tedy skutečné běžné používání. Jedná se o měření nepřesné, neboť každý uživatel používá kapesní počítač odlišně. V mém případě HP iPAQ rx 1950 vydržel pracovat cca 6 hodin, během nichž bylo hodinu přehráváno video, prohlíženy www stránky a chvíli jsem četl i knihu. Půl hodiny zabralo poslouchání MP3 (s vypnutým displejem), jinak jsem měl nastaveno podsvícení na 3. či 4. stupni. Náš druhý test spočíval v přehrávání MP3 do sluchátek (opět s vypnutým displejem), PDA se vypnulo po 9 hodinách a 30 minutách, což je velmi dobrý výsledek. Na rekordmany typu HP iPAQ 2210 však nemá.

Je třeba se zmínit o novém operačním systému – Windows Mobile 5. Řada uživatelů má z přechodu na nový OS strach, neboť WM5 přináší několik vylepšení (či změn, chcete-li). Asi nejviditelnější je fakt, že paměť RAM slouží pouze pro běh aplikací a programy samotné jsou uloženy ve flash paměti. Ta nevyžaduje pro uchování dat přísun elektrické energie, takže PDA vydrží déle pracovat na baterie a hlavně – po vybití nepřijdete o svá data, jako tomu bylo doposud. Flash je ale docela pomalá paměť, takže spouštění programů je pomalejší a pokud budu srovnávat se stařičkou HP Jornadou 568, rozdíl je znatelný. Po spuštění je ale již vše tak, jak jste zvyklí. Možnou komplikací může být fakt, že na WM5 nepoběží všechny aplikace a je třeba počkat, až autor uvolní aktualizovanou verzi.

Krátké srovnání Office Mobile s Documents To Go

HP iPAQ rx 1950 je PDA, jak má být. Kvalitně dílensky zpracované, s dlouhou výdrží a dobře implementovaným operačním systémem (např. Fujitsu-Siemens upgrade nedotáhl do použitelného konce, ale situace iPAQu je trochu jiná, už při vývoji se počítalo s použitím WM5). Odpověď na
otázku, zda koupit či ne, je na vás, ale my můžeme iPAQ označit za velmi dobrý. Ještě připomenu kvalitu audio výstupu, přes malinkatý reproduktorek bylo možné poslouchat hudbu v chvalitebné kvalitě a nahlas.

PDA zapůjčila spol. HP, děkujeme.
Cena v době psaní článku: 6 980 Kč bez DPH