Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

HP iPAQ rx3715 - Hranaté překvapení

14.9.2004, Petr Hájek, recenze
HP iPAQ rx3715 - Hranaté překvapení
Přestože společnost HP prezentuje PDA z nedávno uvedné série rx3xxx jako vysloveně multimediální záležitost, pokud pomineme vestavěný 1,2 Mpix digitál, má handheld výbavu, která potěší i nejednoho zkušeného bezdrátového vlka a především, úžasnou výdrž, o jaké se některým handheldům nesnilo ani v těch nejbujnějších snech.
Že to myslí s multimédii vážně, naznačuje HP již svým přepracováním Today obrazovky, která standardně vypadá tak, jak ji vidíte níže. Přístup máte ke 4 nejdůležitějším aplikacím (Photosmart Camera, Photos, Mobile Media a Home Control).

Jelikož HP iPAQ rx3715 používá OS Windows Mobile 2003 Second Edition, je možné kdykoliv otočit zobrazování a pracovat v krajinkovém módu.



Malá ikonka anténky vpravo dole na ploše symbolizuje zástupce pro vstup do menu týkajícího se nastavení bezdrátové komunikace. Pokud na ni klepnete, dostanete se do tohoto přehledného a graficky poměrně vydařeného prostředí, kde můžete jediným tapnutím stylu (de)aktivovat Bluetooth či Wi-Fi modul, provést nastavení, vypnout vše najednou nebo si přečíst přidružený help.



Společnost HP je známá tím, že u svých handheldů nezpomíná na kvalitní správce běžících aplikací. Ani rx3715 není pozadu, jeho iTask vedle seznamu běžících procesů obsahuje i zástupce pro nejčastěji používané funkce (podsvícení, vypnutí displeje, otočení zobrazu, ...) a pokud chcete, můžete si do něj nalinkovat libovolný program.

Ke správci pouze jedna výhrada, nejde odstřelit ActiveSync, pokud chcete uvolnit další stovky kB v paměti, nezbude, než jej deaktivovat ručně v menu paměť > Nastavení > Běžící procesy.




HP iPAQ rx3715 obsahuje 64 MB paměti RAM, z níž je reálně dostupných 56,66 MB, tedy stále uspokojivá velikost. Vestavěný flash disk nabízí díky 128 MB flash ROM číslo mnohem zajímavější - iPAQ File Store pojme celých 96,52 MB, což je oproti obvyklým flash diskům velikosti 5 - 30 MB velice příjemná změna. Na digitální hudbu to moc není, na video už teprve ne, ale začít přímo z krabice fotit jako o závod můžete okamžitě.



PDA obsahuje jednak tradiční napájecí LiIon článek a také záložní NiMH kus, který při případné výměně hlavního akumulátoru na chvíli "podrží" data v paměti. Podobně jako další modely HP, i tento podporuje možnost nastavení tzv. Standby Period, kdy si sami na posuvném jezdci zvolíte, jak velkou rezervu v baterii ještě uchovat. Čím delší výdrž, tím nižší standby a naopak, pokud si prodloužíte standby, trochu klesne výdrž.



Ležatý krajinkový mód myslí na praváky i na a leváky, ať tedy držíte stylus raději v levé nebo pravé ruce, displej lze otočit tak i tak.

Nastavení velikosti defaultního textu sice v některých aplikacích skutečně zvětší/zmenší daný font, ovšem například pro hůře vidící osoby je to funkce stále zbytečná, protože systémové popisky, menu a volby zůstanou stále stejně prťavé.



OS byl HP doplněn i o předinstalovanou aplikaci "How Do I?" tedy něco ve smyslu "'Jak udělám?", jež kdykoliv ochotně napoví s řešením celé řady nejen začátečnických problémů.



Podsvícní lze sice regulovat pouze v 10 přednastavených skocích, toto rozdělení ale bohatě stačí. Nelze nepochválit vynikající minimální osvětlení, které je skutečně výborné a nebodavě noční.

HP iPAQ rx3715 lze napájet i přes USB kabel, takže pokud vlastníte notebook a pracujete někde v terénu, dejte pozor, ať Vám hladový iPAQ nevycucne zbytek baterie.



Utilita HP Asset Viewer zobrazí komplexní informace o OS a verzích ovladačů:






Tak, základní systémové náležitosti PDA máme probrány a můžeme se vrátit k oné multimediálnosti zařízení. Začněme třeba od ovladače Nevo:



Nevo umí změnit PDA v tradiční dálkové ovládání prakticky libovolného domácího zařízení komunikujícího přes infra. Program samozřejmě obsahuje průvodce, který při výběru té správné značky DVD přehrávače, TV, videa atd. ochotně poradí.



Tapnutí na "Mobile Media" uživatele přivádí na další rozcestník, kde si může zvolit, jakou činost s multimédii vykonat - spustit streamování ze sítě, přehrávat lokální média, kopírovat atd.



Při výběru lokálních multimediálních souborů lze načítat ze složek "My Music", "My Pictures" a "My Video."



Přehrávač sice není bůhvíco, ale nezapomínejme, že drtivá většina ostatních firem na podobné věci zvysoka kašle a spoléhá pouze na vestavěný Media Player.




K výbavě patří i utilita PocketTV přehrávající MPEGy, což je sice hezká věc, přesto doporučuji každému uživateli raději sáhnout po něčem jako je třeba Beta Player, který díky plug-inům podporuje kdeco.




A blížíme se k položce Photosmart Camera, která bleskurychle promění displej v hledáček, ikony dole jsou aktivní, uživatel tak díky nim může zrušit focení, spustit nápovědu, vstoupit do nastavení atd.




Pohled na nastavovací menu vlastností fotoaparátu:



Lze regulovat vyvážení bílé i stupeň komprese (zkušený uživatel by jistě také ocenil číslený parametr).



Co se týče rozlišení digitálu, pak je dostupných několik hodnot, od navštívenkových 160 x 120 až po 1280 x 960 pixelů.



A nechybí ani nastavení známého zvuku cvakající uzávěrky i prefixu a ukládací cesty pro nafocené obrázky.



Jak již bylo zmíněno v úvodu, vestavěná kamerka umí zachytávat i video, a to ve formátu MotionJPEG nebo H.263 (pouze na series rx3700). Snímat lze v rozlišeních 160 x 120, 176 x 144 nebo 320 x 240 pro MJPEG nebo 128 x 96 a 176 x 144 pro H.263. Pokud chcete zachytávat i audio, stačí zafajfkovat volbu "Record audio."




A poslední položkou, na kterou se podíváme, je HP Image Zone, vlastně prohlížeč obrázků s několika příjemnými dovednostmi - umí k obrázku přiřadit hlasovou poznámku, snadno jej odeslat mailem či vytisknout, lze šmejdit stylem po obrázku a nechat si zobrazovat výřez (ozvláště efektní u mapy) nebo jen tak probírat nafocené obrázky, které nemusí nutně pocházet z interního aparátu a předběžně vyřazovat zmetky.



Společnost HP myslela i na mobilní tisk, který je možný přes Bluetooth, infraport nebo prostě síť.



Pamatováno bylo i na správce tiskových procesů jménem Print Manager.