Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

HP Pavilion dv5-1270: multimediální univerzál

12.6.2009, Jan Vítek, recenze
HP Pavilion dv5-1270: multimediální univerzál
Dnešní volba padla na notebook HP Pavilion dv5-1270. Jde o jakéhosi univerzála, jenž by neměl zahanbit snad z žádného pohledu. Šasi je o úhlopříčce 15,4", je tu výkonný procesor od AMD a grafika od ATI. Ne zrovna obvyklou výbavou je DVB-T tuner.
Nyní je již konečně na čase, abychom si ve zkratce shrnuli vše, co notebook Hewlett-Packard Pavilion dv5-1270ec znamená. Pokud začnu obecně, tak jde o model klasické velikosti s LCD o úhlopříčce 15,4 palců (to by mohlo být pevněji uchyceno), jenž klade důraz na multimédia, což dokazuje už tím, že je zařazen mezi sérii Entertainment (zábava). Co se týče zpracování jeho těla, pak téměř není co vytknout. Jedná se o pevný notebook s elegantně a čistě zpracovaným tělem, které však budete muset častěji čistit kvůli tomu, že byly využity především plasty s lesklou povrchovou úpravou.



Rozložení portů a ostatních prvků zde má smysl, ale bohužel už na hranách nezbylo místo pro chlazení, které tak trošku živoří ve zkosených krajích spodní části, kde příliš prostoru není a ten se navíc může snadno ucpat. Nabídka rozšiřujících portů je dostatečná snad pro každého a kdyby ne, tak je tu konektor pro připojení ke stanici, která nám onu nabídku dále rozšíří.

Základna notebooku nabízí moderní dotyková tlačítka, jež zde dobře fungují, dále celkem schopné reproduktory Altec Lansing, pevnou klávesnici, na níž se píše velmi příjemně, ovšem to se již nedá říci o touchpadu. Ať to zní jakkoliv podivně, ten je naopak třeba udržovat trošku ušmudlaný, protože pokud jej otřete hadříkem dočista, tak se na něm prstem téměř nehnete. Displej není nijak výjimečný, ze spodního pohledu se barvy brzo začínají invertovat a zkrátka jde o průměr, ať už mu výrobce přiřazuje přívlastky jaké chce.

A pak je tu výkon, jenž kvůli použitému procesoru AMD Turion X2 Ultra za notebooky s Core 2 Duo v benchmarcích trošku pokulhává, což platí i pro výkon operační paměti, avšak na své účely bez problémů stačí. Díky GPU ATI Mobility Radeon HD 3650 si budeme moci zahrát i modernější 3D hry, ale grafické orgie se konat nebudou. Výkon je zkrátka vyvážený s ohledem na prvotní určení tohoto notebooku a zde nelze nic namítat.

Spotřeba Pavilionu dv5-1270ec se drží na uzdě a v nízké zátěži si jej na cestách budeme moci užít po dobu cca 2,5 hodiny, takže i jistá mobilita je zajištěna. Je to jednoduše takový univerzál v moderním hávu.


pevné tělo
špatně použitelný touchpad
TV karta + 2x dálkový ovladač
chlazení na spodku se může snadno ucpat
vyvážený výkon
displej se trošku klepe
nabídka portů a rozhraní + rozložení
Ikona Odkaz na databázi
Cena v době testování: 26 000 Kč s DPH



Stále aktuální cena v českých obchodech


Graf ceny produktu HP Pavilion dv5-1270ec NG220EA poskytuje server Heureka.cz


Za zapůjčení notebooku HP dv5-1270ec děkujeme firmě Hewlett-Packard




---------------------------------- English translation of the conclusion ----------------------------------

Now it's time to summarize what Hewlett-Packard Pavilion dv5-1270ec is all about and what it offers. Speaking broadly, it is a notebook of a typical size with 15.4" LCD screen (that could be attached to the body more firmly) which puts emphasis on multimedia. That can be more or less proved just by the fact that HP puts it in their Entertainment Series. It chassis is firm and solid, so from this point of view there is nothing to complain about. However, considering the use of materials with glossy finish, users have to prepare themselves for more frequent cleaning, which is in the first place the matter of the lid.

Ports' placement in this case gives sense, but the sad thing is that there remained no extra space for cooling system. That is why it had to be pushed to the bottom side and there is not much space and more importantly, its ventholes can be easily blocked in there. On the other hand, almost everybody should be satisfied with the variety and number of different ports and if not, there is a connector for an external docking station.

The base provides us with modern touch buttons which in this case work well, next there are decent speakers made by Altec Lansing, solid keyboard that is easy to write on, but touchpad is a step backwards. It may be strange to say it, but you will need to keep it smudged, because in case you will wipe it clean, it becomes very hard, nor impossible to use. LCD screen is not exceptional. When one looks at it from underneath, colours begin to invert almost immediately and generally it can be considered an average LCD, regardless which attributes the manufacturer uses for its description.

And there is also an aspect of performance. AMD Turion X2 Ultra falls behind modern Core 2 Duo processors, at least in our benchmarks, which applies also to the performance of system memory. Still, Pavilion dv5-1270ec is able to provide us with enough power for its purposes and thanks to GPU ATI Mobility Radeon HD 3650 we should be able to run even modern 3D games, but forget about perfect graphics. Performance of this notebook is simply balanced in every way and OK.

Power consumption is not so high and battery life of 2.5 hours in idle should suffice for short trips. Pavilionu dv5-1270ec can therefore be described as an universal notebook in a modern robe.