Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

HP ProBook 6560b: podnikový univerzál

7.6.2011, Jan Vítek, recenze
HP ProBook 6560b: podnikový univerzál
Společnost HP letos na jaře představila osm nových notebooků ProBook slibujících kvalitní zpracování z hliníku i hořčíkových slitin a samozřejmě také novou hardwarovou výbavu s procesory Sandy Bridge. My se nyní zaměříme na model 6560b.

Použitý hardware


Výpočetní úlohy na sebe vezme především procesor Intel Core i5-2410M z rodiny Sandy Bridge, od nějž můžeme očekávat velmi slušný výkon, který bude pro tento kancelářský notebook stačit. Jeho základní frekvence je 2,3 GHz, ovšem ta bude dále upravena pomocí Turbo Boost 2.0 v konfiguraci 3/6, a ve výsledku je frekvence tedy navýšena až na 2,9 GHz podle zatížení. Zde si musíme uvědomit, že u nové generace procesorů Core je základní frekvence již 100 MHz a ne 133 MHz, takže o to jsou snadnější počty při určování výsledné frekvence procesoru pomocí násobiče.





Model Core i5-2410M nadále stojí nejníže ve své rodině nových Core i5, pokud tedy nepočítáme Core i5-2537M ze série Ultra-Low Power, který je ale se spotřebou 17 W určen do ultramobilních notebooků, což náš HP ProBook 6560b není v žádném případě. Procesor v tomto notebooku má ale nejen nejnižší frekvenci ve své rodině, ale také mu chybí některé technologie. Jedná se o absenci podpory AES-NI (hardwarové AES šifrování), TXT (bezpečnost) a Intel VT-d (pokročilá virtualizace), což jsou docela podstatné a užitečné věci. Je ale třeba si uvědomit, zda je vůbec dokážeme využít a dokázal bych si tipnout, že v drtivé většině případu tomu tak nebude.





Dále tento procesor obsahuje i grafické jádro HD Graphics 3000 se 12 Pixel Pipeline. To pracuje na frekvenci 650 až 1200 MHz a samo o sobě dokáže poskytnout více než dostatečný výkon pro provoz UI Aero. Ovšem pro herní účely se hodit v žádném případě nebude a pokud byste si snad na ProBooku 6560b snad chtěli zahrát také (nepříliš náročné) 3D hry, poohlédněte se po verzi s grafikou AMD Radeon HD 6470M, která je přítomna ve verzi HP ProBook 6560b LG656EA za cenu od cca 19000 Kč s DPH. Mimochodem, stejný procesor a grafiku (tím myslím onen Radeon) využívá i nedávno testovaný Sony VAIO S, takže jeho výsledky (viz recenze nebo 5. kapitola tohoto článku) nám ukáží, jaký výkon můžeme očekávat od příslušně vybaveného ProBooku.





Čipová sada tohoto počítače je dle očekávání Intel HM65 Express, ovšem na ni stejně už nezbylo moc úloh, neboť ty nejdůležitější si převzal procesor. Grafická karta je integrovaná, takže v tomto případě není pro její účely využita sběrnice PCI Express. V případě modelu s Radeonem to bude jinak, ale otázkou je, zda výrobce využil plnou šířku linek (x16), nebo se spokojil s jednou.





Jako operační paměť se zde uplatní jeden jediný modul SO-DIMM typu DDR3-1333 MHz s kapacitou 4 GB. RAM tedy bude pracovat v jednokanálovém režimu, ale dobrou zprávou zase je, že druhý paměťový slot zůstal volný, takže si můžeme snadno navýšit celkovou kapacitu na 8 GB a přijde nás to jen asi na 800 korun.

A nakonec pevný disk. Jedná se o Hitachi Travelstar 7K500 (HTS725032A9A364) a HP tak neporušilo nepsanou tradici, že podnikové notebooky by měly být vybaveny 7200otáčkovými disky (když už tedy ne SSD). Kapacita je ale jen 320 GB a dále nám tento model nabídne 16 MB cache a rozhraní SATA 3 Gbps.


Instalovaný software


Připravte se, že počítač se po prvním spuštění bude asi půl hodiny připravovat a konfigurovat, aby nám nakonec přichystal použitelný systém Windows 7 Professional 64 bit s různými aplikacemi, jejichž celý přehled naleznete v úvodní kapitole. O bezpečnost se má postarat ne software třetí strany, ale rovnou HP ProtectTools, což osobně kvituju. Nabídka tohoto softwaru zahrnuje správce hesel, službu Computrace pro případ krádeže, ochranu dat na disku pomocí šifrování, využít můžeme i vestavěný modul TPM nebo funkci pro bezpečné smazání dat, apod. Dále tu je kancelářský balík Microsoft Office Professional ve zkušební časově omezené verzi.





HP k tomu přidává několik vlastních aplikací, které mají svou kvalitu. Především je to HP Power Assistant starající se o napájení počítače a jeho součástí. HP QuickWeb umí pár sekund po startu počítače nabídnout přístup na web, k uloženým multimédiím, komunikaci, apod..





HP Wireless Assistant byl nahrazen aplikací HP Connection Manager se stará o všechna datová připojení, tedy včetně WiFi a známých přístupových bodů, HP 3D Driveguard ochraňuje pevný disk s využitím detekce volného pádu a nakonec HP Support Assistant má na starosti správu, údržbu a řešení problémů u celého počítače. S jeho pomocí lze také kontaktovat podporu HP.