Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

HP ProBook 6560b: podnikový univerzál

7.6.2011, Jan Vítek, recenze
HP ProBook 6560b: podnikový univerzál
Společnost HP letos na jaře představila osm nových notebooků ProBook slibujících kvalitní zpracování z hliníku i hořčíkových slitin a samozřejmě také novou hardwarovou výbavu s procesory Sandy Bridge. My se nyní zaměříme na model 6560b.

LCD displej


Už se mi ani nechce říkat, že tu máme další 15,6" notebook s rozlišením obrazovky 1366 x 768, což výrobce označuje prostě za HD. Ovšem jiné verze, jako HP ProBook 6560b LG656EA, využívají displej s rozlišením HD+, tedy 1600 x 900, což je pro takovouto úhlopříčku daleko lepší volba. Osobně bych tedy doporučil připlatit cca 2000 Kč za lepší verzi, která navíc nabídne i značně výkonnější grafické řešení - Radeon HD 6470M-



- pohled zpříma -


Výsledkem v tomto případě je ale nejen malá pracovní plocha, ale také jasně viditelný rastr, který k celkovému zážitku nepřidá. Na druhou stranu se můžeme těšit z jasných a živých barev, taktéž jasné bílé, a tak se na toto LCD dá koukat, i když nejlépe tak z jednoho metru.



- pohled z boku - foceno stejným časem jako pohled zpříma -


Co se týče panelu, jedná se o typ TN, což znamená deformace barevného podání při jeho sledování z úhlu. Postiženy jsou jako všude jinde vertikální změny pohledu, ale to již všichni jistě znáte nazpaměť. Toto můžeme ostatně klidně překousnout.



- pohled zespoda -


Webkamera


Pro základní obsluhu webkamery je připravena firemní utilita HP Webcam. Ta nabídne základní funkce, kam kromě nastavení rozlišení, místa pro ukládání dat a voleb pro samotnou webkameru patří zachytávání videa, fotografií nebo pouze zvuku. )





Webkamera nad displejem zvládne snímat v rozlišení až 720p, ovšem to je i při velmi dobrém osvětlení trhané a málo použitelné, ostatně jako u drtivé většiny jiných notebooků, které jsme testovali. Použitelné je tak nejbližší nižší rozlišení - 640 x 480, kdy webkamera zachytává pohyby s dostatečně velkou obnovovací frekvencí a barvy odpovídají realitě. Ovšem na druhou stranu je už i za denního světla v tmavších částech obrazu velmi znatelný šum a sledovat můžeme i roztřesenou kresbu, která degraduje jinak ostrý výstup.

Každopádně webkamera je zde dobře použitelná, i když ji nemůžeme vystavit na piedestal, odkud by zhlížela na ostatní.


Zvukový systém


To samé se dá říci i o zvuku, o nějž se v tomto případě starají dva malé oválné reproduktorky umístěné v základně pod přední hranou. Jejich zvuk je značně zkreslený, jako bychom jej poslouchali z plastové trubky nalepené na ucho a očekávat nemůžeme ani slušné basy nebo čisté výšky. Nejde ale o herní ani multimediální notebook, takže se nemůžeme čertit. Naopak bychom měli Hewlett-Packard pochválit za to, že reproduktory hrají nadprůměrně hlasitě a ani na nejvyšší nastavení nezačne nic drnčet, takže i to je dobře použitelné.


Ergonomie


Pracovní notebook by měl bezesporu zajistit lepší ergonomii než běžné spotřební modely a vycházet budeme také z toho, že model s rozměry 374 x 251 x 34 mm a hmotností kolem 2,5 kg se nedá brát za čistě mobilní stroj. Notebooky tedy samozřejmě mobilními počítači jsou, ale jejich vývoj způsobil, že to neplatí výhradně pro všechny modely. Již před několika lety počet jejich celosvětově prodaných kusů předhonil desktopové počítače a lidé je začali brát díky snižující se ceně i zvyšujícímu se výkonu jako své primární počítače provozované doma na stole, jejichž výhodou je, že je mohou v okamžiku sbalit a odvézt jinam.

Berme tedy i model ProBook 6560b jako tzv. Desktop Replacement, tedy náhradu za desktop. Od takového modelu bychom měli očekávat především vhodné rozmístění portů, které nám dovolí volně pracovat s myší, aniž bychom se museli prodírat změtí kabelů. To tento notebook v podstatě splnil na obou stranách, což se bude zamlouvat levákům i pravákům a něco takového se často nevidí. Bezesporu k tomu přispěl fakt, že několik portů se mohlo odstěhovat na zadní hranu, a to díky provedení kloubů displeje. Mimochodem, díky nim jej můžeme rozevřít do úhlu přes 180 °, což se také může hodit.

Pravá strana obsahuje vepředu jen audio konektory, jejichž pozice zde má smysl a za nimi dva USB 2.0, u nichž to až tak neplatí. Na druhou stranu jsou ale na opačné straně připraveny další tři, takže nás to nemusí vůbec trápit, stejně jako se nemusíme starat o Ethernetový port umístěný až vzadu za mechanikou.

Na levé straně je sice hned za záslepkou ExpressCard analogový výstup D-Sub, ovšem jde o zastaralé rozhraní, místo nějž lze použít DisplayPort (ten je na zadní hraně). Obtěžovat by nás zde mohl snad jen kombinovaný port USB 2.0 a eSATA a především v létě také výdech chlazení při zátěži.

Velmi se mi zde také líbilo provedení touchpadu a jeho tlačítek. Touchpad je velký a má na dotyk příjemný povrch, na němž se prsty nezadrhávají a tlačítka jsou samostatná s velmi dobře provedeným stiskem. Po všemožných designových výstřelcích s kolébkovými tlačítky je to úplný balzám na nervy.