Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

HP ZR2440w: nebo raději HP ZR24W?

13.2.2012, Jakub Doležal, recenze
HP ZR2440w: nebo raději HP ZR24W?
Máte rozpočet na nový monitor kolem 10 tisíc korun a požadujete 24“ obrazovku, IPS panel či dobré možnosti polohování? V tom případě tu máme kandidáta od HP s označením ZR2440 W, nebo raději sáhnout po starším modelu ZR24W?

Odezva


Oba monitory od HP jsou vybaveny panelem s IPS technologií, avšak liší se v použité generaci. Nicméně zrovna u odezvy neočekávám žádné větší rozdíly, a tak jsem z většiny měřil u monitoru ZR2440W a následně provedl několik kontrolních měření u modelu ZR24W. Jako vždy mě také HP postavilo před nelehké rozhodnutí, neboť u svých monitorů implementuje OverDrive, který je však v továrním nastavení vypnutý.

Nakonec jsem tedy nechal monitory nastavené od výrobce a po doměření odezvy, kterou uvidíte na následujících grafech, jsem zapnul OverDrive a naměřil několik hodnot pro porovnání, nicméně o tom později. Nyní už k odezvě monitoru HP ZR2440W s vypnutým OverDrive.





U „rozsvícení“ pixelů si vedl monitor poměrně dobře a v průměru bychom se pohybovali okolo hodnoty 10-11 ms pro hodnotu Rise. Naměřené hodnoty patří k lepšímu průměru dnešních e-IPS monitorů a ocenit musím také vyrovnané výsledky na většině odstínů.





„Zhasínání“ pixelů se pak modelu HP ZR2440W dařilo ještě o něco lépe, neboť se průměrná hodnota pohybovala v rozmezí 8-9 ms. Mezi jednotlivými výsledky taktéž panovala celková vyrovnanost, takže i zde mohu monitor pochválit.








Celková odezva v případě monitoru ZR2440W tak na většině odstínů dosahovala na hodnotu 20 ms, což se v porovnání s papírovými 6 milisekundami jeví jako řádný skok, nicméně výrobci v tomto směru měří zřejmě v jiném vesmíru. Pokud však výsledné hodnoty porovnám ostatními monitoru na trhu, patří tento monitor k nejrychlejším modelům s e-IPS panelem. Pokud zrovna nejste profesionální hráč FPS her, neměla by naměřená odezva vůbec vadit.

Nyní se dostáváme k jednotlivým průběhům, kde se mi podařilo zachytit onen rozdíl mezi použitou a vypnutou technologií OverDrive. Výrobcům se v tomto cenovém segmentu stále nepodařilo zkrotit přestřely napětí a je to vidět, jak na změně 0-175-0, tak na 50-200-50.




0-175-0 bez OverDrive




0-175-0 s OverDrive




50-200-50 bez OverDrive




50-200-50 s OverDrive


S odezvou ještě nekončíme, neboť na scénu nastupuje také starší model ZR24W. Ten svými výsledky místy zaostával, místy byl zase rychlejší. Vzhledem k časové náročnosti jsem neměřil změnu všech odstínů, ale pouze výběr několika.





Kromě srovnání obou monitorů, jsem také na monitoru ZR24W provedl test zapnutého a vypnutého OverDrive. Výsledky včetně finálního srovnání najdete níže, nicméně nyní se pojďme podívat na zachycení průběhy monitoru ZR24W s OverDrive v režimu ON a OFF.




0-175-0 bez OverDrive




0-175-0 s OverDrive




50-200-50 bez OverDrive




50-200-50 s OverDrive





Dříve než se pustíme na Inputlag, pojďme si shrnout získané poznatky z odezvy. Oba monitory dle naměřených výsledků disponují relativně rychlými panely a v oblasti poloprofesionálních monitorů určených převážně na grafické úlohy se jedná o jedny z nejrychlejších IPS panelů vůbec. Zapnutí či vypnutí OverDrive se alespoň dle naší metodiky na odezvě nijak výrazně neprojeví, nicméně se zapnutým OverDrive počítejte s nárůstem odezvy o cca 4 ms.


Inputlag


Měření této hodnoty jsem chtěl z počátku z metodiky tak trochu vyřadit, nicméně několik dalších testů mne utvrdilo v tom, že Inputlag je třeba důkladně změřit u každého LCD monitory, který se k redakci byť jen přiblíží. Nejprve jsem proti stařičkému CRT iiyama postavil model ZR24W a ten si kupodivu vedl velmi dobře a svou hodnotou 16 ms deklasoval většinu nedávno testovaných monitorů.




Inputlag v podání ZR24W a slušných 16 ms


Poté jsem změřil novější ZR2440W, kde však hodnota Inputlagu vyskočila na nepěkných 46 ms. Restartoval jsem tedy celou měřící soustavu, avšak znovu jsem dostal prakticky ten samý výsledek. I pouhým pohledem na oba monitory mi subjektivně přišlo, že ZR2440W mění odstín pomaleji než CRT. Nicméně většina ostatních redakcí po světě u modelu ZR2440W naměřila Inputlag na úrovni ZR24W, takže mne napadá prozatím vysvětlení v podobě vadného kusu, který dorazil k nám do redakce.




ZR2440W a bohužel 46 ms, nicméně možná se jedná o vadu kusu


Nástává také čas pro test odezvy skrze flashovou aplikaci od společnosti BenQ. Nejprve jsem testoval oba monitory s vypnutou funkcí OverDrive a poté jsem vzhledem k téměř shodné odezvě OverDrive zapnul pro porovnání pouze na monitoru vlevo (ZR24W), na novějším modelu ZR2440W zůstala tato funkce vypnutá. Výsledek je alespoň dle mého soudu pro oko běžného uživatele takřka nerozpoznatelný.



Sledování videa


Díky nízké hodnotě odezvy jsem při sledování filmů či seriálů neměl sebemenší problémy s rychlostí zobrazení a mohu tak oba monitory doporučit. Nicméně pojďme se podívat také na případné prosvítání panelu, které dokáže řádně znepříjemnit večerní sledování filmů.







100% jas, vlevo ZR2440W, vpravo ZR24W (klikněte pro zvětšení)




50% jas, vlevo ZR2440W, vpravo ZR24W (klikněte pro zvětšení)


Oba monitory jsem testoval při 100% jasu a následně jsem hodnotu jasu snížil na 50%. Ačkoliv u moderních monitorů často prosvítá podsvícení po okrajích, tak u modelu ZR2440W jsem s výsledkem docela spokojený a z nedávno testovaných monitorů se jedná o nejlepší výsledek. Naopak model ZR24W si v této disciplíně nevedl úplně dobře a ve svém levém spodním okraji bylo prosvítání celkem znatelné.


Hraní her


Naměřená odezva je věc jedna, ale reálný poznatek ze hry už věc druhá. Oba monitory jsem proto podrobil testu na hrách, jako je Dirt2, CS 1.6 a nakonec také na Starcraft 2. Mým cílem tentokrát nebylo vyhrát, ale spíše sledovat nepřesnosti v obraze.





Artefaktů v obraze jsem si nevšiml ani v jedné z uvedených her, takže mohu oba monitory doporučit širšímu spektru hráčů. U modelu ZR2440W by jisté problémy mohl působit případně vysoký Inputlag, ale doufejme, že se takový kus dostal jen do naší redakce.