Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

HP ZR2440w: nebo raději HP ZR24W?

13.2.2012, Jakub Doležal, recenze
HP ZR2440w: nebo raději HP ZR24W?
Máte rozpočet na nový monitor kolem 10 tisíc korun a požadujete 24“ obrazovku, IPS panel či dobré možnosti polohování? V tom případě tu máme kandidáta od HP s označením ZR2440 W, nebo raději sáhnout po starším modelu ZR24W?

Pozorovací úhly


Již v oblasti odezvy zaznamenaly oba monitory úspěch a k tomu nyní přidáme navíc také pozorovací úhly. Pokud si levnější e-IPS odnesly od plnokrevných IPS sourozenců nějakou vlastnost, pak je to právě schopnost zobrazit stejné barevné odstíny, ať se na plochu monitoru díváte prakticky odkudkoliv.


I zde však opakuje IPS Glow, nicméně v o něco odlehčenější „verzi“ než tomu bylo u minule testovaných e-IPS monitorů. Ve zkratce se jedná o zobrazení namodralých až fialových odstínů při zobrazení převážně černé plochy a krajnějších pozorovacích úhlech. Tato nevýhoda se týká prakticky všech monitorů s IPS panely.


Kontrast


U testovaného modelu ZR2440W byl nejvyšší reálný kontrast při nastavení jasu v OSD na 100 % a kontrastu v OSD na 90 %. Pro model ZR24W bylo optimální nastavení 100% pro jas a 100% pro kontrast. Toto nastavení můžete případně vyzkoušet, pokud jeden z monitorů vlastníte. Nicméně u každého vyrobeného kusu se tato hodnota může mírně lišit.


Průběh jasu


Až do této kapitoly byste oba monitory jen těžko rozeznali, neboť podávaly prakticky stejné výsledky. Nicméně ve stejné cenové kategorii se rozdíl mezi CCFL a LED podsvícením naplno projeví až v průběhu jasu, kde se modernější z dvojice technologií dokáže dostat na mnohem lepší rozsah hodnot. Ostatně více je to zřetelnější z následujících grafů.




Se starším CCFL končíme na vysoké hodnotě 148 cd/m2 ...




...moderní LED však dokáže jít mnohem níže


Moderní LED, ale i starší CCFL monitory trpí bzučením a pískáním, pokud snížíte jas displeje a ani HP se tomuto problému nedokázalo úplně vyhnout. Oba monitory při redukci podsvícení začaly vydávat nepatřičné zvuky, nicméně vše bylo dostatečně tiché, takže obavy mohou mít jen uživatelé s netopýřím sluchem.


Stabilita jasu


Rychlost náběhu monitoru do pracovního stavu byla důležitá zejména v době CCFL monitorů a dnes již toto měření pomalu pozbývá na důležitosti. V případě ZR24W je však velmi znatelně vidět, že na rozdíl od ZR2440W potřebují zářivky zhruba minutku k plnému rozsvícení panelu.




Přítomnost CCFL je znát i na pomalém náběhu intenzity podsvícení...




... u LED však můžete monitor používat prakticky ve vteřině od zapnutí


Podsvícení


Než se pustíme do samotných grafů homogenity podsvícení, přidám fotografii obou monitorů z boku, kde je velmi zřetelně vidět, jaký rozdíl je v použití CCFL a LED podsvícení. Je až k nevíře, jak moc dokáže změna technologie ovlivnit tloušťku monitoru a to by jistě ZR24W zbledl, pokud bych jej porovnal s některou z moderních LED televizí, kde se často dostáváme pod 10 mm.




Rozdíl mezi CCFL a LED je na konstrukci monitoru setsakra znát


Tak jako jsem monitory dosud chválil, musím v případě homogenity podsvícení panelu výrobce trochu pokárat. U staršího ZR24W jsou výsledky opravdu špatné, ale monitor již jistě koluje redakcemi nějaký ten pátek. U nového ZR2440W však homogenita rozhodně nepatří k tomu nejlepšímu v současném cenovém segmentu.