Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

HTC Sensation: vybavený a připravený

12.9.2011, Jakub Doležal, recenze
HTC Sensation: vybavený a připravený
Do redakce připlul křižník tchajwanského výrobce HTC a rozhodně nemá v plánu se vzdát bez boje. Připraveno má pevné a ergonomické tělo, 2jádrový procesor a velmi jemný displej. Bitva o mobilní trůn může začít!

Surfujeme, mailujeme, voláme


Koupit si Sensation jen na hraní Angry Birds by asi nebyl úplně dobrý nápad a o koupi by měli uvažovat hlavně lidé, kteří potřebují mobilní kancelář a nechtějí s sebou tahat notebook či tablet. Přeci jen se tento telefon stále pohodlně vejde do valné většiny kapes.

V základu je samozřejmě od HTC připravený prohlížeč a k němu jako vždy dohrávám Operu, kterou používám i na desktopu. Nutno říci, že jsou originální prohlížeče internetu od výrobců často velmi dobře odladěné. Druhou stranou mince je však použitelnost a tam mi Opera přijde lepší, nicméně rudí mají zase problémy s načítáním některých stránek, takže to končí takovým menší patem. Tak jako tak oba prohlížeče fungují relativně dobře a vybrat si musíte podle osobních preferencí.



Jemnější displej Sensation 540x960 (vpravo) zobrazí více obsahu než SGS II s 800x480.


Zadávání textu je můj každodenní chleba, a tak potřebuji povedenou klávesnici. V telefonech jsem se dlouho křečovitě držel QWERTY, ale minule mne uchvátil Swype či hlasová dikce. U HTC Sensation to první chybí a místo toho máte takovou T9. Je však zarážející, že výrobci stále tvrdošíjně razí spisovné slovníky a úvodní psaní je tak s tímto telefonem hotové peklo. Slovník totiž vyhodnocuje, jaké slovo jste asi chtěli napsat a následně vám jej bez optání vpálí do textu.

Zadávat se dá i hlasem a případně stáhnout i nějaké ty programy pro ovládání. Nicméně v tomto je Samsung krapet napřed, jelikož spolupracoval s firmou Vlingo (specialista na hlasové rozpoznávání), a tak má Galaxy S II tyto příkazy zabudované již v továrním nastavení. Bohužel pro nás, stále chybí Čeština. Psal jsem přímo na podporu Vlingo a prý se na to v dohledné době podívají.

Jakkoliv HTC podcenilo návrh antén pro Wi-Fi či GSM moduly, dokázalo naopak odladit správně GPS část. Při srovnání s Galaxy S II jsou rozdíly často velmi markantní a osobně bych velmi rád věděl, z jakého důvodu jsou čipy od Samsungu tak nepřesné.

Když už jsem venku pobíhal, všiml jsem si také celkem zásadního rozdílu čitelnosti Amoled a SLCD displeje. Ostatně lepší úsudek si můžete udělat z následujících fotografií sami. První tři jsou focené proti slunci a ta poslední naopak po směru.



Zleva a proti slunci (pro zvětšení klikněte)



Zepředu a stále proti slunci (pro zvětšení klikněte)



Zprava a prakticky přímo směrem na slunce (pro zvětšení klikněte)



Zády ke slunci,dělám stín (pro zvětšení klikněte)


Fotíme, natáčíme


Ačkoliv je HTC Sensation o něco tlustší než např. SGS II, stále je příliš tenký pro instalaci nějaké té kvalitnější optiky. Sice máme k dispozici čip s rozlišením 8 MPx a dvojící LED, avšak to absenci kvalitního „objektivu“ příliš nezachrání. Na poli ekvivalentních soupeřů si však HTC nevede špatně. Ještě než se pustím do popisu fotografií, tak bych rád upozornil na jejich nudlovitý tvar. Ve výchozím nastavení totiž HTC Sensation fotí 16:9, a to lze samozřejmě přepnout na 4:3. Já jsem to však nechal být, neboť chci ukázat, jak podivně fotografie (video) v tomto poměru stran vypadají.





Tentokrát si drzý majitel Subaru dovolil odjet pryč a já tak musel nafotit jiné auto, nicméně pro popsání schopností Sensation to bude bohatě stačit. Bylo čerstvě po dešti, tedy trochu temněji a tím pádem jsem mohl vyzkoušet schopnosti čipu při omezenějším množství světla. Při focení automobilu však na pozadí nakonec vysvitly nějaké ty sluneční paprsky a fotografie se poměrně povedla. Blesk byl v tuto chvíli vypnutý.





Další scéna byla focena při zataženější obloze a zde si bez blesku nedokázalo HTC moc poradit. Výsledkem je velmi tmavá fotografie, kterou by možná zachránil všespásný Photoshop. Nicméně pro mě znak toho, že už je zkrátka příliš velká tma.





V menu telefonu tedy zapínám automatické spuštění blesku a znovu fotím přibližně tu samou scénu. Po stisknutí spouště se aktivují diody a fotografie rázem dostává mnohem použitelnější podobu. Tak jako tak je ale vidět hlavní slabina těchto mini-fotoaparátů. Jsem zvědavý, zda to do budoucna výrobci dokáží vyřešit, avšak fyzikální zákony se obchází poměrně složitě.





Poslední fotografie přichází znovu s bleskem a výsledek je tedy prakticky zaručený. Tak trochu subjektivní pocit mám z celkové ostrosti snímku, která je o něco lepší než u SGS II, avšak nějaké zásadní rozdíly nečekejte.

Test nyní přesuneme do oblasti videa, kde hned z úvodu musím upozornit na drobný chyták. Ačkoliv se výrobce chlubí záznamem ve FullHD, v továrním nastavení jsem měl rozlišení pouze 540 x 960 pixelů. Přepínám tedy na vyšší jemnost obrazu a zkouším, jak si telefon povede s rychle pohybujícími se objekty. Specifikace říkají 30 FPS, což by mělo stačit.


Výsledek je celkem povzbudivý, neboť auta vypadají ostře a ani při rychlejším průjezdu se nijak evidentně nerozmazávají. Barvy relativně odpovídají svým odstínům, což bývá u mobilů často problém.