Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

HTC TyTN II – přichází král?

23.11.2007, Pavel Bureš, recenze
HTC TyTN II – přichází král?
Již několik dnů se na českém trhu prodává jeden z nejlépe vybavených komunikátorů dneška – HTC Tytn II. Nabízí rychlý procesor, dostatek paměti pro běh více aplikací, GPS přijímač a 3Mpix fotoaparát. Za zmínku stojí i QWERTY klávesnice a OS Windows Mobile 6.
Kapitoly článku:

Technické specifikace HTC TyTN II

KategoriePocket PC
VýrobceHTC
Ikona Odkaz na databázi
OSMicrosoft Windows Mobile 6.0
Rozměry112 x 59 x 19 mm (š x v x t)
Hmotnost160 g
OvládáníDotekový displej, Klávesnice
Ikona Odkaz na databázi
ProcesorQualcomm MSM7200 384 MHz
Paměť ROM256 MB
Paměť RAM128 MB
Ikona Odkaz na databázi
DisplejTransreflexivní TFT LCD
Rozlišení320 x 240
Barevnost65536
Úhlopříčka71 mm
Ikona Odkaz na databázi
SlotymicroSD (Transflash)
RozhraníUMTS 2100 MHz, GSM 850/900/1800/1900 MHz, Audio In, Audio Out, Bluetooth, WLAN, GPS, Mini-USB, Digitální fotoaparát 3 Mpix, EDGE, HSDPA
BaterieLi-ion 1350 mAh
Mikrofonmono
Repromono


Balení


U krabice se tentokráte zdržíme o něco déle, než je v našich recenzích zvykem. Ve srovnání s konkurencí, která dodává své kapesní počítače v nevzhledných bílých či šedivých kartónových škatulích, je třeba udělit HTC několik plusových bodů za elegantní balení komunikátoru. Po odstranění potištěného papírového "návleku" obsahujícího informace o funkcích padne váš zrak na černou krabici vyrobenou z kvalitního tvrdého papíru. Stříbrné logo výrobce zajímavě kontrastuje s černou barvou použitou na zbytek krabice.. Přestože je balení proti náhodnému otevření zajištěno lepící páskou, pro pozdější potřeby (např. transport přístroje a doplňků při cestě na dovolenou) najdeme ve víku a ve vlastním těle krabice magnety, které k uzavření krabice dobře poslouží.

V balení najdeme HTC Tytn II, pouzdro, záložní stylus, síťový nabíječ, sluchátka, manuál v tištěné a elektronické podobě, 2 CD se softwarem, nabíjecí/synchronizační USB kabel, ochrannou fólii na displej a pozvánku do HTC e-clubu.

Dodávané černé koženkové pouzdro je zajímavé svou povrchovou úpravou. Není lesklé, ale matné a také drsné. Nezvyklé zpracování obalu má za následek ten fakt, že pouzdro se do těsné kapsy vkládá poněkud obtížně, protože "neklouže" jako hladká pouzdra. Rovněž zapínání není řešené obvyklou cestou. To, že místo patentky či magnetu byl použit suchý zip, by tolik nevadilo. Nezvyklé je ale vlastní zapínání, které sice hezky vypadá (viz foto), ale při použití jen jedné ruky se pouzdro obtížně otevírá. Nechybí klip pro připojení na opasek ani jemná výstelka vnitřku pouzdra. Stejně jako u většiny podobných produktů, tak i u tohoto obalu nejsou boční části chráněny, takže pokud přístroj upustíte opravdu nešikovně např. na vystupující dlažební kostku chodníku, pouzdro váš HTC Tytn II neochrání.


(klikněte pro zvětšení)


(klikněte pro zvětšení)

CD s názvem Getting Started Disc obsahuje základní informace o přístroji, odkazy ke stažení vyzváněních tónů a také Microsoft Office Outlook 2007. Bohužel se nejedná o plnou, ale o časově omezenou (60 dní) verzi. Oproti přístrojům s WM5 či PPC 2003, ke kterým se dodávala plná verze Outlooku, tak uživatelům nezbývá buď si program zakoupit samostatně, nebo ho ukrást. Pokud Microsoft chtěl nepřidáním Outlooku lid přesvědčit, že tento program za koupi stojí, dokázal tím spíše pravý opak – uživatelé se více zajímají o warez a na Microsoft nadávají. Alespoň takový mám dojem po přečtení několika internetových diskusí. Podle nás by bylo přínosnější, kdyby Microsoft místo časového omezení zvolil omezení funkčnosti. Dodávaný Outlook by tak umožňoval synchronizovat data mezi komunikátorem a PC a jejich následnou editaci na počítači, ale některé funkce programu (např. delegování) by byly dostupné až ve vyšší verzi za poplatek. V této chvíli si člověk, co se v oblasti kapesních počítačů příliš nevyzná, přinese domů krabici s funkcemi nabitým zařízením, ale kalendář, kontakty a úkoly nebude mít jak synchronizovat.

Na druhém médiu s názvem Application Disc se nachází několik zajímavých programů – zálohovací aplikace Sprite Backup, HTC GPRSMonitor pro měření přenesených dat a program sloužící ke zrychlení připojení k internetu ve chvíli, kdy je jako modem použit HTC Tytn II s dostupnou 3G sítí. Zmíněným aplikacím se budeme detailně věnovat v části zabývající se softwarem.

Dodávaný stylus není celokovový, špička a konec jsou totiž plastové. Tužka měří 9 cm, což je průměr. Pokud by byl stylus vysouvací, mohla by se jeho délka prodloužit při zachování současné délky v nevysunutém stavu, takže by se stále vešel do šachty v přístroji.


Design


Vzhledem k použitým barevným kombinacím můžeme říci, že je HTC Tytn II určen zejména konzervativním zákazníkům. Boční stěny jsou černé, přičemž pruh kolem displeje je lesklý. Část ovládacích tlačítek je stříbrošedivá, kolem displeje byly použity kovově šedé plasty. Záda přístroje jsou pogumovaná a rovněž černá.


(klikněte pro zvětšení)


(klikněte pro zvětšení) Srovnání s HTC Universalem

Většině přední části komunikátoru dominuje dotykový LCD displej o úhlopříčce 71 mm a rozlišení 320 x 240 pixelů. Nad ním najdete logo výrobce, reproduktor sluchátka a čočku VGA kamery určené pro videohovory. V části pod displejem se nachází ovládací tlačítka, o kterých se budeme bavit později.


(klikněte pro zvětšení) Srovnání s BlackBerry 7230

Pravý bok ukrývá šachtu stylusu, vystouplé tlačítko pro fotografování a také "čudlík" pro zapnutí přístroje. Velká část kapesních počítačů a komunikátorů má však zapínací tlačítko na vrchu, takže pokud na Tytn II přecházíte z jiného přístroje, budete si asi chvilku zvykat.


(klikněte pro zvětšení)

Slot na paměťové karty standardu MicroSD, resetovací otvor a USB mini konektor pro napájecí kabel a sluchátka se nachází ve spodní části komunikátoru. Levý bok obsahuje tlačítko pro aktivaci hlasového vytáčení/záznamu zvuku, ovládací kolečko a tlačítko OK.


(klikněte pro zvětšení) Spodní část s mini USB konektorem


(klikněte pro zvětšení) Levý bok, srovnání s HTC Universalem

Na zádech přístroje krom loga výrobce uvidíte čočku třímegapixelového fotoaparátu (bez přisvětlovací diody), reproduktor a také anténu GPS přijímače.

Jak již asi víte, HTC Tytn II je vybaven vysouvací QWERTY klávesnicí. Té se budeme věnovat později, nyní se musíme ještě zmínit o uložení SIM karty. Ta není, jak byste možná čekali, ukryta pod akumulátorem, ale nachází se pod jednoduchým krytem v horní vysouvací části přístroje (viz foto). Výměna karty SIM je rychlá a také jednoduchá, návod není třeba číst.


(kliněte pro zvětšení)



(klikněte pro zvětšení)