Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

HTC TyTN II – přichází král?

23.11.2007, Pavel Bureš, recenze
HTC TyTN II – přichází král?
Již několik dnů se na českém trhu prodává jeden z nejlépe vybavených komunikátorů dneška – HTC Tytn II. Nabízí rychlý procesor, dostatek paměti pro běh více aplikací, GPS přijímač a 3Mpix fotoaparát. Za zmínku stojí i QWERTY klávesnice a OS Windows Mobile 6.

Ovládání


Pod displejem se nachází 8 ovládacích kláves a pětisměrný D-Pad. Tlačítko s obrázkem zeleného sluchátka spouští telefonní aplikace, vytočí naposledy použité číslo, přijímá hovory, potvrzuje zadané číslo a jeho dlouhý stisk během hovoru aktivuje hlasitý odposlech. Klávesa s červeným sluchátkem ukončuje telefonní aplikaci a odmítá hovory.


(klikněte pro zvětšení)

Stisk tlačítka s nakresleným typickým okénkem vyvolá nabídku Start. Dvojice tlačítek se symbolem vodorovné čáry nemá stálou funkci, ta se mění podle toho, co je napsáno ve spodní části displeje. Ve výchozím stavu (tj. na obrazovce Today) spouští levé tlačítko s vodorovnou čárou kalendář a pravé vyvolá kontakty.


(klikněte pro zvětšení)


(klikněte pro zvětšení) Podsvícení tlačítek

Mezi tlačítky pod displejem najdete také dvě klávesy pro spouštění oblíbených aplikací – Internet Exploreru a programu Pošta pro práci s e-maily, SMS a MMS. Tlačítko nesoucí nápis OK má jediný úkol – supluje křížek v rohu pro zavírání oken aplikací.

Všechna tlačítka jsou od sebe oddělena, takže s nimi můžete pracovat jen po hmatu. Přestože HTC Tytn II nepatří mezi velké přístroje, malá plocha tlačítek se na pohodlném ovládání nijak zásadně nepodepsala. Menší prohlubeň ve středu D-Padu je ku prospěchu věci, člověk tak snadno pozná, zda mačká některou ze čtyř šipek nebo potvrzovací středové tlačítko. Podsvícení je bílé barvy a jeho kvalita je ve srovnání s jinými kapesními počítači a komunikátory nadprůměrná. Během testování nás překvapil fakt, že mají klávesy velkou vůli. Jedním prstem je můžete posunout nahoru či dolů o několik milimetrů. Tlačítka u konkurenčních zařízení mají také vůli, ale ne tak velkou jako v případě HTC Tytn II.


Srovnání velikosti s HTC Universalem

Jedním z hlavních důvodů, proč si lidé nejspíše tento přístroj pořídí, je QWERTY klávesnice. Ta se skládá ze 39 kláves a dvojice funkčních tlačítek. Ve srovnání s největším Windows Mobile komunikátorem, Qtekem 9000, jsou klávesy Tytnu o něco menší (cca o 1 mm na šířku a 2 mm na výšku) a jejich také znatelně méně. Chybí např. horní číselná řada. Ale pěkně popořadě. Klávesy jsou uspořádány do 4 řad po 10 klávesách, vyjma spodní řady, která má kláves jen 9 (mezerník zabral dvě pozice). Vzhledem k malému počtu kláves má každé tlačítko ještě sekundární funkci. Ta je vždy vyznačena modrou barvou, k aktivaci druhé funkce každého tlačítka je třeba stisknout klávesu Fn. Přes modrou klávesu jsou dostupné téměř všechny symboly (kromě tečky), číslice, Delete, Caps Lock, správce Wi-Fi připojení či třeba Průzkumník. Jakožto uživatel zvyklý na velkou klávesnici Qteku 9000 jsem si musel chvíli zvykat, ale po cca jednom dni bylo možné na klávesnici Tytnu psát relativně rychle a bez chyb. Odpor při psaní je "tak akorát", pokud připočtete ještě gumový povrch zabraňující klouzání prstů, vyjde vám klávesnice vhodné k častému psaní e-mailu a textových zpráv. Uživatelům s většími prsty však může dělat problém velikost jednotlivých kláves. V tomto případě bude nejspíše lepší se poohlédnout po sice starším, ale stále solidně vybaveném Qteku 9000 disponujícím opravdu velkou klávesnici a displejem o rozlišení 640 x 480 obrazových bodů.


(klikněte pro zvětšení) QWERTY klávesnice


(klikněte pro zvětšení)

Ještě se zmíníme o specifiku vysouvací konstrukce. Oproti HTC Wizardu, jednomu z předchůdců dnes recenzovaného zařízení, je možno u Tytna II část s displejem nejen vysunout, ale také naklonit až pod úhlem cca 45 stupňů, takže komunikátor pak vypadá jako maličký notebook.


(klikněte pro zvětšení)


Displej


HTC Tytn II je vybaven dotekovým LCD displejem o rozlišení 320x240 bodů, úhlopříčce 71 milimetrů a podpoře 65 tisíc barev. Podsvícení lze regulovat v 10 krocích, nelze ho však úplně vypnout. K barevnému podání nemáme výtek, displej netrpí posunem bílé do žluté, rovněž barvy jsou dostatečně jasné.