Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

HTC TyTN II – přichází král?

23.11.2007, Pavel Bureš, recenze
HTC TyTN II – přichází král?
Již několik dnů se na českém trhu prodává jeden z nejlépe vybavených komunikátorů dneška – HTC Tytn II. Nabízí rychlý procesor, dostatek paměti pro běh více aplikací, GPS přijímač a 3Mpix fotoaparát. Za zmínku stojí i QWERTY klávesnice a OS Windows Mobile 6.
V této části recenze se budeme věnovat programům, které jsou takříkajíc nad rámec operačního systému Windows Mobile. Jde o aplikace, které výrobce komunikátoru dodává na CD či je rovnou doinstaloval do paměti kapesního počítače. Pokud se chcete dozvědět více o aplikacích, jež jsou obvyklou součástí systému Microsoftu, přečtěte si naše články věnované kalendáři, úkolům, kontaktům, webovému prohlížeči a synchronizační aplikaci.


Sprite Backup


První aplikací, které se podíváme na zoubek, je Sprite Backup z dílny vývojářského teamu Sprite Mobile. Velmi nás potěšilo, že program uložený na dodávaném CD není trial, ale plně funkční a časově neomezená verze. Oproti konkurenčním programům, které existují často pouze v podobě pro kapesní počítač, má Sprite Backup desktopového agenta. Ten sice nepřináší žádné funkce navíc, ale dovoluje provádět zálohy a změnu nastavení přímo z PC. Desktopová verze přináší ještě jednu výhodu, kterou ocení zejména uživatelé bez paměťové karty. Desktopový Sprite Backup totiž ukládá soubor se zálohou paměti PDA do Dokumentů ve Windows. Otázkou ovšem zůstává, jak často využijete zálohu uloženou na PC, vzhledem k tomu, že potřeba obnovit se zálohy se vynoří nejčastěji ve chvíli, kdy jste od počítače na míle daleko.



Obrazovka About


Nastevní v "simple" režimu
Sprite Backup dokáže pracovat ve dvou režimech lišících se možnostmi nastavení a nároky kladenými na uživatele. Ve standardním módu můžete zálohovat paměť přístroje na microSD kartu a obnovit přístroj ze zálohy. V režimu pro zkušenější uživatele si lze zvolit složku, kam se záloha bude ukládat, je možno vybrat druh dat, který chcete zálohovat (e-maily, složku My Documents, registry atp.). Do zálohy je možno přidat také libovolnou složku (složky) z paměťové karty. Soubor se zálohou lze pro zmenšení velikosti komprimovat, můžete si ho nechat také zašifrovat.



Selektivní obnovení

Nastavení

Zálohování lze naplánovat. Vybrat si můžete ze tří druhů opakování – denní, týdenní a jednorázová záloha. Bohužel automatická záloha nefungovala tak, jak jsme očekávali. Sprite Backup počítač "neprobudil", zálohování započalo až ve chvíli, kdy jsme Tytn zapnuli. Pokud jsme zálohovací program neukončili a následně komunikátor vypnuli, nedělo se nic. Záloha nezačala v nastavený čas, ba dokonce ani poté, co jsme HTC Tytn II zapnuli tlačítkem na pravém boku. Je možné, že Sprite Backup není řádně upraven pro WM6, či dochází ke kolizi s jiným softwarem. V tomto případě by však program neměl být na CD dodávaném k přístroji.


Protokol o záloze


GPRS Monitor


Druhou aplikací, kterou naleznete na CD v plné verzi, je program pro měření přenesených dat. Ne každý má GPRS paušál a tak je podstatné sledovat, kolik toho člověk "prodatoval". GPRS Monitor nenajdete po instalaci mezi ostatními programy, jedná se totiž o plug-in pro obrazovku Today. Aplikace dokáže zobrazovat objem přenesených dat za den, týden, měsíc či za každé připojení zvlášť. Krom statistiky GPRS Monitor ukáže také aktuální přenosovou rychlost a pokud to v nastavení zaškrtnete, tak i ukazatel baterie a posuvník pro nastavení jasu displeje.




Ikona Odkaz na databáziIkona Odkaz na databázi



TomTom


Dodávaná navigační aplikace není kompletní a neobsahuje žádné mapové podklady, můžete si však zdarma stáhnout z Internetu jednu mapu podle svého uvážení. K dispozici máte jednoduchého průvodce, který vás výběrem patřičné mapy a stažením provede. Chápeme snahy distributora a spol. TomTom, jež se snaží zákazníky navnadit pro pořízení toho "správného" navigačního softwaru, ale je škoda, že ukázková mapa je velmi malá – není možno si stáhnout celou republiku, ale jen jednotlivá města. Pokud tedy jezdíte několik desítek či stovek kilometrů do neznámých končin, dodávaná omezená verze TomToma vám bude k ničemu, neb ji není možno použít na celou cestu.



Nepoužívejte TomTom za jízdy



Nabídka stažení mapy

Výběr oblasti

Výběr města


Today


Mnozí ji prý vůbec nepotřebují, ale většina ji miluje. O čem je řeč? Přeci o Today, neboli o obrazovce Dnes, na které si můžete nechat zobrazit nadcházející schůzky, počet nepřečtených e-mailů a pokud to aplikace třetích stran podporují, tak i třeba předpověď počasí a stav vašeho bankovního konta. Today obrazovka z HTC Tytna II je uzpůsobena pro ovládání prstem, jednotlivé ikony jsou tak znatelně větší, než jsme zvyklí z předchozích verzí.



Obrazovka Today - hlavní záložka

Rychlé vytáčení

Základem nové Today jsou digitální hodiny, jež jsou čitelné i na velkou vzdálenost, takže si můžete např. položit Tytna do kolébky a udělat z něj stolní hodiny. Ve výchozím stavu na Today naleznete rovněž indikátory informující o počtu nepřečtených zpráv a zmeškaných hovorů.


Počasí - výběr města


Počasí


Počasí - výhled

Velmi mě potěšilo, že si na druhou záložku můžete umístit až 10 telefonních čísel pro rychlé vytáčení prstem. Specialitkou je předpověď počasí, kterou obvykle musíte do PDA nainstalovat jako placený program za 10 a více dolarů. Pravda, seznam měst je krátký a obsahuje většinou jen světové metropole, takže pokud bydlíte v městě s 30 000 obyvateli, musíte si nechat zajít chuť či si připlatit za shareware aplikaci. Na třetí záložce se kromě aktuální teploty také dozvíte v jakém rozsahu se mají teploty tohoto dne pohybovat.

Z několika dalších funkcí, které Today nabízí, jmenujme např. přepínání profilů.

Mnoho uživatelů bude nejspíše HTC Tytn II používat v landscape režimu, to se však na Today kromě základního plug-inu nic dalšího nevejde. Je velká škoda, že výrobce nepřichystal druhý plug-in, který by zobrazoval hodiny menším písmem či je neukazoval na samostatném řádku, ale výše mezi názvem sítě a datem. Samozřejmě je možné výchozí plug-in vypnout a získat tak místo, ale tím přijdete o řadu užitečných funkcí (předpověď počasí, rychlé přepínání profilů a další).






HTC Správce úloh


Společnost Hi-Tech Corporation je jedním z mála výrobců PDA s Windows Mobile, jež k přístroji dodávají také vlastního správce běžících aplikací. Program dokáže dle délky tapnutí na křížek v pravém horním rohu okna rozhodnout, zda si přejete aplikaci opravdu ukončit, či jen minimalizovat. Vzhledem k tomu, že kvalitních task managerů, které jsou plně kompatibilní s Windows Mobile 6, je stále ještě nedostatek, jsme rádi, že je program v přístroji nainstalován. Pro PDA se starší verzí operačního systému můžeme doporučit kvalitní Magic Button a velmi dobrý vBar.



Seznam spuštěných aplikací

Nastavení Správce úloh