Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

HTC TyTN II – přichází král?

23.11.2007, Pavel Bureš, recenze
HTC TyTN II – přichází král?
Již několik dnů se na českém trhu prodává jeden z nejlépe vybavených komunikátorů dneška – HTC Tytn II. Nabízí rychlý procesor, dostatek paměti pro běh více aplikací, GPS přijímač a 3Mpix fotoaparát. Za zmínku stojí i QWERTY klávesnice a OS Windows Mobile 6.
Kapitoly článku:
Telefonní obrazovka je jednou z mnoha věcí, která byla ve Windows Mobile 6 přepracována. Jednotlivá tlačítka na displeji jsou nyní čtvercová, což sice nemusí ladit vašemu oku, ale díky změně tvaru mají jednotlivé prvky na obrazovce větší plochu, takže je lze snáze ovládat prstem. Povšimněte si barevného, v našem případě modrého, boxu v levé části obrazovky. Zobrazuje název sítě a jméno a číslo posledního hovoru.



Redesign obrazovky se vývojářům povedl. I pře malou úhlopříčku displeje jsme během našeho testování neměli s ovládáním většiny telefonních funkcí prstem problém. Je sice těžké tapnutím prstu na křížek v rohu zavřít aplikační okno nebo vyvolat menu zespod obrazovky, ale na vše ostatní, co není ryze systémové, můžete použít prst.

Kromě tlačítek s čísly najdete na hlavní obrazovce telefonní aplikace šipku zpět pro mazání číslic, ikonu pro započetí videohovoru (jen pokud je dostupná 3G síť) a klávesa se symbolem telefonku, jejíž stisk zobrazí seznam všech hovorů, tedy odchozích, příchozích i zmeškaných.


Výběr telefonního čísla

Při vytáčení pomocí číslic na displeji si všimněte prodlevy jak u animace stisknutí klávesy, tak u zvukového upozornění. Ťuknete na tlačítko, uvolníte stylus, počkáte v nejhorším případě vteřinu a až pak vám přístroj pípne. Tento fakt sice ničemu zásadnímu nevadí, ale během vytáčení má člověk pocit, že ho HTC TyTN II snad zdržuje schválně.


Ukázka videohovoru

Komunikátor je třeba pochválit za sílu signálu. Ve srovnání s konkurenčními produkty, které jsme testovali v uplynulých měsících, dopadl HTC TyTN II snad nejlépe. Hovor byl plynulý i v oblastech, kde přenos hlasu u jiných přístrojů občas skomíral. Další pozitivum je hlasitost, při telefonování v tiché kanceláři postačí nastavit cca na střed. Maximální hlasitost oceníte např. při hovoru na ulici, kde jezdí auta, hovor je však pro obě strany dostatečně hlasitý i v tuto chvíli.

K přístroji se standardně dodává i lehká hands-free sada. Není stříbrná, jako u jiných HTC, ale černá a zapojuje se do USB mini konektoru ve spodní části přístroje. Vzhledem k absenci jakéhokoliv obvyklého zvukového výstupu (jack 3,5 nebo 2,5 mm) nemáte na výběr a bez speciální redukce si musíte vystačit s těmi sluchátky, které připravil výrobce. Oproti jiným hands-free sadám na kablíku nenajdete regulátor hlasitosti, ale pouze klip pro uchycení k oděvu a "pecku" s mikrofonem a tlačítkem pro přijetí hovoru.

Velmi nás těší, že "bondovka" je znatelně hlasitější než sluchátko komunikátoru, takže připojením hands-free můžete kompenzovat vyšší okolní hluk. Má to však i stinnou stránku – pokud máte v TyTNu nastavenou vám vyhovující hlasitost a připojíte sluchátka, je třeba stáhnout hlasitost o jeden či dva stupně. Samostatný regulátor hlasitosti, který by tento nedostatek vyřešil, hands-free sada nemá.



HTC TyTN II jsme vyzkoušeli také s Bluetooth sluchátkem Sony Ericsson HBH-PV705 a můžeme konstatovat, že komunikace probíhala tak, jak jsme čekali, tj. po přijmutí hovoru tlačítkem na Bluetooth sluchátku se hlas přenášel do něj, nikoli do sluchátka TyTNu. Otestovali jsme hlasové vytáčení a ani s ním nebyl žádný problém.





Fotoaparát


HTC TyTN II je vybaven fotoaparátem o rozlišení 3 megapixelů. Druhá kamera určená pro videohovory nabízí 640 x 480 bodů. Oba senzory jsou typu CMOS.

Aplikace pro fotografování je velmi podobná programům z jiných modelů, takže pokud jste někdy s fotografujícím PDA nebo komunikátorem pracovali, tak byste neměli mít s vytvářením snímků pomocí HTC TyTN II potíže.

Jako spoušť slouží tlačítko na boční straně přístroje, kurzorovými šipkami měníte jednotlivé fotografické režimy lišící se kvalitou, rozlišením a také použitím. Uživatel má k dispozici celkem 8 módů – Fotografie, Video, MMS video, Obrázek kontaktu, Téma obrázku, Panorama, Sport a Výbuch.



HTC TyTN II umožňuje si přizpůsobit takřka vše. Pro rozlišení snímků se nabízí celkem 6 možností – 120 x 160, 240 x 320, 480 x 640, 960 x 1280, 1200 x 1600 a 1536 x 2048 pixelů.



Pokud nejste spokojeni s automatickým vyvážením bílé, můžete si vybrat jednu ze čtyř předvoleb – Denní světlo, Noc, Svíčky a Zářivka.





Budete-li mít náladu pokusit se o neobvyklou fotografii, je možno vyzkoušet čtveřici efektů, které mohou přinést vašim fotografiím neobvyklý nádech. Nechybí sépie, Stupně šedi, Chlad ani Negativ.




Nastavení samospouště je standardní, máte na výběr mezi 2 a 10 vteřinami. Naprostá většina rozhraní aplikace byla do češtiny přeložena korektně, jen při nastavování kvality může mít člověk pocit, že něco není v pořádku. Posuďte sami. Vybrat si můžete ze 4 stupňů kvality pořizovaných snímků – Nízká, Normální, Tenká a Vynikající. A právě "tenká kvalita" je oním spojením, která do češtiny příliš nezapadá.







Barevné podání


Nedá se nic dělat, musíme všem měřit stejným metrem. Ačkoliv to na první pohled není příliš vidět, i HTC TyTN II trpí stejným problémem, jako zatím všechna předchozí mobilní zařízení s fotoaparátem, která se nám dostala do rukou. Okraje do modrofialova a zelenomodra jsou patrné nejvíc vlevo nahoře, načervenalý střed je rovněž zřetelný. Kdo nevěří, ať tam běží a zesílí si v libovolném editoru barvy. Už jsme to říkali několikrát a bohužel to musíme zopakovat i dnes - takřka libovolný náhodně vybraný kompakt podá lepší výsledky. Jako kompromis mezi kvalitou a přenositelností budiž, na MMSky či snímky do kontaktů prosím, ovšem rozhodně nečekejte na výstupu kvalitu byť průměrného digitálu. Pokud jste ovšem nenároční, fotky si posíláte maximálně mailem nebo sem tam nějaké procvakáte návštěvám na LCD panelu 1280 x 1024, pak byste mohli být i spokojeni, zabudovaný digitál nepochybně zdokumentuje nejednu zajímavou rodinnou či humornou chvilku, která by jinak unikla.





Krajinka


V případě focení krajinek podává HTC TyTN II poměrně slušné výsledky. Dle našeho soudu se u HTC ani nemuseli stydět přidat trochu na kontrastu, scéna takto působí místy možná až příliš "jemně."




Fotografie s nastavenou nízkou kvalitou


Makro


Pokud pomineme barevné podání zmíněné na začátku a mírnou přeexpozici bílých ploch na bedle (viz fialovou "vylitá" místa bez kresby), je makro na HTC TyTNu II jedno z nejméně strašných, jaké jsme v redakci zatím u PDA/mobilu viděli. Na poměry panující v mobilních telefonech je to zkrátka rozhodně jeden z těch lepších výsledků, který dává s přihlédnutím k možnostem podobných zabudovaných digitálů i docela použitelné výsledky.





Chromatická aberace


Míra chromatické aberace sice většinou není příliš agresivní, ovšem jsou jisté světelné podmínky a situace, kdy vystoupí a může působit velmi rušivě:



Po zvětšení výřezu:


Fotoaparát použitý v HTC TyTNu II sice vyniká nadprůměrným rozlišením, řada přístrojů dnes disponuje stále VGA či 1,3 megapixelovým snímačem, co se optiky týče, nejedná se o žádný zázrak. Abychom byli přesní, nejedná se o žádný zázrak při srovnání s jednoúčelovými digitálními fotoaparáty. Pokud zůstaneme v segmentu PDA a mobilů, patří HTC TyTN II mezi přístroje poskytující nadprůměrně kvalitní snímky.