Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

HTC TyTN II – přichází král?

23.11.2007, Pavel Bureš, recenze
HTC TyTN II – přichází král?
Již několik dnů se na českém trhu prodává jeden z nejlépe vybavených komunikátorů dneška – HTC Tytn II. Nabízí rychlý procesor, dostatek paměti pro běh více aplikací, GPS přijímač a 3Mpix fotoaparát. Za zmínku stojí i QWERTY klávesnice a OS Windows Mobile 6.
HTC TyTN II je vybaven GPS přijímačem s čipem Qualcomm. Přestože se nejedná o příliš časté řešení, výsledky jsou uspokojivé.

S komunikátorem jsme absolvovali klasickou testovací jízdu, ve které HTC TyTN II obstál. Druhá část zkoušky spočívá ve změření síly signálu. Naměřené hodnoty nás nemile překvapily, jsou znatelně nižší než u nedávno recenzovaného přístroje Mio A501. Síla signálu u HTC se na místě, kde intenzitu měříme, pohybovala v rozsahu 27 – 34 db. I přes nižší hodnoty se nemusíte navigačních schopností přístroje obávat, jako navigaci do auta můžeme TyTN II doporučit. Za zmínku stojí doba potřebná k nalezení dostatečného množství satelitů k určení polohy, komunikátoru stačilo jen cca 50 sekund po zapnutí GPS na to, aby vám pověděl, kde se právě nacházíte.





Závěr


Dnes recenzovaný komunikátor je schopným nástupcem HTC TyTNa. Přináší novou verzi operačního systému, přijímač GPS a zachovává to, čeho si uživatelé cenili již u staršího modelu – podpory sítí třetí generace, přijatelných rozměrů a hlavně QWERTY klávesnice, která je pro náročného uživatele píšícího desítky e-mailů denně nutností.

Přestože jsme měli ke zpracování přístroje výhrady, můžeme s klidným srdcem konstatovat, že se TyTN II povedl. Vysouvací mechanismus klávesnice snese i hrubší zacházení, vzhledem k nízké hmotnosti přístroje není problém uchopit komunikátor jen za displej. Během našeho testování jsme klávesnici vysunovali více jak 100x za den a nezaznamenali jsme ani náznak toho, že by se vysouvací mechanismus "ochodil" a část s displejem by se začala vysouvat sama.

Stejně jako předchůdce, tak i testovaný model není vybaven rozumným audio výstupem, ale nabízí jen mini USB konektor, který je však využíván také pro zapojení nabíječky, kabelu atp. Pokud pomineme fakt, že není možno současně přístroj nabíjet a poslouchat hudbu do dodávaných sluchátek, stejně se objeví další nevýhoda – k připojení kvalitních sluchátek s jackem 3,5 budete potřebovat redukci. Ta vás vyjde na několik stokorun a budete si ji muset nejspíše objednat. Nejedná se totiž o zboží, které by bylo ve většině obchodů běžně skladem.



Zmínit se musíme také o rychlosti zařízení. Může se zdát, že kombinace procesoru Qualcomm 384 MHz a Windows Mobile 6 je zárukou rychlosti, ve skutečnosti to není úplně pravda. Zařízení jsme testovali s jednou z prvních oficiálních ROM a s českou lokalizací od Sunnysoftu a v některých situacích se komunikátor na několik sekund "zasekl". Prodlevu jsme zaznamenali např. během přechodu z portrait do landscape režimu, ve srovnání s HTC Universalem s WM5 byl TyTN II o poznání pomalejší. Nejen že mu přetočení dlouho trvalo (cca 3 vteřiny), během následujících dokonce na 3 – 4 sekund "zamrzl" a nebylo možné s ním pracovat. Odezva při ostatních činnostech byla obdobná jako u jiných Windows Mobile zařízení s procesorem o stejném výkonu.

Co se výdrže na baterii týče, nabíjeli jsme každý druhý den, přičemž jsme denně stáhli několik MB dat a také telefonovali cca 15 minut. Pokud by vám výdrž nestačila, je možno si pořídit akumulátor o kapacitě 2700 mAh (na eBay za cca 750 Kč včetně dopravy).

V titulku jsme si položili otázku, zda se HTC TyTN II stane oním králem, který se bude alespoň několik týdnů pyšnit titulem NEJ kapesního počítače/komunikátoru. Po několika dnech, kdy nám TyTN II dělal společnost dnem i nocí, si ho dovolím překřtít na krále kompromisů. I přes malé rozměry a nízkou hmotnost v sobě ukrývá funkce a schopnosti PDA, telefonu a satelitní navigace. Nabízí QWERTY klávesnici, která sice nepatří k největším, ale aspoň nemusíte nepřirozeně ohýbat prsty jako v případě komunikátorů Palm Treo či některých smartphonů Samsung. Jen je škoda, že se inženýři při snaze vyrobit malé zařízení rozhodli pro použití jen QVGA displeje, 640 x 480 bodů by high-endovému přístroji, kterým HTC TyTN II je, bezesporu prospělo. Konkurence ukazuje, že VGA komunikátory nemusejí být ani tolik velké.


QWERTY klávesnice
Pouze mini USB konektor
UMTS, Bluetooth, WLAN
Občas pomalejší odezva
Fotoaparát
QVGA displej
Dodávané aplikace
Ikona Odkaz na databázi
Orientační cena viz graf níže (v době psaní recenze: 17 500 Kč s DPH)



Vývoj ceny v českých obchodech


Graf ceny produktu HTC TyTN II poskytuje server Heureka.cz


HTC TyTN II zapůjčil obchod PalmPC, děkujeme.