Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Hummingbird 23 in 1 Card Reader USB 2.0 - nejlepší přítel PDA

19.2.2007, Libor Kosour, recenze
Hummingbird 23 in 1 Card Reader USB 2.0 - nejlepší přítel PDA
Vzhledem k tomu, že slotem pro paměťové karty jsou již dnes vybavena skoro všechna PDA, vyvstává problém, čím přenášet na tyto karty data. I přes množství softwarových řešení jako je Card Export nebo WM5Storage zůstává koupě čtečky stále tím nejelegantnějším řešením.
Hummingbird 23 in 1 Card Reader USB 2.0 koupíte zabalenou v jednoduchém plastovém obalu, ve kterém však není zavařena. Obě průhledné plastové části totiž drží díky mechanickým úchytům, takže vybalování je rychlé, pohodlné a bezpečné. Kdo se někdy pořezal právě při rozdělávání zavařeného obalu, ví, o čem mluvím. Na papírové výplni jsou vidět obrázky jednotlivých karet, které čtečka podporuje, což považuji za velice praktické. Můžete se díky tomu před koupí přesvědčit, zda bude čtečka pracovat právě s vaším typem karty.



V balení nalezneme samotnou čtečku, velmi stručný manuál (1 list A6, anglicky a německy), 5 pinový USB mini kabel o délce 80 cm a malé 8 cm CD s ovladači, manuálem a programem pro Low Level formátování paměťových karet. Ačkoliv zařízení pracuje pod novějšími verzemi Windows (2000, XP a ME) bez ovladačů, přesto doporučuji je nainstalovat. Tím se totiž změní ikony jednotlivých paměťových slotů ze standardních na nové, ze kterých lze rozeznat, které písmenko disku patří kterému slotu. Prázdné sloty mají šedou barvu a ty, v nichž je právě vložena karta jsou potom vyvedeny barevně. Rozdíl si můžete prohlédnout na následujícím obrázku:


Vlastní čtečka je vyrobena v elegantním stříbrném provedení. Její rozměry jsou 93 x 60 x 18 mm. Na přední straně nalezneme sloty pro karty. Těch je celkem 5. Kromě obvyklých Compact Flash, Memory Stick, Smart Media a Secure Digital je zda navíc i lehce raritní miniSD, který díky tomu lze používat bez nutnosti vlastnit redukci. Na zadní straně čtečky je potom klasický 5-ti pinový mini USB konektor, díky čemuž lze příslušný kabel zakoupit v každém slušném počítačovém obchodě. Na vrchní straně zařízení se nacházejí 2 LED diody. červená signalizuje, že je zařízení zapojeno a zelená, že je vložena karta. Při přenosu dat potom zelená dioda bliká.






Ve čtečce jsem používal několik karet a neměla problémy ani s těmi o velikosti 4 GB. Bohužel však rychlost u karet s rychlostí 133x a 150x nedosahovala příslušných hodnot, ale pohybovala se do 4MB/s. Pokud tedy přenášíte denně stovky MB, budete muset počítat se zdržením.

Pro názornost přikládám tabulku naměřených hodnot s několika paměťovými kartami v programu AIDA32:

Ikona Odkaz na databázi
Apacer MMC Plus 290x 1 GB
SD A-DATA 4 GB Turbo 150x
Pretec CF Cheetah III 133x 1 GB
Soustavné čtení
3,69
3,69
2,46
Rychlé soustavné čtení
3,89
3,68
2,57
Náhodné čtení
3,92
3,75
2,6
Přístupová doba
1,1 ms
1,2 ms
1,5 ms
Soustavný zápis
4,81
4,6
2,69
Náhodný zápis
3,45
4,33
2,03

Za zapůjčení děkujeme společnosti Hummingbird.