Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Hvězda pro nenáročné ?

6.11.2002, Igor Viduna, recenze
Hvězda pro nenáročné ?
Již první pohled na desku Biostar M7VIQ vám leccos napoví. Formát mikroATX, pouze dva sloty pro paměti, integrovaná grafická a síťová karta nikoho nenechají dlouho na pochybách.
Kapitoly článku:
  1. Hvězda pro nenáročné ?
  2. Šnečku, šnečku, vystrč růžky...
  3. Výsledky testů a závěr
Koukneme-li se na desku zapředu nabídne se nám pohled, jaký vidíme u každé sdílené desky. Nad dvěma USB porty je posazen konektor RJ45 pro připojení do sítě, jeden sériový port je nahrazen analogovým výstupem grafické karty a vpravo jsou výstupy zvukové karty a game-port pro připojení joy-sticku… Za zmínku pouze stojí, že ony USB porty jsou verze 2.0.


Obr. 3 - Naleznete zde vše, co potřebujete
klikněte pro zvětšení

North Bridge KM266 v sobě integruje grafickou kartu ProSavage 3D. Té můžete v BIOSu přiřadit až 32 MB paměti. Ta vám pak ale bude chybět pro běh systému a grafický výkon čipu ve 3D aplikacích tak stejně nezvýšíte. Jde totiž o poměrně zastaralou grafickou kartu (S3 Savage 4), která toho dnes už moc nenabídne. Od dob pohlcení firmy S3 se na ní totiž nic nezměnilo a očekávat zde například hardwarovou podporu T&L by bylo naivní. A platí-li, že 3D výkon čipsetu nForce je pro dnešní hráče a Athlony XP nedostačující, pak u této karty lze mluvit o úplném fiasku. Proto bohatě stačí, spokojíte-li se z 8 MB. Ty pro Word a Outlook bohatě postačí…


Bližší specifikace čipu ProSavage 3D
  • grafické jádro S3 Savage4 AGP 4X
  • sdílená paměť 8MB až 32MB (tzv. Frame Buffer)
  • 250MHZ RAMDAC
  • podpora Dual Channel LVDS, CRT, DVI a TV-Out


Obr. 4 - Tenhle stařec, toho umí hodně, měl by jít ale do důchodu...

A pro toho, kdo nechce na počítači jenom pracovat , je určena externí sběrnice APG 4x. Zde stojí za zmínku i pěkně vyřešené upevnění grafické karty… (Integrovaná grafická karta zde může nalézt smysluplného využití jako možnost připojení druhého monitoru pro "dual-monitorový režim".)


Obr. 5 - Tenhle posuvný mechanismus zaručí, že se vám karta ani nepohne…
klikněte pro zvětšení

Jak již bylo zmíněno výrobce na stáří čipové sady vyzrál, když použil nejnovější South Bridge VT8235. Tím desce totiž umožnil dosáhnout na technologie dneška. Rychlost V-Linku, který propojuje oba mosty se vyrovná nejnovějším výrobkům - 533 MB/s. O výhodách USB 2.0 (tedy Hi-Speed USB), jistě není potřeba nikoho přesvědčovat. (Možnost připojit si k PC externí vypalovačku, která se výkonem vyrovná interní, není k zahození.) Se Standardem ATA133 to sice bude trošku složitější, ale i zde jde o příjemnou maličkost. A šesti-kanálový surround zvuk, jistě také leckdo využije.


Obr. 6 - To je on, naší desky šampión - South Bridge VT8235



Obr. 7 - Schéma čipu VT8235

Co však může být velmi nepříjemné, je málo místa kolem patice. A to zejména při montáži či demontáži procesoru…


Obr. 8 - Útulno jako v dětském pokojíčku…
klikněte pro zvětšení

Dalším cenou za integraci a malé rozměry bývá obvykle malý počet DIMM slotů pro paměti, v našem případě jsou pouze dva. Osadit lze maximálně 2GB paměti SDRAM DDR266.


Obr.9 - Tři už by byli dav…
klikněte pro zvětšení

Pozn.: Na další stránce naleznete výsledky testů.