Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

iBIZ SDIO pocket RADIO – hudba z éteru do Vašeho PDA

10.9.2007, Ondřej Nývlt, recenze
iBIZ SDIO pocket RADIO – hudba z éteru do Vašeho PDA
Už vás omrzela hudba z mp3 přehrávače ve vašem PDA? Rádi byste si pustili vaši oblíbenou rozhlasovou stanici, ale vaše PDA není přijímačem radiových vln vybaveno? Pokud obsahuje SDIO slot a OS Palm OS 4 (a vyšší) či PocketPC 2002 (a vyšší), pak pro vás máme řešení – iBiz SDIO Pocket Radio aneb rozhlasový přijímač do SDIO slotu téměř pro každé PDA splňující výše uvedené podmínky.
Kapitoly článku:
  1. iBIZ SDIO pocket RADIO – hudba z éteru do Vašeho PDA
  2. Klady a zápory
Nejdříve trocha historie

Na jaře roku 2004 si český uživatel mohl v Praze zakoupit první SDIO FM rádio pro Palm OS (tedy „verze 1“) za výrobcem velmi přemrštěnou cenu - neskutečných zhruba 1800 Kč (cena v USA 49.9$). Toto rádio, jehož „výrobcem“ byl Prolink (slutečným výrobcem je iBiz), podporovalo pouze přístroje Palm m125, m130, m505, m515, i705, Tungsten T, T2, W a Handspring Treo 90 – kvůli HW nekompatibilitě jste ho nemohli používat na Tungsten T3 a ostatních novějších PDA s Palm OS. V té době šlo také v ČR sehnat rádio do CompactFlash slotu pro PocketPC od firmy iBiz.
Právě firma iBiz, která za oběma typy rádia pro PDA stojí, byla před pár lety tvůrcem mnoha zajímavých příslušenství pro PDA – klávesnice pozoruhodné konstrukce, nabíjecí adaptéry či právě FM rádia - viz web iBiz.

Později firma iBiz svoje rádio vylepšila a přišla s „verzí 2“ FM rádia do SDIO slotu (která si je s „verzí 1“ podobná jako vejce viz viz obr.1), kterou šlo používat i ve všech nových PDA s Palm OS (celá série Tungsten, Zire). Ovšem ne na komunikátoru Treo 650 (a dalších s anténou), protože díky svým rozměrům a umístěním slotu na Treu vedle antény ho nešlo zastrčit do slotu. Proto iBiz přišel s „verzí 3“ (vydána pod značkou C-Guys), která byla rozměrově menší a vešla se do slotu Trea – navíc byly podporovány i PocketPC/Windows Mobile PDA a komunikátory s SDIO. Zpětně byl také vydán software, se kterým lze používat FM SDIO rádio „verze 2“ na PDA s PocketPC a Windows Mobile.

Všechna tato rádia jsou dnes již těžko sehnatelná – občas je k mání pár kusů na eBay, ale oficiálně produkce už skončila.

V dnešní recenzi se budeme zabývat právě FM SDIO rádiem „verze 2“, které se nám nedávno dostalo do rukou.



Obr.1.: Vlevo „verze 1“ a vpravo „verze 2“ (recenzovaná)




Obr.2: „Verze 3“ od C-Guys


Co je v balení


CD s ovládacím software pro Palm OS (pro PPC/Windows Mobile je umístěn na stránkách spol. iBiz) a manuálem.
● černá stereo sluchátka - tzv. „pecky“, které mají docela kvalitní zvuk (plně pro poslech rádia postačují, lepší snad ani není třeba)
● FM SDIO rádio „verze 2“

Vlastní rádio je stříbrná umělohmotná krabička o rozměrech 4x3,5x1,5 cm, z jejíž spodní části vystupuje SDIO konektor (tato část je po zastrčení do slotu PDA celá schovaná uvnitř) s nálepkou s logem iBiz. Na horní straně stříbrného těla rádia je konektor pro sluchátka (3,5mm), která mimo poslechu slouží i jako anténa a nálepka s měsícem a rokem výroby (podle toho lze rozpoznat, kterou verzi vlastníte). Posledním detailem je červená dioda, která rozsvícením indikuje, že se rádio úspěšně připojilo do SDIO slotu – o ničem jiném bohužel neinformuje (například že rádio je zapnuté).



Obr.3: Obsah balení


Ovládací software


Jak jsem již psal, na přiloženém CD je software pouze pro PDA s operačním systémem Palm OS – pro PPC a WM je třeba program stáhnout z webu. Instalace je jednoduchá a klasická – jak pro Palm OS tak pro PPC. Jen u starších typů PDA s Palm OS a Treo 90 je třeba update ovladače SDIO slotu, u některých starších iPaq je třeba zase provést update ROM. Trochu problémy jsem měl se zprovozněním rádia na Qtek 9000 s Windows Mobile 5, ale po soft resetu a vyzkoušení více verzí SW se i na tomto PDA podařilo Pocket Radio úspěšně oživit.



Obr.4: Popis ovládání rádia

Ovládací SW pro Palm OS a PPC je vizuálně prakticky stejný – jen u PPC je navíc v dolním pravém rohu užitečné tlačítko pro vypnutí displeje. Celkově je ovládací aplikace velmi jednoduchá – stačí na to jedna obrazovka. Nastavení zde není prakticky žádné – jen rozsah rádia (USA, Japonsko, Evropa) a u Palm OS výběr barevného schématu (skin). Rozsahy: USA (88-108 MHz), Japonsko (76-91 MHz), Evropa (87,5-108 MHz). Zajímavé je, že verze pro Palm OS je připravena na použití různých grafických schémat, ale víc než dvě předinstalované neexistují (což je dáno také tím, že není žádný nástroj pro jejich snadnou editaci či možnost tvorby vlastních). Ladit stanice lze třemi způsoby – buď v režimu „Auto“ kdy jsou stanice hledány automaticky, nebo v režimu „Manual“, kde lze pomocí tlačítek (u Palm OS pouze pomocí těch na obrazovce, u PPC i pomocí HW tlačítek) ručně ladit stanici (zmáčknutí tlačítka znamená skok o 100kHz). Třetí způsob je pomocí stylusu přímo ovládat posuvník na ukazateli frekvence. V horní části displeje je digitální ukazatel frekvence a vedle něj ukazatel stavu audio výstupu – mute/stereo/mono.

Ukládání stanic je také velmi jednoduché – stačí delší dobu podržet stylus na jednom z tlačítek reprezentující slot pro ukládání frekvence. K dispozici je 18 (3x6 – zobrazených vždy po šesti) pozic pro uložení stanic – bohužel nelze připojit žádný popisek. Zbylá tlačítka jsou „Mute“ na vypnutí zvukového výstupu, tlačítko pro přepínání mono/stereo pod tlačítkem „PWR“ a dále je zde ovladač hlasitosti. Samozřejmě, že lze rádio nechat puštěné na pozadí (jak v OS WM/PPC tak v Palm OS) – pro skutečné vypnutí rádia slouží SW tlačítko „PWR“ - bez této funkce by rádio postrádalo smysl. Nic víc už z hlediska softwaru rádio nenabízí – celý program a ovládání je velmi jednoduché, zřejmé a nekomplikované (celý manuál je jediná stránka A4).


Obr.5: Základní skin pro Palm OS



Obr.6: Druhý skin pro Palm OS




Obr.7: Skin pro PocketPC


V příští části recenze se bude zabývat klady a zápory SDIO rádia.