Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

iBIZ SDIO pocket RADIO – hudba z éteru do Vašeho PDA

10.9.2007, Ondřej Nývlt, recenze
iBIZ SDIO pocket RADIO – hudba z éteru do Vašeho PDA
Už vás omrzela hudba z mp3 přehrávače ve vašem PDA? Rádi byste si pustili vaši oblíbenou rozhlasovou stanici, ale vaše PDA není přijímačem radiových vln vybaveno? Pokud obsahuje SDIO slot a OS Palm OS 4 (a vyšší) či PocketPC 2002 (a vyšší), pak pro vás máme řešení – iBiz SDIO Pocket Radio aneb rozhlasový přijímač do SDIO slotu téměř pro každé PDA splňující výše uvedené podmínky.

Klady


Na prvním místě jistě multiplatformita – podpora Palm OS, PocketPC 2000, 20003 i Windows Mobile 5 (na Windows Mobile 6 jsem neměl možnost testovat). PDA s SDIO slotem je skvělá věc, protože nemusíte s novým PDA kupovat i nové rádio. Ovšem na přiloženém CD software pro PocketPC a Windows Mobile nenaleznete, protože v době výroby ještě platforma PPC podporována nebyla, a tak musíte na web iBiz 1. a stáhnout si příslušný driver.

Přiložená sluchátka mají poměrně dobrý zvuk a radio umí hrát velmi pěkně stereo (lze přepnout na mono). Celkově má rádio kvalitní příjem i zvuk.

U SW pro PPC musím pochválit podstatně komfortnější ovládání – využití standardních tlačítek pro ovládání hlasitosti a hledání stanic či zhasnutí displeje pro šetření baterie.

Ovládání je velmi jednoduché a intuitivní.


Obr.8: Radio na PDA Tungsten T3 s Palm OS


Zápory


Jako první zápor vidím, že rádio má vlastní výstup – kdyby byl výstup přesměrován do standardního zvukového výstupu PDA, bylo by to mnohem užitečnější a elegantnější. Navíc by rádio mohlo být podstatně menší. Otázkou je, jestli je přesměrování zvuku do výstupu PDA (navíc tak aby se zachovala univerzalita) možné, nehledě na to, že kabel sluchátek slouží jako anténa.

Další výtka se týká obslužného software – mrzí mne nemožnost k uloženým frekvencím připojit popis například s názvem stanice.

Chaos se software, ovladači atd. na stránkách výrobce - jako nejnovější verzi si nainstalujete SW pro úplně jiný HW (SDIO rádio od firmy C-Guys – tedy „verze 3“). Tento SW s rádiem od iBIZ ovšem nefunguje a tak musíte zkoušet a stahovat více verzí obslužného softwaru, než narazíte na tu funkční.

Neexistence více grafických schémat či editovacího nástroje pro ně.

Design HW není nejkrásnější, ale ani nejhorší. Záporem jsou ovšem vetší rozměry, které zapříčiňují nemožnost použití rádia na Treu 650 a jemu podobných kvůli umístění SDIO slotu vedle antény. Pokud byste chtěli SDIO FM rádio pro Treo 650, pak se musíte pokusit sehnat třetí verzí tohoto rádia od firmy C-Guys, která je podstatně menší a rozměrově se vedle antény vejde.

U Palm OS by rozhodně neškodilo využít standardní tlačítka k ovládání rádia, jako to je u PPC – ovládacím prvkem je tak pouze stylus, který například k ovládání hlasitosti není zrovna nejlepší. SW pro Palm OS na rozdíl od verze pro PocketPC/Windows Mobile neumí zhasnout displej a šetřit tak baterii (SW pro PPC tuto funkci ovládá).

Software na WM5 občas „zamrzá“ a je nutné provést soft-reset – je vidět, že obslužný program má stále mouchy.

Obr.9: Radio na Qtek 9000 s WM5


Celkový verdikt


V předchozích 2 odstavcích jsem shrnul některé klady a zápory tohoto produktu. Ano, není to zrovna zařízení s ideálním provedením a bezchybným obslužným programem – právě SW část je to, co nejvíce potápí produkt jako celek – verzi pro Palm OS chybí vymoženosti verze pro PPC a verze pro PPC je na současných PDA s Windows Mobile občas nestabilní. Věřím, že ve třetí verzi, tedy té od C-Guys speciálně upravené pro Treo s anténou, se výrobce z chyb poučil a vytvořil lepší zařízeni (bohužel tato verze se mi zatím do rukou nedostala a její sehnání není jednoduché). V době prodeje navíc zákazníky odrazovala neúměrně vysoká cena – dnes lze toto zařízení občas za pár dolarů (desetinu původní ceny) koupit na aukčních serverech jako eBay. Pokud se vám taková nabídka naskytne, doporučuji ji využít a pořídit si toto zajímavé příslušenství, protože i přes své chyby a nedostatky je stále velmi dobře použitelné a může svému majiteli přinést mnoho zábavy.

IBIZ Pocket Radio bylo testováno na:
  • Qtek 9000
  • Palm Tungsten T3
  • Palm Tungsten T
  • Palm m125