Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

iGo – vyzyvatel TomToma

28.8.2006, Jaroslav Salcer, recenze
iGo – vyzyvatel TomToma
iGo rozhodně není druhořadý navigační program, jedná se o první software, který dle mého zasadí tvrdou ránu konkurenci. Dosud jsem byl zapřísáhlý zastánce TomToma, ale po nainstalování iGo jsem změnil názor. Konečně někdo udělal příjemné uživatelské prostředí, které kromě toho, že je opravdu hezké, je navíc navrženo tak, abyste nikdy nemuseli hledat uživatelskou příručku. Vše má svou logiku a během několika minut se proklikáte nastavením, u kterého není ani na okamžik potřeba váhat, co chtěl básník vlastně říci. Dost už bylo chvály a vzhůru do recenze.

Nastavení Bluetooth GPS


To je opravdovou lahůdkou. Jednoduše tapnete na vyhledat. Program prohledá porty, nastaví optimální přenosovou rychlost v baudech a pokud jste dosud neměli BT GPS ani spárovanou, tak vás sám navede do BT manageru, kde proběhne spárování známým způsobem. Použitý postup hodnotím jako absolutní špičku, hlavně pro začínající uživatele, kteří nevědí nic o baudech, COM portech atd. Komunikace s Bluetooth GPS obstála na jedničku.


Hlasová navigace


Na závěr jsem si úmyslně ponechal hlasovou navigaci. Zvolil jsem Zuzanu, protože mužský hlas Miloslava v TomTom se mi už protiví. Zde bych ještě, být vývojářem, trochu zapracoval. Jak jsme se s kolegou, který porovnával iGo na HP hx4700 shodli, nemusíte sice koukat na displej a stačí jen poslouchat hlas a klidně cestovat. To je pravda, ale hlasová navigace je nastavena takovým způsobem, že složitě skládá věty dohromady ze slovní zásoby a to je v češtině kámen úrazu. Hlas tedy velmi často hovoří v infinitivech, zní to jako když vám automat z Telecomu oznamuje, z jakého čísla vám přišla SMS nebo kdo vám zkoušel volat ve vaší nepřítomnosti. Podle mého názoru dost komplikovaně vám Zuzana oznamuje že se blížíte k odbočce, navíc než se vymáčkne, stejně budete o 150m dále.


Poznámka šéfredaktora:
iGo jsem používal více jak 14 dnů na dovolené v Německu, Rakousku a Lichtenštejnsku. Pokud aplikaci odpustíme řekněme nezvykle řešený způsob instalace vázaný na konkrétní paměťovou kartu, nedomyšlenou hlasovou navigaci prominout nelze. Při jízdě např. na dálnici, kdy máte často několik výjezdů těsně za sebou (s rozestupem cca 400 metrů) je odchylka často 150 i více metrů. Potíž je, že iGo si dělá co chce – někdy si uloží vzdálenost do změnu směry, započne hlasová navigace a vy uslyšíte danou vzdálenost. Několikrát se mi ale stalo, že byl hlasový pokyn správný, iGo tedy ke konci hlášení použilo aktuální vzdálenost k odbočce. Zvláštní.


Hodnocení, plusy a mínusy


Zde použiji hodnocení kolegy Dannysona, který používal iGo na HP hx4700.

úžasná grafika, na VGA displeji krásně jemné a podrobnéčasté chyby, např. 70 km/h ve městě
možnost otočení displejemožnost ztráty
nastavení GPS - automatické vyhledávánínutnost vyměňování
možnost nastavení barevného schématunení možné změnit instalační adresář
noční režim - automaticky podle času z GPSPOI – je možné je přidat nejspíš pouze ručně
navigace na bodpro navigaci je nutné kliknout na menu - je to male a těžko se tam trefuje
aktuální mapy, skoro všechny vesnice krom těch nejmenšíchIkona Odkaz na databázi
hlídání překračování rychlosti, na silnicích zaneseny značkyIkona Odkaz na databázi
rychlá instalace z SD kartyIkona Odkaz na databázi
3 volitelné ukazatele, ukazatel dalšího směru odbočky, příští silnice .... Ikona Odkaz na databázi
mód 3D, zamknuti se směrem jízdy, orientace na sever, letecký pohled ... jednoduše měnitelné kliknutím na ikonkuIkona Odkaz na databázi
volby dopravního prostředkuIkona Odkaz na databázi
volby použitelných silnic, dálnic .. trajektu ...Ikona Odkaz na databázi
iGo Česká republiká stojí 3 320 Kč. iGo Europe 8 855 Kč. Ceny uvedeny včetně DPH.


iGo zapůjčil eNav s.r.o, děkujeme.