Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

iiyama TSA4633JT - digitální LCDčko pro profesionály

31.1.2001, Petr Klabazňa, recenze
iiyama TSA4633JT - digitální LCDčko pro profesionály
Na menšího bratříčka jsme se již dívali minule a nyní tu máme již pořádný LCD monitor s téměř obřím displejem. Vypadá tak trochu jako bychom se pod velkou lupou dívali na monitor TXA3813MT (15"). Ano úhlopříčka dosáhla úctyhodných 18-ti" ovšem viditelné plochy…
Kapitoly článku:
Vybalení a instalace:
Zde se malinko pozastavíme u zapojení kabeláže na straně k monitoru. U typů CRT je již vžité, že poloha kabelů není nikterak vymezována protože monitor je buď u stěny nebo nějaké příčky a kabely tedy z něj mohou trochu "trčet". U iiyamy TSA4633JT je situace jiná - i zde postupně proniká ergonomie i do oblastí, které nepřímo souvisejí s kvalitou obrazu, ale náročnější uživatel je zcela jistě ocení. Přívodní kabely je možno umě skrýt dovnitř stojánku samotného monitoru - je rozebíratelný a je v něm relativně dostatek místa (ještě něco by se sem určitě vešlo). Počítáno je tedy s oběma kabely, jak s napájecím, tak i s datovým. Pokud využijeme tohohle drobného vylepšení působí monitor jako kompaktní celek, ze kterého v podstatě netrčí žádné dráty (tedy kabely).

krytka


Dále můžeme zapojit USB a multimedia dodávanými propojovacími kabely a to je asi tak všechno co lze na exteriéru uživatelem vylepšit. Jinak se nemohu odpoutat od prvního dojmu, že si je s předchozím 15" modelem vzhledově velmi podobný. Po připojení k počítači již můžeme přistoupit k zapnutí a ladění.

I pro tento model dostaneme na přiložené disketě odpovídající ovladač, takže šup tam s ním. Nejlépe bude zvolit maximální rozlišení a přistoupit k nastavení kvality obrazu. Ovládání je obdobné s předchozím modelem, takže můžeme postupovat obdobně, včetně testovacího obrázku.

Po té co se nám podaří nastavit nejkvalitnější obraz můžeme ještě nastavit optimální polohu pro práci. I zde nalezneme něco navíc (je vidět, že je tento model přeci jen z profi kategorie), kromě možnosti otáčení okolo svislé osy a naklánění je navíc možné si zvolit zda chceme monitor provozovat na "výšku" a nebo na "šířku". Otočení se provede vyklopením spodní části monitoru (s ovládacími tlačítky) směrem k sobě a následným otočením zobrazovací části o 90° ve směru hodinových ručiček (zpátky obráceným postupem). No jo, ale co obraz? Pro tyto účely je přibalen Pivot software. Zde (jednoduchou volbou z ikonky v liště) vše napravíme. Z dosavadních zkušeností doporučuji nejdříve otočit obraz softwarově a následně pak i hardwarově (tedy mechanicky :-). Je to rychlejší neboť se s myškou pracuje podstatně lépe (jsou dodrženy směry pohybu). Totéž platí pro návrat zpět do polohy na šířku.

Závěr:
I u tohoto monitoru je ovládání postiženo stejnými nectnostmi jako u předchozího modelu (nepamatuje se poslední volbu při opuštění, nelogická struktura při pohybu mezi jednotlivými podmenu …). Nicméně je ovládání podstatně komfortnější a je rozděleno dokonce do tří podmenu. Z hlediska ergonomie je zcela dostačující nastavení optimální polohy vůči uživateli včetně možnosti volby obrazu na šířku a nebo na výšku.
Implementace HUBu a multimedií s vývody v podstavci monitoru dává možnost lepší manipulovatelnosti s připojovacími zařízeními - není nutné se sklánět a šátrat po paměti v zadních útrobách počítačové skříně a hledat "ten správný" protikus. Poslechově je sice zvukový výstup na úrovni horšího středu, ale ten fakt, že se nikde dál neválí svazek kabelů a repráky jsou začleněny do designu možnost odposlechu splňuje. Pro kvalitnější poslech by asi stejně bylo nutné mít nejlépe systém s Dolby Surrond.

Také volba grafické karty u tohoto monitoru není nikterak kritická, nicméně by konečné rozhodnutí nemělo padnout na nějaký výběhový typ (digitální výstup není potřebný - vstup je opět řešen analogově).

Tento monitor zcela určitě uspokojí i náročnější uživatele, ovšem pouze v případě, že akceptuje jeho pořizovací cenu. Navíc kvalitu použité LCD jednotky asi nejlépe vyjádří jeden jediný "vadný" zobrazovací bod, u kterého se "po…" jedna ze tří základních…

K testování zapůjčila: iiyama Czech