Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

iiyama TXA3813MT - "běžný" LCD monitor

30.1.2001, Petr Klabazňa, recenze
iiyama TXA3813MT - "běžný" LCD monitor
Poté, co se k nám donesla potěšující zpráva ohledně poklesu cen plochých monitorů, jsme se v redakci rozhodli k postupnému prověření plochých LCD monitorů dostupných na našem trhu. Jako první dorazily monitory iiyama TXA3813MT a TSA4633JT. Prvně jmenovaný je zástupce třídy 15" a druhý disponuje displejem s úhlopříčkou 18".
Kapitoly článku:
  1. iiyama TXA3813MT - "běžný" LCD monitor
  2. Provoz, poznatky a závěr
Provoz:
Pokud s úspěchem projdeme "nastavovací" procedurou (ne vždy se to musí nutně povést) můžeme si již jen uživatelsky nastavovat některé parametry obrazu. Ale ještě než tak učiníme si můžeme nastavit fyzickou polohu, aby se nám na monitor koukalo příjemně. Konstrukce stojánku dovolí pootočení o 90° vpravo i vlevo a dále náklon zobrazovací plochy - 30° nahoře (jakoby od sebe) a 5° dole. Monitor i přes svou poměrně malou hmotnost "sedí" na pracovním stole velmi stabilně a dalo by asi velmi hodně práce jej shodit - možná tak na do stran, dopředu nebo dozadu nikoli. O malá hloubce není třeba hovořit, ta je pravidlem snad u všech takovýchto LCDček.

Vlastní menu je tvořeno dvěma obrazovkami: Menu1 a Menu2. Menu1 zahrnuje volby jasu, kontrastu, hodin, fáze, H-pozice, V-pozice a návratu do menu. Menu2 pak položky Auto Set-up, pozici OSD, teplotu barev, auto balanci, jazyk pro komunikaci, reset a opět návrat do menu. Návrat do menu je, jak jsme později pochopili, velmi důležitý, i když se tak na první pohled nezdá. Raději vše doložím obrázky, aby byl princip ovládání zcela zřejmý.

Celkem máme k dispozici tři tlačítka umístěná na uprostřed spodního okraje čelního panelu s označením "menu", "-" a "+" (výčet v pořadí zleva doprava).
Po volbě "menu" vyskočí nabídka s modrým podkladem - OSD ovládání. Z ikonek jsou na první pohled zřejmé některé fce (stejné jako u CRT monitorů). Tento modrý obdélníček je označen jako "Menu 1" - a hned také poznáme proč. Po stisku jednoho ze dvou zbývajících tlačítek ("-" a nebo "+") se ocitáme na dalším menu, tentokráte "Menu 2". Takže co teď? Zkusíme tedy ještě jednou tlačítko "menu".. Ano a již nám fialový podklad přeskočí na první levou ikonku. Zkusíme ještě jeden stisk našeho tl. "menu" .. ano a již lze opravdu měnit kontrast. Pro ostatní položky je to již obdobné.

menu1 menu2

Tento způsob kombinace tl. "menu" s funkcí "select" je tak trochu nezvyklý a uživatel s ním bude muset (alespoň v začátcích tak trochu bojovat). Další nectností použitého menu bych viděl fakt, že po opuštění tohoto OSD menu se již nevrátíme zpět na položku, kterou jsme naposledy ladili a začínáme vždy od začátku. Mimochodem - ačkoliv jsem postupně mačkal různé kombinace jednotlivých tlačítek (menu, +, -), tohoto modráska jsem se nebyl schopen zbavit dříve než po uplynutí určité malé časové prodlevy nastavené při výrobě. Samozřejmě, že se mi do manuálu moc koukat nechtělo, ale pokud by to bylo ku prospěchu věci proč ne? Bohužel letmým pohledem jsem k opuštění menu bez volby jakékoli funkce nenašel nic. Zato po náhodném stlačení "menu" a "-" současně menu okamžitě zmizelo - doporučuji uživatelům si tohle poznačit na samolepku, třeba to někdy bude ku prospěchu. V návodu se totiž píše něco až o prodlevě v trvání deseti sekund po posledním zmáčknutí tlačítka :-o.

Naproti tomu jsou zvoleny nejčastěji ovládané funkce takříkajíc na první ťuk. Jedná se o jas a kontrast, jejichž nastavení je okamžitě dostupné po zmáčknutí tl. "-" a nebo "+". Opět (jak jsme již u tohoto monitoru zvyklí) v definovaném pořadí - jako první se vždy objeví kontrast. Na jas se dostaneme jedním zmáčknutím tl. menu (po dalším zmáčknutí opět kontrast - působí prostě jako přepínač). Další podstatnou výhodou menu je možnost dostat se direkt (okamžitě bez pracného běhání po menu) k položce Auto Set-up. Ta je aktivována vždy když zmáčkneme tl. menu a držíme jej stisknuté alespoň dvě sekundy (alespoň k něčemu bylo to nahlédnutí do manuálu dobré :-). Tuto možnost oceníme v případě pokud změníme rozlišení a nechce se nám pracně nastavovat obraz (časování, fázi, umístění, roztažení …). A musím přiznat, že je automatika docela na úrovni, výsledek je skoro jako bych to nastavoval sám :-). Tuto automatiku také oceníme v momentě kdy jsme omylem (popř. nevědomky a nebo i zcela záměrně nastavili grafický adaptér na nepřiměřené hodnoty - především rozlišení a obnovovací frekvenci).

Subjektivní poznatky:
Takže menu již máme za sebou a tak pokud nechceme jen pasivně sledovat obrazovku a nebo něco ušlechtilého vytvářet podívejme se na provoz tak trochu z druhé strany. Ano, řeč bude o použitelnosti grafických adaptérů. Musím si sám sobě přiznat, že i když byl monitor napojen přes analogový signál (A/D převod v grafické kartě počítače a zpětně D/A převod na "původní formát"), jeho kvalita byla opravdu téměř perfektní. Samozřejmě bych potřeboval vedle postavit obdobný monitor ovšem krmený digitálním signálem, ale to snad někdy příště.

Takže - jak je to tedy s použitelností běžných grafických karet s digitálním LCD plochým panelem? Tuto otázku bych viděl asi takto: parametry grafické karty nejsou nikterak kritické, je ale bezpodmínečně nutné dodržet technické parametry frekvencí (monitor zvládá na vstupu určitý rozsah, který se musí krýt s možnostmi použité grafiky). Také mám jedno velké doporučení: čím "horší" = méně komfortní grafickou kartu používáme, tím více je nezbytné nastavit výrobcem doporučené rozlišení LCD (pro monitor iiyama TXA3813MT je to 1024x768). Toto rozlišení je udáváno jako maximální a obvykle odpovídá i fyzickému - vyšší v žádném případě nenastavovat ! Při nižším rozlišení musí monitor interpolovat, výsledek je potom silně závislý na kvalitě videosignálu.

Bezproblémového chodu docílíme s dnes na trhu běžně dodávaným grafikami. Monitor jsem samozřejmě zkoušel připojit i ke starší kartě - zde jsem ale nebyl schopen nastavit kvalitu obrazu (hodiny a fázi) tak, abych byl spokojen. Problémy nebyly v rušení (např. výpadky barev, nestabilita obrazu apod.), ale v proporcích resp. linearitě obrazu. Stejný obrázek (udělejme si příklad na textu) byl v různých částech displeje zobrazován různě. V extrémních případech se v některých místech obrazovky z "normálního" textu stal "bold" (tlustá písmenka)…

Pro LCD monitory tedy doporučuji použít "mladší" grafickou kartu. Naproti tomu ISA grafiky - vzhledem ke generačním rozdílům - rozhodně nedoporučuji. Pro posouzení funkčnosti bych dal přednost - před výrobcem dodávaným testem (test.bmp) - test Nokia LCD.

Na druhé straně si ovšem myslím, že kdo si může dovolit pořídit takovýto monitor, nebude mít asi problémy s pořízením nového PC nebo alespoň s vlastnictvím karty AGP.

A ještě jak to vypadá, pokud něco nastavíme špatně:

badrange


Elektronika monitoru nevhodný rozsah frekvencí identifikuje, podá o tom informaci uživateli (viz varovná hláška) ale přeci jen se snaží něco zobrazit. Přirovnal bych to ke snaze lepší něco nežli nic… Ovšem obrázky jsou rozmazané a písmo ? - pokud se to tak dá nazvat připomíná spíše rozsypaný čaj (čínské znaky) než něco, co by se dalo číst. Takže honem honem zmáčknout tl. menu a držet (alespoň dvě sekundy - viz manuálek).

Závěr:
Z hlediska manipulovatelnosti pro nastavení optimální polohy obrazovky spolu se mechanickou stabilitou (otáčení i náklon mají při běžném používání značné rezervy) není co vytknout. Také ovládání velmi frekventovaných funkcí (jasu a kontrastu není sice v provedení s "kolečkem"), ale je řešeno mikrospínači a je direkt - okamžitě dostupné. Možnost zjištění skutečných hodnot rozlišení a frekvencí v menu (a to při obou podmenu - Menu1 i Menu2) je příjemné. Stejně tak i tříletý záruční servis s možností výměny pokaženého monitoru za nový kus (bližší info na 0800/103435) a to do 30-ti dnů po nákupu přímo u Vás doma (v místě instalace).
Z hlediska ergonomie je nevhodné umístění síťového vypínače "za rohem" - ještě, že se nemusí tak často používat.
I přes určité povolené procento chyb (body, které špatně zobrazují) se u tohoto monitoru nevyskytl jediný.

Co dodat, pokud si uživatel časem zvykne na ovládání menu - určitě se to dá - a našetří nemalý peníz na pořízení tohoto monitoru pak asi rozšíří řady spokojených uživatelů. Alespoň do té doby, než začne pokukovat po něčem větším (např. iiyama TSA4633JT, ale o tom až příště).

Poznámka redakce:
Vzhledem k rozsahu recenze se vlastnostem obrazu (pozorovací úhel, kontrastní poměr …) budeme věnovat ve zvláštním článku. Zcela určitě zde bude místo i pro porovnání.


K testování zapůjčila: iiyama Czech