Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

iiyama XB2380HS: ideál za danou cenu

14.5.2013, Pavel Kovač, recenze
iiyama XB2380HS: ideál za danou cenu
Sháníte levný IPS monitor? Tak zbystřete! Je tu iiyama XB2380HS. Tento na první pohled obyčejný monitor dokázal předvést i bez velkých marketingových řečí opravdu pěkné výsledky. Inu, směle do něj.

Odezva


Jak bylo řečeno v minulé kapitole, odezvu si můžete v OSD menu pěkně volit pomocí položky OverDrive. Naše měření ukázalo nejlepší výsledky při nastavení Over Drive = +1. Sice se vyskytne 9 překmitů z celkových 110 měřených odezev, to znamená v 8%, ale takto málo četný překmit není v obraze znát.

Podíváme se na konkrétní odezvy. V průměru odezva rise dosahuje hodnoty 9,12 ms a fall 7,8. To patří k lepšímu nadprůměru. Bohužel jsou zde drobné vady v podobě delší odezvy v tmavších tónech. Vždy je lepší, pokud monitor poskytuje konstantnější výsledky. To se bohužel zde nepodařilo a někdy je odezva více jak třetinová, resp. třikrát tak delší než min/max.


 - odezva tabulka





V tabulce překmitů vidíte pouze pár políček s hodnotou na "0". V těchto případech se objevil sice překmit, ale jeho velikost nepřesáhla 15 %. Ve výsledku je tedy odezva bez duchů.

 - odezva graf

Podíváme se na dvě konkrétní odezvy. První je 0-175-0, kde můžete vidět prakticky ideální průběh odezvy rise. Odezva fall je ke konci sice trošku pozvolnější, ale stále ještě dobrá.


 - odezva 0-175-0

0-175-0 (20 ms na dílek)


U odezvy 50-200-50 se již objevil překmit, ale není nikterak výrazný. V praxi si jej vůbec nevšimnete.


 - odezva 50-200-50

50-200-50 (20 ms na dílek)


Inputlag


Pokud se podíváme na to, jak dlouho trvá monitoru než zpracuje obraz, tak zjistíme, že jeho procesor je docela rychlý. 16,7 ms patří sice k průměru (průměr z testovaných je 16,4ms), ale i průměr je dobrý. Na profi hraní to ovšem není.


 - inputlag

Inputlag (20 ms na dílek)


Sledování videa


Při sledování videa si můžete všimnout průsvitu v pravé dolní části monitoru. Naštěstí to není nic tragického a všimnete si toho opravdu jen za tmy a v tmavých scénách. Pokud se zaměříme na odezvu a barvy, tak zde podal monitor velmi dobré výsledky. A to v obou ohledech. Barvy jsou už v základu docela slušné a kromě modré je vlastně vše v pořádku. Odezva je jen u tmavších odstínů trošku pomalejší, ale ve výsledku na filmy více než dostačuje. Dnes jsou monitory u filmů prakticky bezchybné. Jen sem tam se objeví nějaký kousek co filmy nezvládá.





 - průsvity pdosvícení

Fotografie podsvícení


Kvalita podání černé barvy je na lehce podprůměrné úrovni v IPS kategorii. Je to také dáno matnou povrchovou úpravou, která tvoří špinavý efekt, avšak téměř zcela eliminuje odlesky. Na druhou stranu tato matná povrchová úprava snižuje hloubku obrazu. Pokud bychom chtěli lepší výsledky, tak by musel výrobce nasadit polomatný panel a nebo VA obrazovku. Ta ovšem trpí zase jinými neduhy. Dnes jsou zkrátka e-IPS tím nejlepším, co si na doma a do kanceláře můžete pořídit. Téměř se zdá, že VA obrazovky na trhu končí.


 - jas černé barvy při maximální jasu


 - jas černé barvy při 120cd/m2


Hraní her


Při hraní her si můžete všimnout drobného inputlagu, ale opravdu jen drobného. Co naopak oceníte nejvíc, je odezva bez překmitů, resp. s překmity tak malými, že nejsou prakticky vidět. Navíc pokud je náhodou v některé konkrétní hře uvidíte, tak pouze snížíte Over Drive z +1 na 0 a máte zcela vystaráno.

U některých her si můžete všimnout drobného rozmazávání v tmavších tónech. V našem případě se tak stalo u Diabla III, u kterého se drobně rozmazával terén. Samozřejmě jen v některých případech. Právě u Diabla III je téměř lepší nastavit OverDrive na +2 místo +1. Sice se objevuje překmit a duchy v obraze, ale zase téměř zmizí rozmazání terénu. Je to otázka vašich preferencí. iiyama vám dává pěkně na vybranou, a to je jedině dobře!




Celkově se hry na této iiyamě hrajou dobře. Náročný hráč sice bude stále trošku prskat na pomalejší odezvu v tmavších tónech a na lehce znatelný inputlag, ale každopádně pokud nepatříte mezi oněch 10% hráčů co hledají chyby na všem, tak vás iiyama rozhodně nezklame.