Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
4.12.2013, Pavel Kovač, recenze
Stále hledáte 27" QHD monitor a žádný vás doposud neoslovil? Tak možná právě pro vás je tu dnešní iiyama s AS-IPS panelem, pekelně rychlou odezvou a hlavně neotřelým designem. Má vůbec nějaký háček?
tbzatek (2) | 9.12.201312:19
Jeste jeden poznatek z testovani ­- ze zahadneho duvodu monitor zahazoval nektere snimky ­(­"frame dropping­"), pri 60 Hz, reduced i normal blanking. Vzdy tak jeden snimek za sekundu, velice viditelne v plunulem pohybu ve hrach. Pri prepojeni na DVI problem zmizel ­(tady se mi ze zahadneho duvodu podarilo rozchodit plne rozliseni, pixel clock 241.5 MHz na single­-link DVI vystupu i kabelu...)
Odpovědět0  0
tbzatek (2) | 9.12.201312:13
Panel je presne LM270WQ1­-SDF1, v Googlu se da najit i datasheet. A prave v nem je uveden ­"buyer­" Apple a ja mohu potvrdit, ze je to ten samy panel z 27­" iMacu late­-2012 serie ­(ty ultratenke­). Jedna se o 10­-bit panel s FRC ­(8 + 2­), ale presto, ze panel pouziva cca 6­-7 vyrobcu, velice zalezi na elektronice okolo. Takove Crossover panely jdou s regulaci az nekam k 90 cd­/m2.

Nicmene, uz z tovarny LG odchazi panel s celnim sklem ­(viz. nakres v datasheetu­), ke kteremu je nalaminovan ­(tak to propaguje sam Apple­). Tim se ztrati vnitrni reflexy. Vnejsi povrch skla je pak pokoven klasickymi fialovymi antireflexnimi vrstvami. Muzu potvrdit, ze odlesky jsou v praxi minimalni, mel jsem tento monitor tyden na stole pri beznem dennim i vecernim provozu.

Naopak leskly panel pocitove pridava hloubku barev a kontrast ­- cerna je hluboce cerna ­(teda az na sileny backlight bleeding­), barvy jsou saturovane. Kdyz to porovnam s HP ZR2740w ­(polomatna ­"v2­"), na ktery koukam ted, je to nebe a dudy. Jsem osobne velice rad za leskle provedeni, kritici at se jdou na panel podivat v realu.

Bohuzel vysoky minimalni jas je pro me obrovsky problem ­- i se standardne osvicenou mistnosti je monitor stale prilis jasny pri bezne kancelarske praci s prevazujici bilou barvou. Na hry nebo filmy, ktere jsou prevazne tmavsi, naopak vynikne vysoky kontrast a uvedeny nedostatek prilis nevadi.

A tak se ptam ­- vi nekdo, jak se dostat do servisniho menu, kde by to snad slo nastavit? ­(poslete mi klidne zpravu i soukrome­).
Odpovědět0  0
blr (21) | 5.12.20139:39
Lesklý panel, poměr stran pouze 16:9. Ano, bohužel i tento monitor má háček.
Odpovědět0  0
pje (69) | 4.12.201322:19
Ctělo by to napsat, že jas je vysoký v maximu i minimu, tedy jde o posun o 100 cd­/m2 nahoru. Důsledkem je skvělé jasné probarvení i ve světlém prostředí a současně nepoužiteolnost v tmavém prostředí. O dosti šílené spotřebě z toho plynoucí ani nemluvě. Grafik si koupí něco jiného, pro domácího uživatele to není ­- cui bono? Lesk je proti tomu prkotina.
Odpovědět0  0
jimmbo (8) | 4.12.201310:53
Bohužel, škoda toho panelu... Mohl by to být nejlepší monitor a zároveň nejlevnější monitor na trhu, ale ten lesklej panel to úplně zabil... To je věc, která je z mého pohledu neakceptovatelná...
Odpovědět2  0
kurtd (6) | 4.12.20130:54
Některé zdroje uvádějí panel s označením LM270WQ1. To bohužel moc neřekne, protože pod tímto označením s různou příponou se skrývají hodně odlišné panely. Od TN, přes H­-IPS až po 10bitové IPS­"

Nesmysl, všechny jsou jen a pouze IPS http:­/­/www.panelook.com­/modelsearch.php?panel_part_number=LM270WQ1&submit=Search

To první písmeno za příponou tedy­"S­" znamená, že jde o IPS panely, pro TN by tam bylo ­"T­"

Navíc korejci nikdy nepíšou v dahasheetech žádnou příponu před IPS.
Odpovědět1  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.