Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel DX58SO: vzorný základ pro Nehalem?

10.11.2008, Jan Černý, recenze
Intel DX58SO: vzorný základ pro Nehalem?
Od ukončení informačního embarga uplynul týden, u nás i ve světě rostou recenze na Nehalem jako houby po dešti. My si však ukážeme, že by bylo vhodnější s nákupem ještě chvíli vyčkat. Výkon je nepochybně velmi dobrý, ale pár dětských chorob zůstalo.
Začátek minulého týdne nebyl ledajaký, jelikož v pondělí bylo oficiálně ukončeno informační embargo na architekturu Nehalem (Core i7). Dnes se s vámi podělíme o výsledky našich podrobných testů. Výkon čipové sady X58 jsme ověřili celkem ve dvanácti testech a porovnali se současným mainstreamem pro architekturu Core v podobě Intelu P45. Připomínky a otázky k recenzovaným deskám můžete psát vždy do diskuze pod článkem nebo na naše diskuzní fórum.


Intel Core i7 – roky dřiny a vývoje


Uběhlo velmi mnoho času od uvedení architektury NetBurst a na něm založeném Pentiu 4. Mnozí z vás na tuto dobu jistě zavzpomínají s úsměvem na tváři. Na roadmapě se objevily neuvěřitelné takty. Například takové jádro Tejas (Pentium 5 – 9,2 GHz) nebo jeho 10GHz následovník. Ano, právě to byl první Nehalem, byť pouze na papíře. S uvedením jádra Prescott se tyto plány ukázaly jako nerealizovatelné a bylo je třeba přepracovat.

Průběžně s vývojem Nehalemu investovala společnost Intel nemálo prostředků do moderních technologií výroby a nových továren. V následujícím videu si můžete prohlédnout tu nejnovější – FAB 32 ležící v americkém Chanderu ve státě Arizoně. Jde o velkokapacitní továrnu uvedenou do provozu teprve loni na podzim (12. listopadu 2007).
 

 

Zlaté dítě továrny FAB 32 má 1366 kontaktních plošek a jmenuje se Nehalem


X58 není jen nová řada čipsetu


Pojďme se ve stručnosti podívat na blokové schéma čipové sady. Jak už zmínil 13.10. 2008 Lukáš Petříček v článku „Architektura Intel Nehalem - co přinese nového?“, byla pozměněna koncepce řadiče pamětí – došlo k jeho přemístění z NorthBridge do jádra procesoru. To má za následek mnohem nižší odezvu v komunikaci (latence) a šířka této sběrnice byla zvýšena tříkanálovým řadičem na 192 bitů. Kosmetickou úpravou se pak stalo přejmenování Memory Controller Hub (MCH) na I/O Hub (IOH).


Intel X58 "Tilesburg" – blokové schéma

Bývá zvykem, že nové produkty mají ty nejvyšší cíle. Jinak tomu není ani u X58. Z hlediska koncového uživatele patří mezi podstatné změny přidání podpory NVIDIA SLI pomocí můstku nForce 200 SLI. To je dobrá zpráva hlavně pro náročné hráče – konečně mají v oblasti multi–GPU řešení svobodnou možnost volby mezi ATI (CrossFire) a NVIDIÍ (SLI). Dále je nutnost použití DDR3 pamětí, ty se však dnes stávají cenově dostupnými. Jejich čas brzy přijde.

Co se týče SouthBridge, došlo pouze ke kosmetickým změnám, ICH9 byl nahrazen modernějším ICH10, který byl poprvé nasazen u P45. Ten žádné výrazné vylepšení nenabízí, za zmínku stojí snad jenom AHCI.

Základní rozdíly hi–end platform
Čipset
Intel X48 (Core 2)
Intel X58 (Core i7)
    patice
LGA 775 (Socket T)
LGA 1366 (Socket B)
    NorthBridge
82X48MCH
82X58IOH
    SouthBridge
ICH9 / ICH9R / ICH9DH
ICH10 / ICH10R
    podpora CPU
Core 2 Duo / Core 2 Quad / Core 2 Extreme
Core i7 / Core i7 Extreme
    QPI
133 MHz
    FSB
200 / 266 / 333 / 400 MHz
    řadič pamětí
Single / Dual Channel
(uvnitř čipové sady)
Single / Triple Channel
(uvnitř procesoru)
    rychlost paměti
800 / 1066 / 1333 / 1600 MHz
800 / 1066 / 1333 / 1600 MHz
    maximální velikost
8 GB
16 GB
    počet linek PCIe 2.0
42
42
    multi–GPU
ATI CrossFire
ATI CrossFire / nVidia SLI

Otočme na další stranu a pojďme se podívat na specifikace vzorové základní desky přímo od Intelu.