Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel DX58SO: vzorný základ pro Nehalem?

10.11.2008, Jan Černý, recenze
Intel DX58SO: vzorný základ pro Nehalem?
Od ukončení informačního embarga uplynul týden, u nás i ve světě rostou recenze na Nehalem jako houby po dešti. My si však ukážeme, že by bylo vhodnější s nákupem ještě chvíli vyčkat. Výkon je nepochybně velmi dobrý, ale pár dětských chorob zůstalo.

Rozporuplný výsledek s budoucností


Pokud si znovu projdeme celkové hodnocení, vychází nová platforma velmi slibně. Dle prvotních prognóz je opravdu výkonná, ale má to jeden háček. Na trhu se zatím vyskytuje jen několik modelů základních desek, pro mnohdy velmi specifickou skupinu uživatelů. Těmi jsou nadšenci, kteří jsou ochotni za cenu výkonu obětovat nemálo peněz. Pokud do této skupiny nepatříte, nekupujte upgrade by Vás vyšel velmi draho.

Pokud si Nehalem přesto koupíte, budeme rádi, když navštívíte naše diskuzní fórum, kde máme sekci věnovanou procesorům Intel, benchmarkům a recenzovaným základním deskám. V nich se s námi můžete podělit o výsledky a zkušenosti s přetaktováním nebo BIOSy.





Dva sloty PCIe ×16 umožňují použití dvou stejných grafických karet ATI v režimu CrossFire, respektive podobných v režimu CrossFireX. Deska není bohužel osazena můstkem NVIDIA nForce 200 pro podporu konkurenčního SLI. Na zadním panelu naleznete dva eSATA porty pro připojení externích pevných disků. Rozložení komponent na desce je víceméně bez chyb, snad jen sloty pro paměti by mohly být umístěny dále od patice procesoru.



Souhrnný výsledek syntetického benchmarku ovlivněný různými procesory


Čas Intelu teprve přijde. Na letošní Vánoce dostanou ti nejnáročnější profesionálové a hráči pod stromeček Nehalem pro LGA 1366. Avšak příští rok už bude dostupný všem, byť bude mít pouze 1160 kontaktních plošek a dvoukanálový řadič pamětí, pořád se bude jednat o velmi rychlou a konkurenceschopnou platformu. Zatím si na podrobné testy a srovnání procesoru budete muset na našem serveru ještě chvíli počkat.



Orientační srovnání výkonů současných procesorů a Core i7


Mohu však dopředu prozradit, že zbraní nového dítěte od Intelu je rozsáhlé využití MultiThreadingu, které známe hlavně z oblasti serverů. 8 logických jader si hravě poradí s jakoukoliv náročnou operací. Ve hrách je situace se současnou Core architekturou (procesory Core 2) vyrovnaná.


Intel DX58 Smackover (LGA 1366, Intel X58 + ICH10R)
moderní platforma s budoucností
výbava neodpovídá ceně
vysoký výkon pamětí
aktivní chladič čipsetu
velmi dobré rozložení prvků na desce
vysoká spotřeba
Cena v době testování: 6 000 Kč s DPH



Stále aktuální cena v českých obchodech


Graf ceny produktu Intel DX58SO Smackover poskytuje server Heureka.cz
Porovnat ceny >>



Za zapůjčení základní desky Intel DX58SO děkujeme společnosti Intel.





---------------------------------- English translation of the conclusion ----------------------------------

Looking back at the overall evaluation, the new platform looks promising. According to the initial tests it is very powerful; however, there is a catch. There are only several models of motherboards on the market and they are aimed at very specific types of customers. These are mainly enthusiasts who are willing to spend a lot of money. The main disadvantage we found out is low HDD performance and also high power consumption when using all processor cores. If you own a Core 2 Duo and you would like to upgrade, I recommend you wait till January. Right now is Nehalem a very expensive platform.

Two PCIe ×16 slots allow us to use two identical ATI graphics cards in CrossFire, respectively two similar ATI cards in CrossFireX. But the board does not include NVIDIA nForce 200 bridge, so it does not support SLI. The back panel hosts two eSATA ports for external HDDs and layout of the components on the board is almost flawless, maybe just the memory slots could have been placed a farther from the CPU socket.

The time for Nehalem is yet to come. This year's Christmas will bring it to the most demanding users and here we're talking about LGA1366 socket. In the following year, Nehalem will be available to all, but it will have LGA1160 and just two-channel memory controller. Still, it will surely be very powerful platform. I can also say that the main weapon of the new Intel's child is its MultiThreading capability. Eight logical cores will cope with almost any task. On the other hand, speaking about games, Nehalem is on par with Core 2 architecture.



Vývoj ceny testovaného produktu: