Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel DX58SO: vzorný základ pro Nehalem?

10.11.2008, Jan Černý, recenze
Intel DX58SO: vzorný základ pro Nehalem?
Od ukončení informačního embarga uplynul týden, u nás i ve světě rostou recenze na Nehalem jako houby po dešti. My si však ukážeme, že by bylo vhodnější s nákupem ještě chvíli vyčkat. Výkon je nepochybně velmi dobrý, ale pár dětských chorob zůstalo.

Vzorný příklad ostatním?


Základní desky od Intelu se vždy snažily nabídnout ty nejnovější technologie bez zbytečného humbuku. Na první pohled působily nemastně a neslaně. Tak je tomu i v následujícím případě. Na nevýrazném plošném spoji naleznete vše potřebné. Výsledný dojem však kazí absence ATA rozhraní a druhé síťové karty. Pokud byste za tuto cenu očekávali něco víc, nebudete úplně zklamáni. Na přiložených nosičích se nachází bohatá softwarová výbava.



Vzhledem k tomu, že jde o prezentační model určený pro novináře, byla deska ochuzena o část velkou příslušenství. To se skládalo z krytky zadních portů, několika návodů jak testovat a instalačních disků.


Předpokládaná podoba prodejní krabice


Materiály pro novináře


Layout a osazení součástek


Na první pohled zaujmou modré chladiče. Ty snižují teplotu šestifázovému napájecímu obvodu procesoru a oběma mostům čipové sady. Na první pohled by se mohlo zdát, že jsou dostatečně dimenzované. Námi testovaný model měl však osazenu ranou revizi NorthBridge, která produkovala značné množství tepla. Pro jeho ochlazení byl přibalen aktivní ventilátor.


Celkový pohled na základní desku
– pro zvětšení klikněte –

Z elektrického hlediska je vše v pořádku. Intel osadil na důležitá místa ty nejlepší možné kondenzátory. V obvodu pro procesor naleznete Fujitsu RE–D5 s pevným dielektrikem (životnost 5000h při 105 °C), na vstupu tohoto obvodu se nachází Nippon Chemi–con PSC. U pamětí naleznete Sanyo OS–CON SEPC. Na ostatních místech se nacházejí „běžné“ kondenzátory ty však nemají na funkci zásadní vliv, a jejich charakteristiky jsou pro toto použití vhodnější.


Pohled na plně osazenou základní desku
– pro zvětšení klikněte –


Na zadním panelu je příliš mnoho nevyužitého prostoru

Čipová sada složená z 82X58IOH (X58) a Intel 82801JIR ICH10 RAID (ICH10R)
– pro zvětšení klikněte –


Rozložení SATA portů je přehledné, ovšem není praktické