Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel DX58SO: vzorný základ pro Nehalem?

10.11.2008, Jan Černý, recenze
Intel DX58SO: vzorný základ pro Nehalem?
Od ukončení informačního embarga uplynul týden, u nás i ve světě rostou recenze na Nehalem jako houby po dešti. My si však ukážeme, že by bylo vhodnější s nákupem ještě chvíli vyčkat. Výkon je nepochybně velmi dobrý, ale pár dětských chorob zůstalo.
Výsledky přetaktování zde nebudeme zmiňovat, přece jen jde o jednu z prvních produkčních verzí. Náročné čtenáře jistě uspokojí informace, že k dosažení taktů okolo 150 MHz nebylo potřeba příliš velkého úsilí.


Intel DX58 Smackover – BIOS verze 2624 (10/21/08)
napětí
      CPU
1,000 – 1,600 V
      RAM
1,50 – 2,50 V
      X58IOH
1,10 – 1,50 V
frekvence
      násobič
podle typu CPU
      procesor
133 – 240 MHz
      PCIe
100 – 110 MHz
      paměti
×6, ×8


Úvodní obrazovka základní desky Intel Smackover DX58SO


Main


Základní nabídka, ve které můžete kromě tradiční změny času a data zapnout HT (Hyper–Threading) nebo některé z jader. Také se zde dozvíte aktuální verzi BIOSu a případně detailnější informace.


– pro zvětšení klikněte –


Advanced


Slouží pro různá nastavení přídavných komponent a PCIe slotu. Dále zde naleznete sledování napětí a teploty s možností zapnout automatickou regulaci otáček ventilátoru.



– pro zvětšení klikněte –


Performance


Konečně se dostáváme k tomu nejpodstatnějšímu nastavení. Přetaktování lze provést pomocí zvyšování frekvencí či změn různých násobičů a také přichází i novinka v podobě automatického zvyšování násobiče.

Nejjednodušší přetaktování lze provést zvýšením základní frekvence (133 MHz). V nabídce „Processor Overrides“ zase můžete doladit hodnoty napětí. Za zmínku dále stojí „Turbo Mode“, s jehož pomocí lze měnit nezávisle na sobě násobiče jader.


– pro zvětšení klikněte –

Otočme na další kapitolu a podívejme se na provedené testy.