Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel DX58SO: vzorný základ pro Nehalem?

10.11.2008, Jan Černý, recenze
Intel DX58SO: vzorný základ pro Nehalem?
Od ukončení informačního embarga uplynul týden, u nás i ve světě rostou recenze na Nehalem jako houby po dešti. My si však ukážeme, že by bylo vhodnější s nákupem ještě chvíli vyčkat. Výkon je nepochybně velmi dobrý, ale pár dětských chorob zůstalo.

Chladící soustava


Měření teploty jsme provedli za pomoci dotykového teploměru dodávaného s multimetrem Avidsen 107112. K zatížení NorthBridge slouží test paměti Blend v programu Prime95 a pro SouthBridge je použit test pevného disku v programu PCMark05.


Jedna z nejstarších revizí čipové sady a beta BIOS nízkým teplotám rozhodně nepomohl

Dvojice chladičů čipové sady

V první kapitole jsme se zmínili o tom, že je k desce přibalený aktivní ventilátor. Bez něj se teploty NorthBridge pohybovaly okolo 70 °C. To by se dalo vysvětlit špatnou optimalizací BIOSu a dále nedoladěnou revizí čipsetu. Po instalaci ventilátoru teploty klesly na velmi nízkou hodnotu, ovšem za cenu nesnesitelného hluku.
Přídavný ventilátor a jeho montáž


Teplota NorthBridge platformy Intel, LGA 775 zastupoval Core 2 Extreme X6800


Teplota SouthBridge platformy Intel, LGA 775 zastupoval Core 2 Extreme X6800


Společný chladič pro MOSFETy zajišťuje rovnoměrný rozvod tepla
– pro zvětšení klikněte –

Návrh chladiče tranzistorů v napájecím obvodu procesoru lze pochválit. Společná plocha udržuje velmi podobné teploty všech MOSFETů, tím pádem zůstávají zachovány velmi podobné elektrické charakteristiky. Během velmi krátké doby, co jsme měli možnost tuto desku testovat, nepřesáhla teplota chladiče tranzistorů 45 °C.


Spotřeba sestavy


Odběr byl měřen za pomocí wattmetru Voltcraft Energy Check 3000. Pokud Vás zajímá problematika úsporných energií, určitě byste neměli přehlédnout souboj EPU vs. DES. V našem případě jsme spotřebu porovnali pouze při plné zátěži (Load) a v klidu (Idle). V následující tabulce je několik sestav s Core 2 Extreme Edition X6800 a GeForce 8800 GTS. Sestava s nejmenší spotřebou má integrovanou grafickou kartu GeForce 9300.

Prozatím špatná optimalizace správy energie a současné zpracování osmi vláken má za následek obrovský nárůst spotřeby. Lze předpokládat, že v budoucnu nebude tento skok tak veliký. Po přetaktování modelu Core i7–965 těsně nad hranici 4 GHz byla špičková spotřeba dokonce nad 500 W. Proto buďte při výběru zdroje velmi obezřetní, v opačném případě byste se mohli stát svědky zajímavých pyrotechnických efektů doprovázených silným akustickým jevem.

Mezi námi doporučené modely zdrojů pro Nehalem patří:
  • Corsair HX620, TX650 (TX750 ne – jde o CWT) HX1000
  • Enermax PRO/MODU82+ od 525W
  • SeaSonic M12, S12, S12 II od 500 W

Od letošního léta provádíme porovnání spotřeby hledáním artefaktů při renderovaní grafické karty a výpočtu Rychlé Fourierovy transformace (Fast Fourier transform). Konkrétně za použitím následujících programů:
  • ATI Tools v0.26 (scan for atefacts)
  • Prime 95 v25.5 (In-place large FFTs)


Spotřeba celé sestavy, platformu LGA 775 zastupoval Core 2 Extreme X6800

V poslední kapitole provedeme shrnutí všech důležitých vlastností a učiníme celkový závěr.