Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel Sandy Bridge: sametová evoluce

29.9.2010, Petr Štefek, technologie
Intel Sandy Bridge: sametová evoluce
Sandy Bridge je zbrusu nová architektura Intelu, která nahradí postupně celou produktovou řadu procesorů založenou na jádrech Nehalem a Westmere. Nová architektura není pouze nudným evolučním krokem, ale o tom více už v samotném článku.
Sandy Bridge je novým příspěvkem Intelu do světa architektur procesorů a představuje rovněž poměrně výrazný evoluční krok v sérii procesorů Intel Core i7/5/3, které od svého uvedení drží výkonnostní prim na poli desktopových CPU. AMD se snaží, ale výkonnostní laťku nasazenou procesory Core i5/7 prozatím není schopno dotáhnout, pokud nepočítáme povedené šestijádrové Phenom II X6. Výkonnostní grafy architektury Sandy Bridge již kolují po Internetu nějaký ten pátek a my se jí dnes podíváme pod pokličku.

Sandy Bridge je v produktové mapě Intelu na programu pro rok 2011 a společnost ji klasifikuje jako „performance mainstream“. Bude tedy nahrazovat současné procesory Core i3/5/7, ale netýká se to zbrusu nového šestijádra Gulftown, které představuje absolutní špičku v nabídce. Naopak, pokud se podíváme na low-endový segment, ten v příštím roce na novou architekturu Sandy Bridge může zapomenout.
Pokud se ptáte, kdy se procesory založené na Sandy Bridge objeví, vězte, že se tak stane hned po novém roce během ledna až února 2011. Pro zájemce o nový notebook může být potěšující rovněž zpráva, že se uvedení nových procesorů tyká i segmentu notebooků. Označení procesorů se nijak zásadně lišit nebude, jen bude Intel procesory založené na Sandy Bridge označovat jako „druhou generaci“ Core i3/5/7.

Další novinkou je i to, že budou stabilně v nabídce procesorů odemknuté modely, které budou označeny přídomkem „K“ a budou velmi pravděpodobně o něco dražší (podle současných modelů můžeme odhadovat zhruba tisíc korun navíc).

Druhá generace, jak už bylo řečeno výše, bude označována předponou „2“, takže produktové řady procesorů Sandy Bridge budou označeny Intel Core iX 2x00(K). Poměrně slušné a přehledné. Snad se v tom běžní smrtelníci budou orientovat stejně dobře jako hardwaroví nadšenci.

Zdroj: coolaler.com - srovnání LGA-1155 vs. LGA-1156

Špatnou zprávou pro majitele špičkových základních desek pro LGA 1156 je, že Intel zavede pro Sandy Bridge zbrusu novou patici s originálním názvem LGA 1155/1356. S novou paticí přibudou i nové čipsety, které se budou označovat P6X nebo X6X. Podrobně se na ně ovšem podíváme až později. Poměrně smutnou zprávou je absence nativní podpory USB 3.0, která bude možná jen skrze externí kontroléry stejně jako doposud.