Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel Sandy Bridge: sametová evoluce

29.9.2010, Petr Štefek, technologie
Intel Sandy Bridge: sametová evoluce
Sandy Bridge je zbrusu nová architektura Intelu, která nahradí postupně celou produktovou řadu procesorů založenou na jádrech Nehalem a Westmere. Nová architektura není pouze nudným evolučním krokem, ale o tom více už v samotném článku.
Sandy Bridge (32 nm) bude do jisté míry revoluční architektura a změna pro nás overclockery. Nebudeme již moci taktovat za pomocí zvýšení frekvence sběrnice, ale budeme muset velmi pravděpodobně nakupovat procesory K série, které budou mít odemčený násobič, ale budou také o zhruba tisíc korun dražší. Základní modely (neodemčené) pravděpodobně nebudeme moci přetaktovat a spolehnout se budeme muset pouze na funkci Turbo, která je ovšem lepší než kdykoli předtím.



Pro nové procesory budeme potřebovat nové základní desky s podporou patice LGA 1155 (náročnější LGA-1356 dorazí podstatně později), která není v současné době na trhu. Budeme zde mít na výběr (ve spojení s určitým procesorem), zda využijeme dual/triple/quad DDR3 paměťového kanálu. Další novinkou je integrovaná logika pro kódování/enkódování videa, která bude velmi pravděpodobné i použitelná a výkonově na úrovni slabších samostatných grafických karet.



Můžeme se rovněž těšit na procesory s integrovanou grafikou, která bude dosahovat oproti současným řešením až trojnásobných výkonů a bude podporovat DirectX 10. Díky tomu faktu bude možné nenáročné hry akcelerovat skrze Sandy Bridge. Výkon bývá srovnáván s GeForce 310M. High-endové modely procesorů ovšem nebudou grafickou kartou vybaveny, což je pochopitelné. Útočištěm pro řešení s GPU bude série procesorů Sandy Bridge-DT pro běžné kancelářské a domácí herní počítače s maximálně 4 jádry.


Zdroj: Anandtech - červené políčka značí Sandy Bridge

Intel má v záloze také série procesorů označené Sandy Bridge-EN, které budou mít 4 jádra a více (6/8) a budou určeny pro hráče a nadšence. Posledními příchozími budou později serverové procesory a procesory pro pracovní stanice s označením Sandy Bridge-EP a Sandy Bridge-EX. To už je ale jiná pohádka a především jiná patice s označením LGA-2011, kterou uvidíme až koncem roku 2011.

Pokud byste rádi znali výkony nové architektury Sandy Bridge, tak vězte, že její výkon bude na stejné frekvenci o zhruba 10-15% výkonnější než současné procesory architektury Nehalem/Westemere. Díky 32 nm architektuře můžeme očekávat pracovní frekvence až okolo 4 GHz. Ceny bohužel nejsou prozatím známy a nemá cenu o nich ani spekulovat, vše se dozvíme někdy koncem ledna nebo února 2011, kdy se nové procesory dostanou na pulty obchodů.


Při psaní článku jsem vycházel ze zdrojů jako Anandtech, Semiaccurate, Intel nebo Wikipedia. Bez uvedených zdrojů by článek zřejmě nevznikl a ani neměl publikovaný rozsah. V rámci psaní jsem se snažil namixovat anglické výrazy spolu s českými ekvivalenty, které někdy působí poněkud kostrbatě.