Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

iPAQy konečně mají důstojného soupeře: HP Jornada 568

7.1.2002, Zdeněk Michálek, recenze
iPAQy konečně mají důstojného soupeře: HP Jornada 568
Až doposud jsem Pocket PC od Packardů bral trochu jako folklór: existuje iPAQ od Compaqu, který dělá o hodně víc než polovinu světového obratu v oblasti Pocket PC, pak dlouho dlouho nic a pak HP, Casio a další. Jornada 568 mě přinutila tento názor změnit. Proč ? Čtěte podrobnou recenzi.
Kapitoly článku:
  1. iPAQy konečně mají důstojného soupeře: HP Jornada 568
  2. Jornada 568 - software: MS PocketPC 2002 a hodně navíc
  3. Závěrem
Jak už je u HP zvykem, množství s Jornadou dodávaného software je velmi slušné. Základ samozřejmě tvoří ActiveSync od Microsoftu, umožňující synchronizovat obsah Jornady se stolním počítačem. Potřebu obslužného softu na PC vyřešil Microsoft šalamounsky - současně s ActiveSync dodává Outlook 2002, který je třeba nainstalovat jako první. Na první pohled je toto řešení elegantní - uživatel dostane software, který původně možná ani nechtěl, zdarma. Kalendář, adresář i úkolovník Outlooku je velmi pěkně udělaný, grafické rozhraní lákající k práci... Problém však nastane, když Outlook používat nechcete - třeba proto, že pro odesílání a příjem mailů už používáte Outlook Express a z nejrůznějších důvodů nechcete na "plný" Outlook přejít (což je situace v našich zeměpisných šířkách naprosto běžná - problémy s rendrováním HTML mailů jsou u "plného" Outlooku notoricky známé, nehledě na to že je primárně koncipován na úplně jiné použití než pro příjem a odesílání SMTP/POP pošty.

Samozřejmě je možný i provoz bez Outlooku, komunikace mezi PC a PDA je pak ale omezena na úroveň "vnějšího pevného disku", tj. je možné přenášet soubory oběma směry.

O takových záležitostech jako je synchronizace s jinými prostředími (např. Lotus Notes, různé jiné organizéry jako Act! a jim podobné) se v manuálu vůbec nepíše; naštěstí existují samostatné produkty od třetích firem, které synchronizaci řeší ve vlastní režii - bohužel nejsou zdarma.

Software je na CD poměrně hodně - kromě dále uvedeného mimo jiné i demoverze her (nechutně krátké - hrajete pár minut a už Vám Jornada oznámí že bez ostré verze prostě máte smůlu) a linky na další doporučovaný doplňkový (a už nikoliv bezplatný) software.

Další CD obsahuje národní lokalizaci operačního systému a PenReader (systém pro rozpoznávání psaného písma) opět s podporou češtiny, vše dodávané pod logem českého distributora.



Součástí operačního systému (tj. není třeba instalovat - je přímo v ROM) je pěkný balíček software od HP - jedná se sice vesměs o drobnější utilitky, nicméně potěší.

Funkci HP Backupu jsem už zmínil - umožňuje využít FLASH paměť pro "zálohování" důležitých dat. Takhle jak to je na obrázku by to samozřejmě nefungovalo - k dispozici je jen cca 8MB úložného prostoru, zálohovat je ale samozřejmě možné i na externí CF kartu.

Na HP image viewer je zajímavá jeho podpora slušného výčtu formátů a schopnost v rozumné rychlosti a slušné kvalitě zobrazení pracovat i s většími obrázky (řádově MB).

HP TaskSwitcher je jakási obdoba windowsovského Alt-Tab (které mi mimochodem na platformě PocketPC 2002 citelně chybí).


V ceně je i CodeWallet Pro, který umožňuje chránit citlivé údaje heslem (a uložená data jsou přitom kryptována, takže osoba nepovolená by se k nim neměla ani hexa editorem dostat). Typické použití - hesla, PIN kreditních karet a jiné údaje, které nechcete aby se dostaly do ruky případnému zloději.


Poznámkový blok HPC Notes s kategorizací poznámek a vyhledáváním - umožňuje libovolně kombinovat text, nákresy rukou, hlasové poznámky.

A ještě pár screenshotů z prostředí PocketPC 2002:

Takto "chutně" vypadá nový Windows Media Player ve verzi 8 - seznam formátů, které umí přehrávat, je úctyhodný, doporučuji shlédnout jeho domovské stránky.

StartPage v barevném skinu "Fire" (na stránkách Microsoftu je možné si stáhnout i další "kůže)

Volba lokalizované klávesnice


Ani podpora české externí klávesnice v nejčastějších provedeních není opomenuta (jen počeštění příslušných dialogů nějak neprošlo)

Nastavení "nouzové zálohy" (zde do FLASH) - vřele doporučuji, PocketPC se obecně resetují výrazně častěji než Palmy (zvlášť pokud instalujete nebo odinstalováváte) a občas se "povede" i tvrdý RESET, po kterým je počítač čistý jako miminko.

Základní informace o zařízení

Manuální alokování paměti (teď ještě v paměti nemám MP3, o pár hodin už množství volné paměti vypadalo úplně jinak...)



FLASH ROM se "tváří" jako paměťová karta



.. a rozšířené vyhledávání.

Z mého hlediska bych uvítal, kdyby HP dodával k Jornadě i nějaký rozumnější software jako náhradu za standardní kalendář a úkolovník z PocketPC 2002 (chybí mi tam spousta věcí - provázanost úkolovníku a kalendáře, vazby z obou na adresář, kalendářní položky jevící se jako úkoly ("floating events"), bohatší práce s ikonami a kategoriemi, rozumná práce se vzory…) Užitná hodnota zařízení by tak rázem byla o hodně vyšší, HP by se s autory určitě dohodl na nějaké velmi rozumné paušální ceně za autorská práva - a český uživatel by nemusel dlouze dumat, kde sehnat software, který by umožnil kapesní počítač využít skutečně pro to, k čemu je primárně určen. To samozřejmě není jen výtka HP, to samé platí i pro většinu konkurence.

A ještě jedna poznámka - u testovaného vzorku byl přiložen Outlook 2002 v US verzi. Ani tady by nezaškodila česká - již existující - verze.