Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Jak přinutit Dragonball k rychlejšímu běhu

27.6.2002, Petr Hájek, recenze
Jak přinutit Dragonball k rychlejšímu běhu
Pokud Vás zajímá, jak si přetaktovat Palmáče na 66MHz nebo patříte ke skupině lidí, co si před spaním čistí zuby z principu silikonovou pastou, čtěte směle dál.
Kapitoly článku:
  1. Jak přinutit Dragonball k rychlejšímu běhu
  2. Pokračování
Je všeobecně známým faktem, že taktování procesorů bylo v naší zemičce dovedeno téměř k nábožné dokonalosti. Už jen čekám kdy začnou vznikat jednotlivé cechy fanatických přívrženců různých procesorových značek a boardů. Ani nemluvím o tom, že přetaktovaný procesor je v naší rodné vlasti téměř otázkou cti a pokud Vašemu PC v hrudi netepe procesor přetaktovaný aspoň o pár Hz, tak se na Vás bude dívat půlka národa skrze prsty.

Určitě znáte ten průměrný overclockerský typ: tváře divé, vytetovaný větráček značky Titan na své pavoučí končetině a jeho životním snem není nic jiného, než přinutit molekuly obíhat naopak, překonat absolutní nulu a při -400C° chladit svoji 386ku nataktovanou na 180Thz, aby si na ní občas mohl zahrát piškvorky v textovém módu…

Ti nejtvrdší overclockeři, ždímající ze svých procesorů maximum, je nezřídka chladí kapalným héliem, dusíkem, dvěma leteckými motory, které ukradli v muzeu z odstavené B-17 (tito lidé jsou obzvlášť oblíbení u sousedů v paneláku…), případně přímo zabudují case k babičce do mrazáku (morbidně dvojsmyslné…).

To že standardní pracovní frekvence počítačů Palm (liší se typ od typu) je 16, 20 popřípadě 33 MHz netřeba zdůrazňovat. Co ale dělat v situaci kdy by bylo vhodné trochu zvýšit nebo snížit výkon? No řekněte sami, při fajfkování poznámek nebo třeba čtení novin nemá cenu hnát procesor na plno, takže by bylo skvělé trošku ubrat, naopak, při počítání a prohledávání databází by zase neuškodilo trochu přidat. To by byla Amerika!

Pokud Vás něco podobného už někdy napadlo je velmi pravděpodobné, že se Vám bude program FastCPU líbit. Umožňuje nejen nastálo přetaktovat procesor, ale lze dokonce nastavit specifickou frekvenci pro libovolnou aplikaci, což je jedním slovem výborné. FastCPU zůstane rezidentně v paměti, hlídá si spouštěné programy + patřičně upravuje přednastavené frekvence.

Pokud tedy používate často (případně pouze) nějakou výpočetně náročnou aplikaci (tabulkáč, astronomický program, …), není nic lehčího, než Palmáče pořádně přetaktovat a naopak. Sám jsem zkoušel změnu rychlosti při počítání poloh planet v programu Planetarium a musím říct, že rozdíl byl opravdu znatelný.
Nemusíte se bát, že byste nesprávným přetaktovaním usmažili procesor (zdravím firmu AMD), protože program si hlídá typ procesoru a nepustí Vás přes jím určenou optimální mez, např. na mém stroji SONY Clié mi nabídl rozsah 22-55MHz. Po přečtení a odsouhlasení disclaimeru, že při rychlejších frekvencích můžete přijít o data, lze z procesoru vymačkat až 66MHz (procesoru by se nemělo nic stát).

Na mém stroji jede program stabilně i při největší frekvenci, mohu tedy jedině konstatovat, že Dragonball nataktovaný na 66MHz si to sviští o poznání rychleji.

Potěší možnost štelovat tzv. screen-flickering kdy přes displej v důsledku špatného načasování „prší“.

Mimochodem, jak je podotknuto v manuálu, nedoporučuje se používat více taktovacích utilitek zároveň (…jen pro jistotu, kdyby nějakého chytráka napadlo přetaktovat procesor na 66MHz a v dalších čtyřech programech taky tak, takže by jako dostal mašinu na 300Mhz… (Wow!))