Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Jak přinutit Dragonball k rychlejšímu běhu

27.6.2002, Petr Hájek, recenze
Jak přinutit Dragonball k rychlejšímu běhu
Pokud Vás zajímá, jak si přetaktovat Palmáče na 66MHz nebo patříte ke skupině lidí, co si před spaním čistí zuby z principu silikonovou pastou, čtěte směle dál.
Kapitoly článku:
Možná si říkáte, jak budete ostošest taktovat, ale musím Vás upozornit ještě na nějaké ty mušky:
  • Přetaktované systémy mají občas problémy se stabilitou. Nestabilní komponenty jsou opravdu nelákává představa, co si budem nalhávat, naštěstí autoři pamatovali na další vychytralou věc: v jakémkoliv programu na jakémkoliv místě lze prostým tahem přes graffiti plošku FastCPU vypnout, chmatem opačným se potom zase zapne. Prosté, jednoduché a účinné. Pokud budou při spouštění čehokoliv nebo výměnách dat náhodou nějaké problémy, prostě během čtvrtsekundy FastCPU zdisablujete a po akci jej opět nahodíte.
  • Je možné odesílat data na jakékoliv frekvenci kde se Palmáč jeví stabilní, ovšem příjímat je možno pouze v omezeném frekvenčním rozsahu (viz manuál).
  • Problémy s grafikou na PalmIIIc při vyšších frekvencích.
  • Úplnou náhodou jsem přišel například na to, že (na našem serveru recenzovaný) program pro hudebníky TuneIt si na taktování moc nepotrpí, namísto generování křivky 440Hz (jakožto komorního „Á“ k naladění inštrumentu) vytváří tón znatelně zkreslený. Nechápu a netuším proč generuje chybnou křivku. Po vypnutí FastCPU je ale vše OK.

Některé programy se táhnou na nejnižší frekvenci (22MHz) jako šnek. Opravdu mě překvapilo, jak se některé aplikace výrazně zpomalí (Mobipocket). Minimální frekvence dozajista šetří baterii, každopádně, určitě vydolujete z baterií mnohem víc, když si vypnete podsvětlení.
Nesmírně mě mrzí, že jsem bohužel nemohl díky své trucovité baterii program pořádně proklepnout i z hlediska výdrže v jednotlivých frekvencích.

K programu mám v podstatě jedinou výhradu, a to nemožnost nataktovat 33MHz procesor pod 22MHz.




Pokud to tak náhodou nevyznělo, programem jsem opravdu nadšen, nejenže dovoluje komplexní správu frekvencí procesoru v různých situacích, ale navíc (a to některé utility neumí) nepřekáží a není otravný. Určitě znáte situaci kdy si stáhnete nějakou utilitku pod Win a ta se zapíše na stotřiačtyřicet míst v registru, vytvoří si třicet INI souborů a adresářů atd. atd. a pak je nemožné ji bez hlubší znalosti systému se skřípáním zubů dostat ze systému jinak než ručně.

Doporučuji aspoň k potestování. Nezapomeňte ale, že jedna věc je procesor přetaktovat a druhá umět přetaktovaný procesor využít…



Prográmek najdete v sekci download.