Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Jak zní SONY Clie PEG-T615C: detailní recenze japonského krasavce (2)

29.3.2002, Tomáš Bobek, recenze
Jak zní SONY Clie PEG-T615C: detailní recenze japonského krasavce (2)
Zvuky, zvuky, polyfonní zvuky, hromada výborného software, podrobné technické specifikace - a samozřejmě finální zhodnocení přístroje na závěr. Přinášíme vám druhou část naší podrobné recenze.
Zvuky, zvuky, polyfonní zvuky

Jedna ze zajímavostí tohoto Clie jsou jeho zvukové schopnosti. Podobně jako u mobilů SONY ani Clie neušel módní inovaci a místo jednoduchého "chrchlátka" dostal do vínku vícekanálový syntetizér. Zvuky a pazvuky jsou díky němu mnohem barevnější a věrnější. Tedy - s klasickou reprodukcí digitálního zvuku se to nedá srovnat, ale oproti tomu, na co byla většina z nás zvyklých, je to malý zázrak. Uslyšíte skřeky, lidský hlas, výstřely, detonace, i slaďounké melodie – tóny doposud na Palmech až na výjimky neslýchané.

Clie samotné je dodáváno s hromádkou zvuků a mezi dodávaným softwarem nechybí ani „Sound Converter“, který dokáže do Clie namačkat vaše oblíbené MIDI či WAV, které si můžete nastavit místo alarmů. Co mne trošku zarazilo byla skutečnost, že maximální délka záznamu byla něco kolem patnácti vteřin. Zájemci o poslech - máte šanci, připravil jsem pro vás několik autentických nahrávek ve formátu MP3. Prosím omluvte sníženou kvalitu záznamu, který vznikal v evidentně nestudiových podmínkách mého obýváku :-)

Název
Popis
KB
Soubor
SpringPark.mp3Jedna z mnoha „zadrátovaných” MIDI melodií.
56
SpringPark.mp3
NextSchedule.mp3„Time for next schedule“ aneb konvertovat lze i lidský hlas.
7
NextSchedule.mp3
ItsTime.mp3Elektronická sekretářka podruhé v akci.
4
ItsTime.mp3
SingingBird.mp3Má vás vzbudit rozkošné cvrlikání ptáčků…
8
SingingBird.mp3
Clock.mp3… a nebo dáte raději přednost pořádnému budíku?
34
Clock.mp3
Beach Boys – FunFunFun.mp3Tohle už není součástí dodávky, ale výsledek mé vlastní konverze. Díky kvalitě „ruský tranzistorák v pětimetrové studni“ však moc nehrozí, že byste si volný čas s T615C krátili poslechem oblíbených hitů.
64
Beach Boys - FunFunFun.mp3

Hromada výborného software, dokumentace opět za pět

Operačním systém je OS 4.1 (s rozšířením od SONY pro hi-res a jog/back), Palm Desktop je verzi 4.01. Dodávané CD je doslova napěchováno softwarem, ať už licencovaným nebo sharewarem (to platí zejména pro hry). Naleznete zde utility pro práci s MemoryStick kartami (Autorun, Backup, Gate & Import), CliePaint (graf .editor, podpora hi-res), PictureGear (fotoalbum, hi-res), SoundUtility (přehrávání zvuků), WolrldAlarmClock (hi-res, název hovoří sám za sebe), CLIE Remote Commander (univerzální dálkový ovladač spotřební elektroniky vybraných výrobců, nepodporuje ovšem nahrávání vlastních sekvencí), desktopové konvertory zvuků, videa a obrázků.

Ze software třetích stran je to především licencovaný IntelliSync 4.0 pro propojení s Office, AvantGo, Documents To Go (standardní edice, World+Excel v Clie), gMovie (přehrávání videí – u těch jsem bohužel neslyšel zvuk), Prezenter-to-Go (PowerPoint v kapse, skvělé pro opáčko prezentací) a hrst dalších další sharewarů, které lze běžně stáhnout například z PalmGearu. Z her stojí určitě za zmínku akční kosmická střílečka Zap!2016 od Astraware s podporou polyfonních zvuků.

Dokumentace je opět polom - podobně jako u předešlého modelu S360 dokonale o ničem. Dozvíte se jak Clie zapnout a vypnout, jak vytáhnout stylus, něco málo o základech psaní graffity a jak si nainstalovat desktop („volantem Vašeho nového Trabant-wagen, který ma čtyrži kola, můžete kroutit doprafa a dolefa“). Chybí užitečné a praktické informace o PalmOS jako takovém i o věcech jako je reset a hardreset. Zdá se, že SONY k tomuto tématu přistupuje velmi vlažně až ledabyle a nezbývá mi, než opět doporučit nováčkům, aby si zakoupili vhodnou literaturu sami.

Finální úvaha nad poměrem ceny a výkonu

Tak co provedeme s naším nadupaným krasavcem? Na jedné straně přepychový design a špičkové parametry v podobě dobrého procesoru, rozšiřujícího slotu, velké 16MB paměti a vychytávek jako jsou jog-dial, tlačítko back a nebo polyfonní zvuky, na druhé straně velmi dobrý (hi-res dělá divy), ale ne zcela dokonalý displej s vyšší spotřebou, „pomrvená” hardwarová tlačítka a především cena. I když T615C evidentně nesměřuje do kapes studentů, i pro mnohého manažera může být v našich obchodech poptávaných 19-20.000 Kč bez DPH slušná „pálka”. Být tak alespoň v té ceně nějaká MemoryStick karta, bylo by to snesitelnější. Kartičky bohužel nět.




Nejbližším konkurentem tohoto Clie je Palm M515. Až na hrubé rozlišení displeje (M515 s rozlišením dnes už skutečně pouhých 160x160 pixelů) má zhruba totožné technické parametry, pokud si tedy odmyslíme jog-dial a polyfonní zvuky. To, co má (alespoň v Čechách) lepší, je však cena. Za Palm M515 chtějí čeští prodejci něco kolem 14.-16.000 Kč bez DPH, tedy o dobrých čtyři až šest tisícovek méně než za Clie PEG-T615C. Neptejte se mne, jak je to možné, když například ve Státech je cena obou strojků shodných 399$ a cenová cestička ke Clie tam už nemohla být více umetená. Zdá se, že český trh kapesních počítačů a notebooků je pro SONY prostě nezajímavý.

Sebeplastičtěji provedená recenze vám ale v případě Clie PEG-T615C nepodá dokonalý obraz, na základě kterého se můžete rozhodnout pro koupi. Rozhodně to chce jít do kamenného kšeftu, pořádně „ochytat”, dlouze a podrobně si prohlédnout displej a pak důkladně zvažovat, zda vynaložená částka bude odpovídat tomu, co držíte v ruce. Já měl tenhle strojek v ruce déle než týden a rozhodnut nejsem, protože požadovaná cena se mi zdá - i za tu kvalitu a luxus - poměrně vysoká. Její snížení o zmiňovaných čtyři-šest tisícovek by mé váhání razantně zjednodušilo.

Technické specifikace

  • Procesor: Motorola Dragonball VZ 33 MHz
  • RAM: 16MB
  • FlashROM: 4 MB
  • MS karta: s přístrojem se nedodává
  • Displej: TFT 65.000 barev, 320x320 pixelů, reflexní a podsvětlený
  • PalmOS: 4.1
  • Polyfonní zvuk, konverze MID a WAV souborů
  • Alarm: vibrační i LED
  • Zdokonalený IR port s dosahem až 5m
  • Baterie: Li-Pol
  • Rozměry a váha: 72x118x13mm, 140g
  • Barva: stříbrná nebo modrá
  • Příslušenství: kolébka, stylus, koženkový kryt displeje


Za zapůjčení recenzovaného Clié PEG-T615C děkujeme firmě TESPO