Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Jaký je přínos 800 MHz sběrnice ?

6.5.2003, Igor Viduna, recenze
Jaký je přínos 800 MHz sběrnice ?
„Nová čipová sada a rychlejší systémová sběrnice rozšiřují možnosti procesorové platformy Intel Pentium 4...“ To je pouze začátek z tiskové zprávy, která byla uveřejněna u příležitostí uvedení nového procesoru Intel Pentium 4 s 800MHz FSB a čipové sady Intel 875P (Canterwood). My vám dnes nabídneme podrobnou recenzi těchto produktů...
První, co vás zaujme při pohledu na čelní stranu desky bude jistě vysoký počet integrovaných USB 2.0 portů - celkem šest. Přičemž celkově jich můžete mít až osm. Jinak není nikterak zvláštní ani co se rozmístění komponent týče. Chybí zde pouze jeden sériový port a výstupy zvukové karty. Naproti tomu vám konektor RJ45 může nabídnout připojení rychlostí až 1Gb/s.


Obr.06 - USB portů není nikdy dost...
Pro detail klikněte myší


Nyní si neodpustíme obligátní foto chladiče umístěného na North Bridge a pouze vysvětlíme poněkud složitější situaci ohledně pamětí. Paměti DDR400 fungují pouze s procesorem na frekvenci 800MHz. Zde pak paměti DDR333 běží na frekvenci 320MHz. A pokud zvolíte starší procesor s FSB 533MHz, musíte se spokojit pouze s DDR333 (a tedy i s o poznání nižším výkonem). Na North Bridge je pak možno připojit až dva Gigabitové síťove řadiče. Podpora AGP 8x je samozřejostí.


Obr.07 - No comment... :-)


Teď vám ukážeme přímo South Bridge ICH5R. Zde se trošku rozepíšeme zejména o odpoře RAIDu, která není zrovna bez výhrad. Jde totiž pouze o RAID0, tedy tzv. Stripping. Ten má sice výhody zejména po stránce výkonu a rychlosti práce s disky, ale z hlediska bezpečnosti dat už méně... Proto by nám vůbec nevadila možnost si v BIOSu zvolit a nakonfigurovat pole sami, což bohužel nejde. RAID také funguje pouze ve Windows XP! O další věcech jako podpora 6-kanálového audia (naše deska ale nemá integrován potřebný kodek) atd. jsme již psali v úvodu. Jinak čip podporuje ještě rozraní ATA100. (Intel nikdy oficiálně neuznal standard ATA133.)


Obr.08 - Čip ICH5R
Pro detail klikněte myší


Obr.09 - Porty Serial ATA


Jak již bylo řečeno, tak deska podporuje Gigabitový Ethernet. Stejně tak již bylo řečeno, že řadič Intel 82547EI je napojen přímo na North Bridge sběrnicí, která dosahuje teoretické prostupnosti až 266MH/s (tzv. Communication Streaming Architecture - CSA).


Obr.10 - Síťový čip Intel 82547EI


Nyní vám ukážeme detailní fotky procesoru, který je vizuelně úplně totožný s klasickým Northwoodem.


Obr.11 - Pohled shora
Pro detail kliněte myší


Obr.12 - Pohled zdola
Pro detail klikněte myší