Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Jde to i prstem: NEC V-Touch 2021 5U

30.4.2008, Pavel Kovač, recenze
Jde to i prstem: NEC V-Touch 2021 5U
Vždy jste toužili po dotykovém panelu alá Star Trek? Dnes se podíváme na jeden profesionální A-TW-IPS 20" LCD monitor, který je obdařen dotykovou vrstvou. Jde o NEC V-Touch 2021 5U, který hned na první pohled exceluje hlavně v barvách.

Pod kapotou


Po delší době, co se nepovedlo žádný monitor rozebrat, se konečně jeden našel, kterému se podíváme pod kapotu. Sice již výrobce vlastně udává, jaký je osazen panel (A-TW-IPS), tak si tuto informaci aspoň potvrdíme.


Štítek na panelu LG.Philips LM201U05

A samotná elektronika je takováto. Bohužel na čipu zpracovávajícím obraz je nalepena samolepka, takže se toho moc nedozvíme.


Elektronika (Pro zvětšení klikněte)

Co se týče dotykové části, tak tu řídí na pohled velmi jednoduchá elektronika. Hlavní funkce se děje na samotném panelu.


Elektronika ovládající dotykovou část (Pro zvětšení klikněte)

Ve zkratce si popíšeme technologii, kterou používá pro zachycení dotyku.


Čtyřvodičová a pětivodičová odporová technologie


Princip je celkem jednoduchý. Na skleněném panelu je nanesena odporová vrstva a na ní jsou malé výstupky. Tyto výstupky jsou zde proto, aby se další vrstva, tentokrát elektrovodivá, nedotýkala odporové vrstvy. Elektrovodivá vrstva je pružná a jakmile na ní cokoli zatlačí, tak se dotkne odporové vrstvy. Tím je určen bod a stačí, aby jej elektronika vyhodnotila. Elektrovodivá vrstva je pokryta ještě tvrzenou vrstvou pro zvýšení odolnosti.

Bohužel odporová a elektrovodivá vrstva nepropouští světlo tak dokonale jako například sklo, a proto je trochu snížen jas monitoru a také kontrast. Propustnost světla se pohybuje pouze kolem 80 %.
Rozdíl mezi čtyř a pětivodičovou technologií je hlavně v životnosti a odolnosti, kdy pětivodičová je samozřejmě odolnější. Právě tuto technologii používá testovaný kousek NEC V-Touch 2021 5U.

Existuje samozřejmě více technologií, ale tím se nyní zabývat nebudeme, bylo by to na samostatný článek. Zájemce odkáži na anglicky psané stránky www.touchscreens.com, popř. český popis na stránkách Vekobs.


OSD menu


Ovládání OSD menu je velmi pohodlné a to hlavně díky tomu, že popisky jsou zobrazeny přímo na LCD (více na obrázku tlačítek v první kapitole). Velkým překvapením je šestiosé seřizování barev. To spolu s desetibitovým zpracováním obrazu je snem každého grafika. Samozřejmě existují i lepší (tím myslím vícebitové zpracování), ale i oněch 10 bitů myslím stačí pro profi použití. V OSD menu můžete nastavit zachování poměru stran, nebo nechat obraz v poměru 1:1. Popisovat celé OSD menu asi nemá cenu a myslím, že výpis pro zájemce více než dostačuje.




Vzhled OSD menu monitoru NEC V-Touch 2021 5U