Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Jde to i prstem: NEC V-Touch 2021 5U

30.4.2008, Pavel Kovač, recenze
Jde to i prstem: NEC V-Touch 2021 5U
Vždy jste toužili po dotykovém panelu alá Star Trek? Dnes se podíváme na jeden profesionální A-TW-IPS 20" LCD monitor, který je obdařen dotykovou vrstvou. Jde o NEC V-Touch 2021 5U, který hned na první pohled exceluje hlavně v barvách.

Interpolace obrazu při nižším rozlišení (1280 x 720 - zachován poměr stran v OSD)


Kvalita interpolace směle konkuruje té od Samsungu a mám takový pocit, že jí někdy i překonává. Linky jsou ostré a bez šednutí.


Interpolace tenkých linek na černém podkladu (Pro zvětšení klikněte)

I interpolace textu na tom je velmi dobře. Písmenka ani nejsou moc tučná, jak to dost často u LCD bývá. Inu kdo umí, ten umí.


Interpolace textu a jednoduchého obrázku (Pro zvětšení klikněte)

Opět tu máme praktický test v podobě hry Half-Life 2. Ten obě předchozí měření jen potvrzuje a je vidět, že i interpolovaný obraz může na LCD vypadat velmi dobře.


Interpolace hry Half-Life 2 (Pro zvětšení klikněte)


Regulace jasu


Regulace jasu probíhá pomocí podsvětlovacích trubic, a tak se nemusíte bát snižování gamutu a špatného barevného podání při nižších hodnotách jasu. Frekvence blikání je dostačující - 180 Hz.



 

Spotřeba


Nově v recenzích bude měření spotřeby v závislosti na nastaveném jasu a ve standby režimu. Tím si ověříme údaje od výrobce a vy budete mít lepší představu o tom, kolik vás bude stát provoz monitoru.


Údaj výrobce 50 W max tedy sedí prakticky přesně. Hodnota 23 W při minimálním jasu je velmi sympatická. Ve standby režimu ukazoval měřák 0,0 W (má však jako měřitelné minimum 1,5 W a svítící diodka potvrzuje alespoň nějakou spotřebu). Nejdřív jsem se dost vyděsil, protože i když jsem vypnul počítač (resp. odpojil kabel od monitoru), tak stále ukazoval měřák hodnotu kolem 50 W. Naštěstí šlo jen o nastavení v OSD menu. Stačí stisknout šipku vlevo (na monitoru) a nastavit nějaký energetický režim. Poté modrá diodka změní barvu na oranžovou a spotřeba spadne. Dokud však svítí diodka modře, tak je spotřeba stejná jako při zapnutém monitoru.