Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Jeden za osmnáct a druhý za dvacet

20.2.2003, Igor Viduna, recenze
Jeden za osmnáct a druhý za dvacet
Firma Abit v našich končinách patří mezi renomované výrobce. Její desky jsou velmi kvalitní (zejména taktování je již tradičně na velmi vysoké úrovni) a ani cena nebývá nejvyšší, i když za levné se také označit nedají. Desky NF7 a NF7-S jsou velmi podobné, a proto jsme se rozhodli věnovat jim pouze jeden článek.

Pod drobnohledem

Už jsme si zvykli, že pohled na čelní stranu desky se již dávno není standardně stejný (jako tomu bývalo kdysi) a liší se prakticky kus od kusu. Naše desky mají například zabudovány rozšiřující porty 6-kanálové zvukové karty (včetně digitálního SPDIF-Out), které nahradily Game-port. (To je trošku jiné řešení, než zvolil např. Asus, který jimi nahrazuje místo sériového portu a díky tomu může desku osadit dalšími dvěma USB 2.0 porty.) Konektor RJ45 s dvěma USB 2.0 porty se přesunul úplně napravo (taktéž jde o charakteristiku desek s čipovou sadou nForce2). V pozadí můžete vidět i přídavný konektor napájení.


 
Obr.05 – Zadní panel jak se patří...
Pro detail klikněte myší


Velmi pěkný je aktivní chladič umístěný na North Bridge čipu. Vypadá jako půjčený od grafických karet.

 
Obr.06 – Fukej, foukej, větříčku...


Jak již bylo řečeno, jedna deska je osazena MCP-T, zatímco pro druhou byla zvolena levnější verze MCP. Výhody a nevýhody jsme zmínili již dříve.


Obr.07 – Dvě typy MCP a jeden lepší než druhý..


Pro integrovanou zvukovou kartu zvolili inženýři od Abitu čip Realtek ALC650, ten zvládá 6-kanálový Surround včetně SPDFI výstupu, který je umístěný přímo na desce. Je však možné dokoupit i přídavný radič s více výstupy.


Obr.08 – Čip Realtek ALC650


Deska je osazena i dvěma Serial ATA porty, které se jistě dříve či později určitě hodí. Asus pro tento účel zvolil čip Silicon Image Sil3112A. Zde pak nepřijdete ani o možnost využít kladů RAIDového pole - a to v možných konfiguracích jako RAID0 či RAID1, i když je pro nás trošku záhadou, kde se vlastně vzala, protože jsme se na stránkách výrobce nedočetli, že by čip RAID podporoval. (Jistě jste správně pochopili, že se tenhle, stejně jako další, odstavec týká pouze modelu NF7-S.)


Obr.09 – Čip Sil3112


Velmi zajímavou pomůckou je redukce z Ultra ATA na Serial ATA – tzv. Seriller –, která vám umožní připojit k tomuto rozhraní váš starý disk, i když otázkou zůstává, zda-li to bude mít nějaký vliv na výkon... (O této věcičce jsme již jednou psali.)


Obr.10 – Užitečná věcička, co říkáte?


Pro účel síťového provozu vám je k dispozici jeden konektor RJ45, takže ani jedna deska nepodporuje DualNet. I zde však výrobci sáhli po čipu Realtek 8201BL.


Obr.11 – Čip Realtek 8201BL


Dalším užitečným pomocníkem se pro vás jistě stane i FireWire. K dispozici máte celkem dva konektory. Řešení poskytl čip Realtek RTL8801B. (Týká se taktéž pouze modelu NF7-S.)


Obr.12 – Ten FireWire nehoří...


Standardním vybavením novějších desek vyšší kategorie je i maximální počet šesti USB 2.0 slotů, proto je škoda, že obě balení disponují pouze čtyřmi.


Obr.13 – Čtyři už by byly dav?


Závěrem vás jistě neurazíme obligátní fotkou manuálu, s CD disky a kabely atd.


Obr.14 – K desce NF7-S toho dostanete o maličko víc...


Již dlouhou dobu disponují desky Abit jedním z nejpřehlednějších a nejužitečnějších nástrojů pro přetaktování – tzv. SoftMenu III, které je součástí BIOSu. Zde naleznete všechny údaje, které potřebuje pro nastavení a případně i přetaktování procesoru, přehledně upořádané na jednom místě.

Deska má ale co nabídnout i ladičům výkonu, i když zdaleka nejde o ideální řešení. Můžete zde nastavovat frekvenci FSB v rozmezí 100-237MHz (po 1MHz),  napětí procesoru v rozmezí 1,100 – 1,850V (min. 0.025V), napětí pamětí v rozmezí 2,4V - 2,7V (min. 0,1V) a napětí sběrnice AGP v rozmezí 1,5 -1,8V (min. 0,1V). Nezvyklá je možnost ručně nastavit napětí čipsetu – v rozmezí 1,4 – 1,7V (min. 0,1V). Samozřejmostí je možnost podrobného nastavení časování pamětí.



Obr. 15 - Pár fotek BIOSu...