Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Jednu HD 4870 X2 nebo GTX 260 SLI?

20.10.2008, Petr Štefek, recenze
Jednu HD 4870 X2 nebo GTX 260 SLI?
V dnešním článku se zaměříme na kategorii, kterou jsme pracovně pojmenovali jako "rozumný" high-end. Podíváme se tak na dvojici GeForce GTX 260 ve SLI a Radeon HD 4870 X2. Oba soupeřící systémy se pohybují v podobné cenové relaci, ale každý je poněkud jiný. Jak si vedou obě řešení v posledních hrách, to uvidíme na následujících stránkách.
V našem článku jsme si ukázali alespoň základní důvody, proč se rozhodnout pro SLI v podání GeForce GTX260, nebo jediný Radeon HD4870 X2 a s tím také související plusy a minusy jednotlivých řešení. Ať už zvolíte AMD nebo Nvidii, tak si do kapsy šáhnete poměrně hluboko pro 10-13 tisíc korun. Radeon HD 4870 X2 nejlevněji pořídíte okolo 10 500 korun a GeForce GTX 260 okolo 5900 korun, což samozřejmě musíme vynásobit dvěma, a dostáváte tak cenu okolo 12 tisíc za SLI. V tomto segmentu cena v rozmezí stokorun nehraje podstatnou roli, a tak pojďme poměřovat dále.





GeForce GTX260 SLI je založena na prověřené architektuře a je pravděpodobné, že díky letité SLI technologii a vyladěným ovladačům nebudete mít v provozování systému problém. Nevýhodou je ovšem nutnost využití základní desky s čipsetem Nvidia, a to může představovat problém, pokud se například chystáte pouze upgradovat grafickou kartu na základu od společnosti Intel (P35, X38 atd.). Pokud vezmeme v potaz výkon, tak ve standardních rozlišeních od 1680x1050 po 1920x1200 je SLI vyrovnaným soupeřem Radeonu, ale v průměru mírně zaostává.

V extrémním rozlišení 2560x1600 se ukazuje, že nás v některých titulech může zaskočit rapidně nižší výkon (S.T.A.L.K.E.R. Clear Sky nebo Crysis - zde se počítá každé FPS), ale není vyloučeno, že vše zmírní nové ovladače. Osobně mi přišel systém provozovaný s kartami GeForce GTX 260 jako velmi sympatický a bezproblémový, ale jistě bych raději šáhnul po výkonnější GeForce GTX 260 s 216 stream procesory a následném přetaktování, které může v průměru posunout tento systém před Radeon HD4870 X2 (rozdíly mezi jednotlivými modely naleznete také v našem přehledu grafických karet).





Radeon HD4870 X2 je trhač asfaltu, což ovšem není žádnou novinkou. Překvapivý je jeho vyrovnaný výkon a také to, že s každou novou verzí ovladačů Catalyst se vytrácejí dětské nemoci a zvedá se také o něco málo výkon. Pokud vezmu v úvahu, že člověk vlastní základní desku nepodporující SLI, je tato karta relativně bezbolestný přechod do nejvyšší ligy grafického výkonu. Relativně bezbolestný jsem řekl záměrně, neboť jediné, co mi na novém Radeon HD4870 X2 vadí, je hlučnost jeho ventilátoru a špatná automatická regulace.

Pokud by se nějaký výrobce odvážil udělat pro tento model svůj vlastní výkonný a tichý chladič, pak by se smazaly poslední podstatné nevýhody tohoto řešení. Vysoké teploty dosahované v klidovém stavu a zátěži vás trápit nemusí, neboť konkurenční řešení je v zátěží také velmi horké. Druhou podstatnou nevýhodu shledávám v téměř nulové přetaktovatelnosti jádra, což zamrzí, ale malou náplastí může mohou být paměti GDDR5, které často o 200-300 MHz (efektivně) přetaktujete.

Po přečtení závěrů vám musí být jasné, že vítězem nemůže být ani jedno z testovaných řešení. Každý uživatel musí zvážit, co je pro něj podstatnější a co převáží. Oba systémy patří k tomu nejlepšímu, co lze za ještě relativně rozumné peníze do high-endového počítače koupit. Vynechávám GeForce GTX 280 SLI (či dokonce 3-way SLI) s cenou okolo 20 tisíc nebo Quad CrossFire se dvěma Radeony HD 4870 X2 v ceně okolo 21 tisíc. Na podobné konfigurace se ale pro zajímavost zaměříme samozřejmě také.
Doporučujeme náš velký přehled desktopových grafických čipů.