Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Jsem malý ale šikovný

21.2.2003, Igor Viduna, recenze
Jsem malý ale šikovný
Desky Biostar patří spíše do segmentu levnějších desek, a proto od nich nelze čekat nijak bohatou výbavu. Tomuto hodnocení na první pohled odpovídá i námi testovaná deska BioStar M7NCG, protože jde o integrované řešení formátu mikro ATX, nad kterým by jistě spousta lidí „ohrnula nos“ s odkazem na nevýkonné kancelářské PC. Nesmíme však zapomínat, že zdání leckdy klame...
Kapitoly článku:
Už jsme si zvykli, že pohled na čelní stranu desky již dávno není standardně stejný (jako tomu bývalo kdysi) a liší se prakticky kus od kusu. U této desky je vše uspřádáno klasicky. Konektor RJ45 trůní nad USB porty, které jsou „tam kde vždy“ a výstup grafické karty nahradil jeden sériový konektor.

 
Obr.04 – Zadní panel
Pro detail klikněte myší


Chladič samozřejmě musí být mohutný a aktivní. O to více alarmující je skutečnost, že výrobce nepužil pro instalaci chladiče pastu! Jde přeci o chlazení grafického jádra GeForce4 MX, taktovaného na frekvenci 250MHz. (O něm jsme již mluvili dříve.)

 
Obr.05 – Chladič působí trošku levně...


Obr.06 - A na IGP chybí pasta... :-(


Jak již bylo řečeno, jedna deska je osazena MCP-T. O výhodách jako FireWire či kvalitním zvukovém kodeku s technologií SoundStorm jsme se taktéž zmínili dříve.


Obr.07 – Z tohoto úhlu ho ještě neznáte...


Pro integrovanou zvukovou kartu si u BioStaru vybrali čip Realtek ALC650. Ten zvládá 6-kanálový Surround včetně SPDFI výstupu, který je umístěný přímo na desce.


Obr.08 – Čip Realtek ALC650


Pro účely síťového provozu vám je k dispozici jeden konektor RJ45, takže deska nepodporuje DualNet. I zde však výrobci sáhli po čipu Realtek 8201BL.


Obr.09 – Čip Realtek 8201BL


Dalším užitečným pomocníkem se pro vás jistě stane i FireWire. K dispozici máte celkem dva konektory. Řešení poskytl čip Realtek RTL8801B. O bracketu se třemi porty už jsme taktéž mluvil...


Obr.10 Čip Realtek 8801B


Obr.11 – Ten FireWire nehoří...


A nyní se již jistě těšíte na naše oblíbené foto manuálu, s CD disky a kabely atd.


Obr.12 – No, comment... :-)


Deska není určena pro ladiče výkonu. I když můžete nastavovat frekvenci FSB v rozmezí 100-200MHz (po 1MHz) a pamětí (50 – 200%), neměníte žádná napětí. Samozřejmostí je možnost podrobného nastavení časování pamětí. Verze BIOSu je ze dne 31.12.2002.




Obr.13 - Pár fotek BIOSu...
Pro detail klikněte myší