Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Kamarád na cesty: Panasonic SL-MP70

29.1.2004, Igor Viduna, recenze
Kamarád na cesty: Panasonic SL-MP70
Dnes vám představíme MP3/CD přehrávač Panasonic, který nás oslovil především elegantním vzhledem, dlouhou dobou výdrže a množstvím funkcí. Samozřejmostí jsou pak ID3 TAGy či dobrý Anti-shock systém, který vás uchrání od nepříjemného "trhání hudby" při pohybu.
Kapitoly článku:
  1. Kamarád na cesty: Panasonic SL-MP70
  2. Příslušenství a závěr
Dodávané příslušenství

Co se balení týče, po otevření jsme v krabici nalezli samotný přehrávač, „špuntová“ sluchátka, nabíječku (resp. zdroj pro napájení ze sítě 230V) a manuál, které který je napsán (mimo jiné) i v českém jazyce. Chyběli nám zde baterie, které by v lepším případě mohly být „nabíjecí“.



Obr.04 - Foto krabice

Sluchátka Panasonic nejsou nijak špatná, i když zdaleka nepatří mezi špičku. Také nám zde chybělo dálkové ovládání hlasitosti apod., kterým bývají podobné modely vybaveny. Délka kabelu je cca 1m, jack je pozlacený.



Obr.05 - Foto sluchátek
Pro zvětšení klikněte myší

Nabíječku je možno použít v sítích o napětí 220 – 230 V (50-60 Hz). Příkon činí 6 W. Výstupní hodnoty pak jsou 4,5 V a 600 mA. Délka přívodního kabelu činí průměrné 2m. Doba dobíjení je udávána kolem 5 – 6 hodin.



Obr.06 - Foto zdroje
Pro zvětšení klikněte myší


Poslech a zkušenosti s ním

Co se funkcí přehrávače týče, tak jsme je nastínili v našem krátkém přehledu. Některé z nich by však asi bylo lepší popsat lépe, i když podrobné použití najdete v manuálu. My zde popíšeme spíše naše zkušenosti.

Přístroj samotný je kompatibilní s CD-R i CD-RW disky, které zvládá i ve formátu multi-session, kde ale musíte počítat s delší dobou před zahájením reprodukce.

U přehrávání si pak můžete zvolit náhodné přehrávání, opakované náhodné přehrávání, opakování jedné skladby i všech skladeb. Samozřejmostí je také možnost naprogramovat si přehrávání až 20 skladeb. Zde je ale postup velmi neintuitivní a kostrbatý. Zpočátku se asi bez manuálu neobejdete. Tedy alespoň u nás to tak bylo… :-) Pokud pak při přehrávání chcete přeskakovat mezi alby (adresáři), stačí tlačítko „skip“ (pro písničky) podržet o něco déle. Pak se ocitnete vždy na začátku příslušného alba. Jinak je možno si nastavit tzv. „Album mode“, které vám dovolí skákat mezi písničkami pouze v jedno albu.

Anti-Skip systém je opravdu dobře propracovaný a během testů jsme s ním neměli nejmenší potíže, i když je pravda, že pro tohle testování je nejlepší cesta z Brna do Prahy, kde většinou selhávají i ty nejlepší… :-) U audio CD si pak můžete nastavit dobu paměti na 10 sekund pro lepší kvalitu zvuku, nebo 45 sekund pro horší kvalitu. U digitální hudby pak hodnota vyrovnávací paměti činí 130 s pro WMA (96 kbps) a 100 s pro MP3 (128 kbps). Při lepších kvalitách formátů pak musíte počítat se zkrácením této doby.

Jinak co se samotné kvality hudební reprodukce týče, jsem si vědomi, že se zde pouštíme na „tenký led“, protože vždy jde o velmi subjektivní záležitost. Nicméně musíme konstatovat, že nám zvuk přišel trošku „plochý“ s nevýraznými basy. I když jinak velmi čistý. To ale velmi závisí na kvalitě MP3 souborů, typu hudby apod. Svoji úlohu také sehrály sluchátka, protože po připojení jiných (HiFi) byl zvuk o poznání lepší.

Celkově vzato na nás ale přístroj udělal poměrně dobrý dojem a při jeho používaní jsme (po nastudování materiálů :-) nenarazili na žádné problémy. Bohužel jsme však nestihli ozkoušet dobu výdrže nicméně je opravdu dlouhá - samozřejmě to záleží na bateriích -, i když se dá očekávat, že bude o kratší než udává výrobce. Velmi si pak chválíme Anti-Skip systém, který nás nikdy nezklamal. Podobně jako funkce zablokování tlačítek, která brání nechtěným klikům (např. v kapse). Chudé nám ale přijdou možnosti nastavení zvuku, které dovolují pouze dva programy – S-XBS (basy) a Live (výšky). Také jsme postrádali již zmíněné ovládání na sluchátkách, které vždy velmi zpříjemní uživateli práci. Ocenit pak musíme i podrobný manuál.


Obr.07 - Foto přehrávače

Klady
  • přehrává všechna CD
  • podpora MP3/WMA
  • dlouhá doba výdrže
  • dobrý Anti-shock systém
  • český manuál

Zápory
  • sluchátka
  • nevýrazné basy

Cena: 3495 Kč doporučená koncová včetně DPH
Záruka: 36 měsíců



Za zapůjčení testovacího vzorku k recenzi děkujeme společnosti: Panasonic