Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Kingmax Hard-Core DDR466 vs. OCZ Enhanced Latency DDR433

12.8.2004, Štěpán Mrázek, recenze
Kingmax Hard-Core DDR466 vs. OCZ Enhanced Latency DDR433
Společnost Kingmax uvádí na trh další sérii high-endových pamětí, tentokráte jde o paměti DDR466, které jsou připraveny pro práci s frekvencí až 233 MHz. Paměti jsme testovali procesorem Intel Pentium 4 a čipovou sadou Intel 875P.
Kapitoly článku:
  1. Kingmax Hard-Core DDR466 vs. OCZ Enhanced Latency DDR433
  2. Výsledky testů a závěrečné hodnocení
V dnešní době slyší běžný uživatel hlavně na velikost operační paměti, protože všichni přece vědí, že více je lépe. Naši čtenáři však jistě slyší také na pojmy jako je latence, či časování. Zde naopak platí, že méně je lépe. Do testu jsme dostali operační paměti Kingmax DDR466 (233 MHz) ze série Hard-Core a pro srovnání jsme si zapůjčili obdobné paměti od společnosti OCZ. Ty sice mají nižší pracovní frekvenci (DDR433 vs. DDR466), ale zase pracují s nižšími latencemi, a tak se nám šance na výhru srovnávají.




Obr. 1 – Kingmax Hard-Core DDR466 v balení
klikněte pro zvětšení

Ještě než se dostaneme k samotnému testování, tak se podíváme na oba paměťové moduly, které jsme dostali zapůjčené pro tento test. Jedná se o dvojici paměťových modulů o kapacitě 256 MB, které nesou označení DDR466 (nebo také PC3700) a jsou tedy určeny pro pracovní frekvenci 233 MHz. Jejich latence dosahuje podle webových stránek společnosti Kingmax hodnoty CL3. Trošku mě však zarazilo, že časování při volbě „by SPD“ ukazovalo nižší hodnoty… No co, za nižší číslo se přece nikdo zlobit nebude a reálné výsledky najdete na další stránce.




Obr. 2 – Paměťový modul Kingmax Hard-Core DDR466
klikněte pro zvětšení

Nyní si povíme něco o způsobu jakým jsme paměťové moduly testovali. První test jsme prováděli s pracovní frekvencí 200 MHz (t.j. oficiální specifikace DDR400) a nejnižším možným časováním a druhý pak s maximální pracovní frekvencí, kterou jsme odkázali z pamětí „vyždímat“. No a aby se testované paměti Kingmax necítily osamoceny, tak jsme jim sehnali zdatného sekundanta v podobě pamětí OCZ DDR3500.

Pozn.: Datasheet k testovaným pamětem naleznete zde.

Testovací sestava

Testy jsme prováděli na základní desce FIC P4-875P Max s čipovou sadou Intel 875P a procesorem Intel Pentium 4 3 GHz, u kterého jsme snížili násobič na 12x - pracovní frekvence tedy činila 2,4 GHz. Ostatními komponenty jsou pevný disk Western Digital 2500JD, grafická karta FIC A96P (Radeon 9600 Pro) a nakonec se ještě zmíním o použitém operačním systému, kterým byly Windows XP Professional SP1.

Pozn.: Na další stránce najdete výsledky provedených testů a závěrečné hodnocení.