Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Kingston DT Ultimate 3.0 G2: nová generace

2.6.2011, Jan Vítek, recenze
Kingston DT Ultimate 3.0 G2: nová generace
Společnost Kingston nám před asi dvěma měsíci poslala na testy svůj 32GB flash disk DataTraveler Ultimate 3.0 a už nyní jej pohřbívá novým modelem. Ten má stejný název, který je ale zakončen dodatkem Generation 2 (G2). Pojďme se na něj podívat.
Kapitoly článku:
  1. Kingston DT Ultimate 3.0 G2: nová generace
  2. Testy a závěrečné hodnocení
Nejdříve si zopakujme testovací sestavu založenou na platformě Intel.

Co se týče předešlých testů podobných produktů, pak jsme testovali 16GB verzi tohoto modelu již před několika měsíci, v dalším testu se objevily čtyři flash disky pro USB 3.0, které se však onomu 16GB Kingstonu nedokázaly vyrovnat při zapisování dat. Následoval test 32GB verze první generace DataTraveler Ultimate 3.0 a nyní se zaměříme na jeho druhou generaci.


Testy


Následují testy výkonu flash disku ohledně přenosu dat. Vybrány byly jednak praktické úlohy, které se týkaly v první řadě kopírování (čtení a zápisu) jednoho 700MB souboru a pak to byl stejný test, v němž jsme ale využili 100 fotografií o velikosti cca 3 MB. Pak jsme ještě na flash disk pustili ATTO Disk Benchmark, jehož úkolem je otestovat rychlost čtení a zápisu daného úložného zařízení v závislosti na velikosti souborů a nakonec si na něm smlsnul HDD test, jenž je součástí PCMark Vantage.

Nejdříve si srovnáme již testované verze, tedy 16GB a 32GB model první generace v testech čtení a zápisu velkých a malých souborů s nejnovějším 32GB modelem druhé generace. Následně přijdou na řadu další testy v ATTO Disk Benchmark a také aplikační pomocí PCMark Vantage. V minulé recenzi byly také uvedeny výsledky flash disku naformátovaného na FAT32 a exFAT, ovšem při reálných ani v syntetických testech se rozdíly mezi těmito dvěma souborovými systémy v podstatě neprojevily, což bylo stejné i v tomto případě, a tak už se tímto zabývat nebudeme.

16GB model
čtení (MB/s)
zápis (MB/s)
700MB soubor
68,8
47,6
100 fotografií
56,5
43,2

Nahoře je tedy 16GB model a dole výsledky 32GB modelu G1. Rozdíl je skutečně velký a odpovídá pravidlu, že nejlepších výsledků u moderních flash disků a SSD dosahují jejich verze s největší kapacitou.

32GB model G1
čtení (MB/s)
zápis (MB/s)
700MB soubor
82,5
56,9
100 fotografií
71,2
50,5

A nyní k výsledkům 2. generace (G2), které odpovídají specifikacím v případě sekvenčního čtení a zápisu, ovšem při kopírování menších souborů jsme se dočkali naopak výrazného snížení přenosových rychlostí. To není vůbec dobrá zpráva a my uvidíme, zda toto bude potvrzeno v dalších testech.

32GB model G2
čtení (MB/s)
zápis (MB/s)
700MB soubor
102,2
70,8
100 fotografií
48,7
35,6


Následují zbylé výsledky syntetických benchmarků. Nejdříve jsme flash disk testovali pomocí benchmarku ATTO Disk Benchmark.



Při zápisu těch nejmenších (od 512 B) souborů byla rychlost čtení ucházející, ovšem co až do 32kB souborů velmi zaostávalo, byl zápis. Kde předchozí generace v testu ATTO dosáhla hodnoty přes 50 MB/s, jsme se v našem případě plácali na ubohých 7,5 MB/s. Pak nastalo skokové zlepšení, ale stále to nebylo ono, přičemž předchozí model byl již na svém zapisovacím maximu, což se u tohoto povedlo až u hranice 1 MB souborů.

A nakonec PCMark Vantage, v němž jsme v opakovaných testech dosáhli hodnoty 5473 bodů. To je však oproti 8350 bodům předchozí generace slabota a odpovídá to výsledkům, které jsme naměřili v předchozích testech. Nová generace flash disků Kingston DataTraveler 3.0 Ultimate tedy sice dosahuje vyšších přenosových rychlostí, ale ty se týkají práce s objemnějšími soubory, a tedy sekvenčního zápisu/čtení. Pokud ale chceme číst či zapisovat třeba třímegabajtové fotografie nebo ještě menší soubory, případně disk využít třeba pro operační systém, připravme se na to, že jeho výkon jde výrazně dolů a zdaleka se nedokáže vyrovnat první generaci. A to nám výrobce již sám od sebe nesdělí.




Závěrečné hodnocení


Otestovali jsme další a novější verzi flash disku Kingston DataTraveler Ultimate 3.0 G2 s kapacitou 32 GB. Ta se svým vzhledem i možnostmi velmi podobá předchozí generaci, takže nabídne odolné tělo, které je v porovnání s jinými současnými flash disky trochu objemnější a těžší. Ovšem již se při provozu téměř nezahřívá, což má spojitost i s tím, že k flash disku Kingston už nepřibaluje adaptér pro posílení napájení z dalšího portu USB.



Jeho výhodou také je, že dosahuje vyšších přenosových rychlostí při čtení i zápisu, které se ale týkají pouze práce s objemnými soubory. Špatnou zprávou je, že disk neumí tak dobře pracovat s menšími soubory jako předchozí generace, takže výkon jde v takovém případě rapidně dolů.

Nelze tedy vůbec říci, že G2 je jednoznačně lepší v porovnání s první generací, a to je velká škoda.

Odolné tělo, již se tolik nezahřívá
Nižší výkon při práci s malými soubory než má první generace
Velmi vysoké sekvenční přenosové rychlosti
Vyšší hmotnost
Cena v době testování: cca 1 900 Kč s DPH, pětiletá záruka

Za zapůjčení Kingston DataTraveler Ultimate 3.0 G2 děkujeme společnosti Kingston