Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Kompaktní S-presso od Asusu

16.2.2005, Martin Štěpánek, recenze
Kompaktní S-presso od Asusu
I když by to z názvu nemuselo být patrné, jedná se o malý barbone pěkného vzhledu a zajímavého řešení uvnitř. Především chlazení se velmi povedlo. Reklamní slogan zachycující vše by měl vypadat asi takto: "Stejně jako Espresso je malý a bohatý na obsahem".
Hodnocení

Nejdříve bych chtěl zhodnotit instalaci. Ta je velmi jednoduchá a rychlá a to jednak díky dobrému systému otevírání case, rovněž díky systému uchycení HDD a mechaniky. Rovněž musím dodat, že systém je už v krabici předinstalován, tedy všechny kabely jsou připraveny s stačí nasadit CPU s chladičem, vložit paměti, pevný disk a mechaniku a systém je připraven k běhu. Maximálně pokud se rozhodnete pro jinou grafickou kartu než tu integrovanou, musíte vložit kartu do AGP slotu. Tedy celkově sečteno, práce i pro cvičenou opici.


Obr. 03 - Asus S-presso S1-P112

Ocenit rovněž musím dobrý systém chlazení, které je účinné a přitom velmi tiché. Hlavně není problém ani při osazení větší grafické karty a není vůbec bráněno přísunu vzduchu k CPU. No a posledním a asi hlavním faktorem je vzhled, který je zajímavý. Dlouze jsem váhal, co se mi líbí více, zda MSI Mega PC nebo Asus S-Presso, ale přiznám se, že jsem k žádnému jasnému závěru nedošel. U MSI se mi více líbí design předního panelu, Asus si mě zase získal pěkně provedeným držákem a hlavně vnitřním uspořádáním.

Snad je jen škoda, že i když Asus považuje S-presso nejen za multimediální barbone, ale rovněž jako herní Mini PC k přenosu na LAN párty, v nabídce zatím chybí S-presso založené na AMD64. Podle informací od českého zástupce se na trhu objeví verze pro socket 754 v průběhu 1. pololetí 2005.

Cena: 7 758 Kč doporučená koncová vč. DPH

Za zapůjčení Asusu S-Presso S1-P112 děkujeme společnjosti: ASUSTeK Computer