Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Konečně pořádný Celeron!

28.6.2004, Igor Viduna, Eagle , recenze
Konečně pořádný Celeron!
Tak konečně se i ti méně movití dočkali vytouženého Celeronu s jádrem Prescott, který vystřídá stařičký a hlavně nevýkonný Celeron s jádrem Northwood. Hlavní výhodou nových Celeronů je kromě nového výrobního procesu, také rychlejší FSB (533 MHz) a dvojnásobná L2 Cache (256kB), což by mohlo být přesně to, co dodá Celeronům ztracené renomé...
Závěr

Co říci závěrem? Intel se "pochlapil", za což mu patří náš dík. Konečně je tu opět konkurenceschopný low-endový Celeron, který navíc díky vyšší FSB "poběží" i na čipové sadě Intel 875P (ta nepodporuje FSB 400 MHz a tedy ani staré Celerony). Celeron D je opravdu dobrým počinem, protože i když dostáváte Prescott se všemi jeho klady a hlavně zápory (tepelné vyzařování), situace v low-endu je úplně odlišná od vyšších tříd, kde Prescott nijak neexceluje. Zde je tomu právě naopak! Intel Celeron D s jádrem Prescott je výborný procesor - a to zejména přihlédneme-li k jeho nízké ceně a o poznání vyššímu výkonu ve srovnání s předchozí generací Celeronů.

To je sice způsobeno spíše marketingovou strategií Intelu, který dlouhou dobu držel Celeron "při zemi" a bál se zvýšit jeho L2 Cache na více než-li čtvrtinu Pentií 4, aby nebyly "zbytečně" výkonné a "neparazitovaly" tak na písečku určeném pro o mnoho dražší Pentia 4, než-li samotným procesorem. Ale i tak lze říci pouze: díky bohu! A byl-li by jediný přínos "plnohodnotných Prescottů" v tom, že díky jejich velké vyrovnávací paměti, si Intel konečně dovolil zvýšit ji i u Celeronů, které tak "papírově" zůstávají stále na čtvrtině oproti Pentiím 4, ale v reálu získaly mnohem více, byl to přínos více než užitečný... Otázkou pak zůstává, nevděčíme-li za to spíše firmě AMD, která díky Athlonům 64 přesunula Athlony XP do low-endu, čímž se stala situace pro Intel neudržitelnou, nenabídne-li "více"... Dobré je i zvýšení rychlosti FSB, díky čemuž dosáhne Celeron nyní již na Dual-DDR 333, což opět zvyšuje výkon. V současnosti totiž nelze v deskách s čipovou sadou od Intelu nastavit paměti výše, než-li na Dual-DDR 266.

A i když nám v testech vyšel výhodněji procesor Intel Pentium 4 2,4 GHz Prescott, než-li Intel Celeron D 2,8 GHz, musíme trvat na tom, že se tímto krokem stal Celeron opět velice dobrou koupí. A z toho důvodu bude užitečné čtenáře upozornit na skutečnost, že nejrychlejší Celerony jsou vždy "předražené". Ale třeba takový Celeron 2,5 GHz či 2,66 GHz, které na tom nebudou zas tak moc hůře, jsou citelně levnější. Otázkou pak zůstává, jak si povedou v porovnání s oblíbenými Athlony XP 2500+, které jsou v současnosti také již "low-ewndovou záležitostí".




Klady
  • nízká cena
  • poměr cena/výkon
  • podpora pro Dual-DDR333
  • kompatibilata se základními deskami

Zápory
  • stále velmi topí

Cena: 4305 Kč doporučená koncová včetně DPH (BOX provedení)
Záruka: 36 měsíců



Za zapůjčení testovacího vzorku k recenzi děkujeme společnosti: ProCA spol. s r.o.