Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Která "levná" Socket A základní deska je ta NEJ?

1.3.2001, Štěpán Mrázek, recenze
Která "levná" Socket A základní deska je ta NEJ?
Výsledky velkého porovnávacího testu 12 cenově výhodných základních desek, určených pro procesory AMD a udělení historicky první TREFY !

Závěrečné hodnocení několika větami


Základní desky formátu ATX

Aska SST-5873AB

Tato základní deska nevyniká ničím zajímavým, spíše nabízí pouze nutné minimum. Dodávaný (papírový) manuál rozhodně patří mezi nejslabší, které jsem v tomto testu viděl, přidaný software je již poněkud staršího data. Vzhledem k výše zmíněnému se mi zdá cena poněkud vysoká.

Biostar M7VKB

U této základní desky lze upozornit na značně nekvalitní manuál (viz poznámka v recenzi této desky), jinak ji považuji za vcelku standardně vybavenou, ničím nevybočující z řady. Dodávaný software považuji také za vcelku běžný. Jen ta cena by snad mohla být trochu nižší.

Doporučil bych ji pouze tomu kdo se obejde při instalaci bez podrobného manuálu.

FIC AZ11E

Kvalitní značková základní deska, která umožňuje změnu nastavení násobiče FSB, dále pak měnit napětí jádra procesoru a v širokém rozsahu změnit samotnou frekvenci systémové sběrnice. Diskové rozhraní Ultra ATA/100, kvalitní manuál či dodávaný software dále zvyšují její užitnou hodnotu.

Doporučil bych ji každému zájemci o značkovou základní desku, která je připravena pro změnu taktu procesoru. Chcete-li si ji však pořídit musíte obětovat ISA slot a sáhnout trochu hlouběji do peněženky.

Lucky Star K7VAT+

Tato deska je příjemné překvapení z hlediska ceny a všeho co za ni nabízí. Diskové rozhraní Ultra ATA/100 či možnost změny násobiče FSB bych u ní vzhledem k ceně rozhodně nečekal. Její kvalitu ještě umocňuje dobře provedený manuál.

Doporučil bych ji každému kdo očekává kvalitu a není ochoten utratit mnoho peněz za slovutnou značku.

PC Chips M807

Tato deska vyniká svojí cenou, která je v našem testu rozhodně nejnižší. Za ni nabízí například diskové rozhraní Ultra ATA/100 či mnoho dodávaného softwaru. Na druhou stranu je však osazena pouze dvěma sloty DIMM a ISA slot zde také nenajdete.

Doporučil bych ji nejen každému kdo musí hodně šetřit, a to už jen pro fakt, že obsahuje diskové rozhraní Ultra ATA/100.

QDI KinetiZ 7B

Tato deska na mě osobně působí dojmem jistého standardu. Takhle nějak si představuji kvalitní základní desku. Mezi její kladné vlastnosti patří možnost změny násobiče FSB, diskové rozraní Ultra ATA/100 či kvalitní manuál. Jen ta cena by mohla být trochu nižší.

Doporučil bych ji každému zájemci o kvalitní základní desku.

Super Grace SG-AKT133SSA3

Tato základní deska vyniká pouze nízkou cenou. Rozhodně u ní nečekejte kvalitní manuál nebo množství dodávaného softwaru, stejně jako rozsáhlé možnosti taktování procesoru.


Základní desky formátu Mikro ATX

Předem musím upozornit, že každý kdo si chce vybrat základní desku formátu Mikro ATX z našeho testu, musí oželet slot ISA.

Asus A7V-M

Tato deska je bezkonkurenčně nejdražší v tomto testu. Za poměrně vysokou cenu můžete očekávat velice slušně udělanou desku (s nejvyšším výkonem mezi testovanými), velice kvalitní manuál či další dva USB porty, možnost podrobného nastavení časování pamětí. Trochu mě zklamala absence diskového rozhraní Ultra ATA/100 či slotu AMR nebo CNR.

Doporučit ji lze každému kdo vyžaduje značku a kvalitu a neváhá za to pořádně zaplatit.

MSI MS-6340

Tato základní deska opět patří mezi ty značkové. Můžete od ní očekávat kvalitní manuál či slot CNR. Vzhledem k tomu co vše nabízí její cena není zase až tak vysoká.

Doporučit ji lze každému zájemci o kvalitní značkovou desku formátu Mikro ATX.

PC Chips M810LMR

Tato deska vyniká integrací grafického čipu či zvukových funkcí. Dále pak u ní můžete očekávat 10/100 Mbit LAN rozhraní a AMR faxmodemový modul. Vyzdvihnout mohu pouze (vzhledem k ceně) vysokou míru integrace jednotlivých komponent. Z testovaných desek měla jednoznačně nejnižší výkon.

Doporučit ji lze každému kdo hodně šetří, chce se připojit k síti či internetu a není náročný na výkon či značku.

Tomato PG133

Tato základní deska je další, která integruje grafické funkce. Oproti druhé základní desce s integrovanou grafikou má však vyšší grafický výkon (obzvláště pod rozhraním OpenGL). Jediné co považuji za špatné je málo kvalitní manuál.

Doporučit ji lze každému zájemci o desku s integrovanými grafickými funkcemi.

Tomato PM133

Tato základní deska je podle mého názoru vcelku obyčejná. Ničím nevyniká, ani na ní není co pohanět. Prostě průměr a to i z hlediska ceny. Snad za zmínku stojí nejnovější verze antivirového programu Norton Antivirus 2001.

Doporučit ji lze každému zájemci o formát Mikro ATX, který nemá zvláštní požadavky.


Výsledné hodnocení a vyhlášení vítěze našeho klání na základě jednotlivých indexů...