Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
1.3.2001, Štěpán Mrázek, recenze
Výsledky velkého porovnávacího testu 12 cenově výhodných základních desek, určených pro procesory AMD a udělení historicky první TREFY !
gogo | 2.4.200122:42

mam skusenosti s pcchips doskami a su rozne, presli mi rukami starsie dosky (m57x, aj novsie m58x, a dokonca aj zmienovana 807).m57x dosku by som si nekupil v ziadnom pripade, vsetky zomreli [niektore skor ci neskor] na podobne problemy - nekvalitne konektory [isa, pci, IDE!, DIMM!] tie novsie sa zdali byt trosku lepsie, nuz a ta 807, trosku som sa ju bal ked som ju kupoval [neznasam reklamacie],ale prekvapila ma [namiesto nej som xcel o nieco drahsieho matsonica],zatial slape a vykon je na slusnej urovni [mozno je i trochu viac vykonna ako nova doska od ECS K7VZA].Nieje to vsak doska pre overclockerov [iba ak by boli skutocne hardcore :)] pre OC duron 700 bolo potrebne vyhnut piny [ale bezi na 900 teraz :)].takze ak xcete kvalitku hladajte msi alebo abit so softmenu :) [ale pozor na update biosu],ak cena je kriteriom - zatial nebol s tou doskou najmensi problem :)
ps. faktom ale zostava ze i s dobrym xladenim bol problem zo zdvihntim FSB, system padal a bol velmi nestabilny uz pri miernom zdvihnuti FSB [a hlavne po zvyseni nasobica - cize 700@1GHZ necakajte].

Odpovědět0  0
Peto | 8.6.200116:58

Pisal si ze pozor na update biosu, prečo?? sú s tým nej problémy??? Diky

Odpovědět0  0
Chami | 28.3.20019:34

Ahoj vespolek. Zamýšlím si pořídit rychlejší vnitřek své stařičké 486. Rozhodl jsem se pro Duron, hledám vhodnou základní desku. Uváděné testování mi připadlo přesvědčivé, avšak po pročtení disk. příspěvků se mi zježily vlasy: ajajaj, ještě že jsem to neběžel koupit. Jsem z toho zmaten, podobně dopadají i jiné recenze. Popřejte mi prosím štěstí, ať chytím také bezproblémový kus. Bezradný zájemce o laciný upgrade.

Odpovědět0  0
Jan Korol | 2.4.200116:22

Jak je vidět najdou se mezi námi i tací, kteří si pořád myslí, že jsou nejchytřejší. Já sám desku Pc Chips mám (pro Pentium II) a nejsou s ní vůbec žádné problémy. Myslím si, že autor recenze vzhledem k počtu desek, které mu prošly pod rukou, ví (narozdíl od jiných) o čem mluví a píše a nevidím jediný důvod, proč by tato deska nemohla být dobrá.

Odpovědět0  0
Laďa | 14.3.20012:16

Vážení! Na bolševiky sice nevzpomínáme mnohdy v nejlepším, ale kdo pamatuje, ví, že výrobní podniky měly na konci linky zahořovací pracoviště. Pro toho, kdo neví: výrobek se tam "zahořoval? při zvýšeném napětí určitou dobu a testoval. Bohužel pro "asijské tygry? je důležitá pracovní síla za lžíci rýže a dvě žížaly k tomu, takže žádné zahořování se nekoná - přesněji: dělá je sám až výrobce PC či zákazník. A tady někde asi bude jádro všech problémů.

Odpovědět0  0
Harry | 14.3.200111:48

SM vzdy briskne odpovidal, tentokrate se mu nejak nechce...

Odpovědět0  0
ZM | 14.3.200112:16

Tady bych měl asi odpovědět za SH spíš já. ŠM desky dostal z redakce jako celek - a mimochodem bez informací o tom, kdo je vlastně poskytl, takže to pro něj byly do jisté míry "černé krabičky". Toto vidím asi jako jeden z nejméně "závadných" způsobů testování, protože akademické prostředí, v němž se ŠM pohybuje, je různými lobbystickými vlivy poznamenáno rozhodně méně než prostředí komerčních firem. Samozřejmě není možné odbourat vliv podvědomí atd., ale to by člověk nesměl být člověkem.

Odpovědět0  0
Jan Korol | 2.4.200115:52

PC100 je starší označení základních desek PC Chips, takže to nemá NAPROSTO nic společného s jakoukoliv frekvencí čehokoliv.

Odpovědět0  0
BTJ | 14.3.20010:15

Myslim si ze lidi dnes zajima hlavne jak jde deska pretaktovat kolik ma slotu PCI ISA DIMM atd .... no a pak asi ta cena ...
Ta PCCHIPS je asi nejlacinsi ale nevim zda je nejlepsi ... jestli se neda taktovat tak je podle me k nicemu :) a jestli ma jen 2 DIMM tak taky ... podle me je nejlepsi ta FIC ....
U tech testu mi vyrazne chybi podrobny popis jednotlivych desek ... nebo jsem neco prehledl?

Odpovědět0  0
Harry | 8.3.200113:19

Jeste neco: je nekde test take "drazsich" desek pro AMD??

Odpovědět0  0
Harry | 8.3.200113:16

Btw. kde autor testu sehnal vsechny ty desky? Koupil je anebo pujcil? Muze zde autor tedy prisahat, ze neni ovlivnen zadnou lobby? A poznamka vsem: dejte si pozor na pravopis, je to hrozne cteni...

Odpovědět0  0
Brbla | 6.3.20019:28

jde o to ze kdyz nekomu stavim pocitac tak ho chce zhruba tak do tejdne az dvou a kdyz mezi tim musim reklamovat desku tak je to problem... nedej boze kdyz se ta deska zakaznikovi vyshituje u nej (to je pro me ta nejhorsi vec co se muze stat kdyz zakaznik musi reklamovat...

Odpovědět0  0
POWERuser.CZ | 6.3.20012:14

Bohužel je to tak, že každý má jiné zkušenosti, hlavně co se poruchovosti týče(BTW zajímalo by mě kolik z reklamujících dostalo špatnou desku podruhé?).
Celou dobu se tady "hádáte", zda-li je to PC-chips nebo PC-shit. Já, jako zastánce levných, ale přesto dobrých řešení zákl. desek(a nejen nich-viz.Duron,MX2 apod. ale to se možná nedá srovnávat) jsem vždy tíhl k lowendu. Zkuste třeba ospravedlnit nárůst ceny sestavy o 3000Kč, kvůli nákupu značkové desky, někomu, kdo tomu vůbec nerozumí?(např. mamka kupuje synkovi počítač na vánoce a celá rodina na to šetřila!)
Samozřejmě, že 30% úmrtnost desek vypovídá o způsobě výroby, ale kolik z těchto procent připadá na vrub, ostatním částím sestavy?(rozuměj: ten kdo si kupuje levnou z.desku, kupuje si většinou i levné ostatní komponenty!)
BTW. M807 je prý připravena na 266MHz CPU, takže proto mi šla tak lehce přetaktovat na "AŽ" 112MHz FSB,že?(což je max. co umí BIOS=škoda). 112MHz není totiž u KT133 normální(podle zdrojů z netu). Už chybí jen tweak multiplu a voltáže.
Ale VY můžete mít jiné zkušenosti, takže se už těším na VAŠE příspěvky.

Jeden ze spokojených dlouhodobých uživatelů.

Odpovědět0  0
leonidas | 5.3.200123:17

Ted pisu z masiny na PC Shitu, protoze mne ji zakaznik kdysi hodil na hlavu. Tyto desky meli jednu strasnou nevyhodu, nikdy clovek nevedel, jak na ni bude v budoucnosti fungovat novejsi hardware. Treba 3Dfx nektere jeli a nektere ne.
Proto kdo si kupuje PC CHIPS nemel by myslet na dalsi vylepsovani a byt rad, ze mu to nejak jede. Pokud se v nich pouzivali ATI, tak bylo mene problemu. Na internet je to vyborna deska :-), dobre a drahe pameti a jede. Jsou urcite lepsi nez pred dvema roky, ale pocet reklamaci je mnohokrat vyssi nez napr. u MSI.

Odpovědět0  0
Spravny Motherboard | 5.3.200113:14

Vazeni, Vas vysledek mi slavne pripomina slavne vitezstvi pocitacu MULTISYS ve velkem testu pocitacu na pocatku 90 let... Kazdy vi, ze vyrobky PC CHIPS jsou to nejhorsi na trhu nejen kvalitou, ale spolehlivosti a kompatibilitou... Jak je videt, tak se v recenzich zase za poslednich par let nic nezmenilo... Prestoze si Sveta Hardware vazim, pak je videt, ze toho zase tak moc nenamontovali a ze moc velke zkusenosti s MAINBOARDy a jejich chovanim v provozu nemaji.... Muzeme oslavovat, PC CHIPS vitezi, vsichni ostatni krachuji... Alespon podle Sveta Hardware... Nastesti jsou na svete jeste jini rozumni lide, takze vzdy budou na vrcholu rozumne mainboardy

Odpovědět0  0
Brbla | 5.3.200110:18

Prijde mi trochu zvlastni prikladat stejnou vahu vykonu, cene a vybave... (kdyz uz tak se to dela pomerovymi hodnotami) ale u zakladnich desek se testy museji delat velmi tezko.
Protoze i kdybyste meli desku ktera nefunguje( a treba by mela nejlepsi vybavu) a byla by nejlevnejsi tak by se ve vasem testu umistila hodne vysoko... (uz jenom instalace karet, deska osazena neznackovymi konektory (silne pochybuji o tom ze tam sou patice FOXCONN), zkuste tam nacpat nakou neznackovou kartu a uvidite...

Co treba stabilita, ale tu pri kratkodobem testu neproverite..

Odpovědět0  0
tervitch | 4.3.200117:13

Docela by mě zajímalo, který z lidí, co se zajímají HW nebo se tomu začínají hlouběji věnovat, nějak prakticky ocení výsledky tohoto typu. Nic proti samotným testům, ale... <br>
Nemyslíte, že člověk, který si počítač staví, si s ním bude chtít pohrát, přetaktovat procesor a dostat z celku maximum při stabilním chodu a to na delší dobu bez poruchy? Tam mu pak, troufám si říci, většina z testovaných desek příliš nepomůže a takovéhle hodnocení by začátečníka spíše mohlo zmást (pakliže PCChips neotevřela novou revoluční továrnu:o))...<br>
Pro lowendové sestavy to jsou nesporně použitelné výrobky, ale přiznejme si, kdo z alespoň trochu zasvěcených chce mít doma low end:o)<br>
Možná jsem nepochopil záměr, ale celý test bych spíše nazval srovnání desek pro výrobce levných sestav;o)

Odpovědět0  0
ŠM | 4.3.200121:01

Váš předchozí příspěvek mě skutečně vyprovokoval k takové formulaci odpovědi jakou jsem použil (a psychlog nejsem). Jako každý čtenář máte možnost se vyjádřit ke způsobu testování, ale KONKRÉTNĚ! Napsat, že je něco neobjektivní a neuvést proč? Vždyť to je přece neobjektivní příspěvek, nebo ne? Uveďte co se Vám konkrétně nelíbí, proveďte to nějakou solidní formou a já osobně Vám ručím za to, že Váš názor bude brán v úvahu.

Odpovědět0  0
ŠM | 4.3.200121:05

Bohužel si každý nemůže koupit špičkovou kvalitní základní desku za drahé peníze. Mnoho mých přátel počítač nutně potřebovalo a protože neměly peníze na drahý HW tak jim nezbylo než koupit ten neznačkový či zastaralý. Já osobně se považuji za (jak Vy tvrdíte) zasvěceného a také bych chtěl mít doma nejnovější základní desku od výrobce XXX, kterou bych se pochlubil přátelům. Realita je bohužel jiná a levnější desky (a HW obecně) patří k nejprodávanějším. Proto se také tento test zaměřil na daný cenový segment.

Odpovědět0  0
tervitch | 4.3.200122:31

Asi je to otázka individuálního rozhodnutí... Ani já jsem se nemohl počítat k těm, kteří by si mohli dovolit špičku. Nicméně jsem časem zjistil, že se v případě desky vyplatí připlatit ve chvíli, kdy hodlám systém honit na vyšší výkony. Když to převedu do praxe, zatímco se vesele prodávaly systémy s levnými deskami a rychlými procesory (nálepka PII-400 dělala svoje), radši jsem koupil kvalitní desku a ušetřil na procesoru, který jsem pak přetatoval. Deska sloužila hodně dlouho a řekl bych, že v důsledku nějakých pár tisíc ušetřila. Ale je to jen můj osobní názor a zkušenost. Chci tím pouze naznačit, že ačkoli je test v zásadě tak objetivní, jak test může být, prostá cena desky a skutečnost, že funguje:o), nemusí být vždy nejlepší cestou k ušetření.

Odpovědět0  0
ŠM | 5.3.200122:13

Já si do svého domácího počítače koupil základní desku (typ zde jako autor uvést nemohu) tak zhruba uprostřed cenového spektra a k ní přikoupil slabší procesor a hodně RAM. Pořád ale stojím za tím, že mnoho lidí je nuceno koupit ten nejlacinnější HW, který seženou. Teď mám na mysli své kolegy ze školy, ono totiž student VŠ se bez počítače téměř neobejde a většinou na něj skládá pomalu po desetikorunách. Tudíš prostě připlatit pár tisíc za "honění výkonů prostě nemohou. Troufám si říct, že v tomto státě je výše popsaných lidí většina. Jinka souhlasím se všemi kdo říkají, že tento test nevypovídá nic o dlouhodobé stabilitě, napadá Vás všechny jak toto korektně otestovat? Mě osobně ne.

Odpovědět0  0
Anri | 4.3.20013:19

Přikládám můj diskuzní příspěvek (původně napsaný k přímé diskuzi PC810), ale pod tíhou nadávek na nové produkty firmy PC100 jsem ho zkopíroval i sem ......
Tuto desku mohu vřele doporučit. Co mne ale překvapilo nejvíce, byla bezproblémová funčnost integrované grafiky s TV/FM kartou od ForteMedia (951 PAL/SECAM BK/DK, obě zvukové normy + dálkové infra ovládání - dodavatel Abacus, České Budějovice). Když jsem jí tam dával, měl jsem po předchozích zkušenostech dost pochybností o smysluplnosti mého chování :) V článku také schází zmínka o propracovanosti instalace za pomoci "Auto instal" z dodaného CD. Postup nainstalovat klasická W98, vložit přiložené CD a je to .... zkrátka počítač si "párkrát chroupne" a po restartu poračuje v samostatné instalaci všech integrovaných komponent. Za zmínku také stojí speciální driver pro LAN, který Vám poblikáváním simulované LED na pravé části syst. lišty (neboli vedle hodin) indikuje síťovou aktivitu. Poklepáním na tuto ikonu se otevře okno s dalšími údaji ... např. množsví přenesených byte, režim ve kterém zrovna komunikujete 10/100, half/full duplex atd. Co dodat, tahle deska se opravdu "PC-shitu" do
st povedla ... funguje bezproblémově a pro LOW-end si myslím, že je to pravé ... postavit a nainstalovat pc-čko za dvě hodiny (+ 1 den na otestování, aby mě zase někdo nenapadal) si myslím je dost dobrý poměr cena-výkon ... sorry, že to bylo tak dlouhý ... Anri

Odpovědět0  0
tervitch | 4.3.200116:49

:o))) Pár kusů HW od Manli jsem také pro nějaké chudáky montoval, ale žádné zásadní potíže s nimi nebyly, průměrný výkon za nízkou cenu...

Odpovědět0  0
Brbla | 3.3.200117:37

S pocitaci s deskami od PCSHITS mam docela rozsahle zkusenosti... Mam jich v praci 10 a 4 z techto pocitacu nefunguji poradne. SM jste asi velmi dobry psycholog ze poznate uroven mych znalosti podle 1 prispevku... Uz sem daval nekolikrat dohromady(rozsypane) pocitace s temito deskami a je to opravdu parada. Clovek vsechno vynda a zanda a ono nic udela to znova a jeeeeee ono to jede... je mi lito kdyz vidim jak byl tento test postaven (nejakou dobu sem podobne veci studoval a neco o tom vim a vim ze toto je neobjektivni). Kazdy rozumejsi clovek si usudek udela sam podle prispevku...

Odpovědět0  0
Hanzs23 | 3.3.20012:48

Tahle diskuze je akorat jinou variantou na obvykle tema. Priklad:
Test malych automobilu Daewoo Matiz, Skoda Fabia a VW Polo - Matiz je nejlevnejsi, ma nejmensi spotrebu a tri roky zaruku, ale stejne si ho nikdo nekoupi, protoze je to korejsky smejd.

Odpovědět0  0
Rocky | 3.3.20017:35

To je ale blábol. PC s deskamy PC CHIPS jsem za dva roky postavil asi 20. Mohu zcela zodpovědně prohlásit, že všechny desky (s různými chipsety -i810, SiS, KT133) běhaly a dodnes běží bez nejmenších problémů. Podle mne jsou to ideální desky pro kancelářské počítače. Ani jako "hráčské" si nevedou špatně - dělal jsem Athlona s PC Chips 805, zákazník na tom skoro rok smahne převážně hry a 3D software s naprostou spokojeností, stabilita bez problémů. Naopak s řadou "značkových" desek byla potíž - např. s některými typy pamětí vůbec nenajely. Bylo by dobré, kdyby se vyjadřovali lidé, kteří mají konkrétní zkušenosti s montáží PC, kde si stabilitu a spolehlivost desky ověřili na větším množství kusů. Výkřiky podobných zoufalců nemají vypovídací hodnotu - to je jako hádky jestli je lepší Nokie nebo Erikson atd.

Odpovědět0  0
Pete | 2.3.200121:45

Ta tvoje domino.micronic cece nejak nefunguje. Ta diskuse nad kvalitou zmineny desky by me fakt zajimala. Nevim, jak nekoho jinyho, ale me bude muset PC Chips (jako Zida/Tomato) hodne dlouho presvedcovat, ze dokaze vyrobit kvalitni, stabilni a vykonnou desku. Ve vsech ohledech mi funkcni deska od PC Chips pripada spis jako fenomen, nez jako bezna vec. PC Chips se budou muset jeste hodne dlouho snazit, aby postoupili byt jen o jediny krucek z toho nejhlubsiho motherboardoveho bahna ve vseobecnym podvedomi a to jeden diskutabilni uspech nedela. Do ty doby bude Abit&MSI&Asus apod vzdycky rulezovat.

Odpovědět0  0
ŠM | 2.3.200123:15

To domino funguje bez problémů.

Odpovědět0  0
ŠM | 2.3.200123:20

Úroveň Vašeho příspěvku svědčí o hlubokých znalostech a profesionalitě. Dále to není potřeba komentovat.

Odpovědět0  0
ŠM | 2.3.200123:23

Podívejte se na výsledky výkonnostních testů. Vzhledem k ceně a našemu způsobu hodnocení je PC Chips skutečně vítězem.

Odpovědět0  0
highlander | 2.3.200121:39

Mám desku M807 a duron 700->954 stabilní.
Je to velmi dobrá deska pro duron. Kdo tvrdí že ne tak ji asi ještě neviděl v chodu. Jo, a stála kolem 3500.

Pro Brblu: Už jsi tu desku mněl někdy v počítači ?

Asi ne, že...

Odpovědět0  0
ZM | 2.3.200119:07

Zkuste v rámci svého svatého nadšení v boji proti desce M807 od PC Chips nakouknout do diskuze k recenzi na viteznou desku http://domino.micronic.cz/sh/Sh.nsf/sho­wselcomments?readform&docid=07CC97519CF2E2D5C12569FB0039B227 , jaké jsou názory lidí, kteří tuhle desku skutečně používají.

Odpovědět0  0
Vitezslav Jilek | 2.3.200115:15

Chtel bych touto cestou podekovat firme PC100, ze stale vyrabi zakladni desky. Tim me, jako soukromemu podnikateli zajistuje velmi kvalitni obzivu zalozenou na vymene vadnych kusu. Dekuji firmam jako CCS, ktere je montuji do svych pocitacu a tim mi pripravuji budouci zakazniky. Dekuji vsem lidem co si zakoupili desky PC Chips, protoze stejne jednou prijdou a zakoupi si desku novou,ale uplne jine znacky.

Vazeni, meli by jse spise udelat test desek po jednom roce provozu a ne kdyz jsou desky nove! Tady se potom ukaze opravdova kvalita.

Odpovědět0  0
Slune | 2.3.200115:10

Diky, diky, za vas test, za recenze a nazory.
I kdyz vam tu hodne lidi leje "vykaly" na server, tak me osobne se test libil. Byl pekne komplexni a zahrnul produkty mene zname i znamejsi.
Pokud jste tedy nebyli ovlivneni nejakou sumou od distributoru pak - diky za to.

K te konstruktivni kritice: body za vybaveni ANO, body za cenu a za vykon NE.
Cena je sice dulezita, ale do 4000 zavadejici, protoze rozdily nejsou az zas takove - dulezite je, ABY TO SPOLEHLIVE FUNGOVALO. A prave to by mela zarucit ZNACKA.
Kdo kupuje produkt bez referenci, ten by se mel pripravit na mozne problemy. Kazdy ale vi, ze i drazsi znackove MB mivaji mouchy. Brat proto znacku jako referenci je zcestne. Dulezite je JAK DOBRE FUNGUJE KONKRETNI VYROBEK.
Srovnani vykonu je i zde zajimave, ale myslim podstatne az ve vyssi vahove kategorii - tam se hraje na procenta.



Odpovědět0  0
Roman | 2.3.200113:43

Skusil niekto aj znacku Manli ??? To je este horsia ako PC Chips !!!
Kupoval som ( nie pre seba ) Manli Geforce 2MX. V krabici bolo aj CD s ovladacmi. Tak pekne install vo Win98. Update karty, system hlada nove ovladace na CD. NIC !!! Tak skusam manualne. NIC. Ziadne ovladace na CD nejsu !!! A to je vyrobcom dodavane CD... To uz potom co je ???

Odpovědět0  0
Akt | 2.3.200112:44

Tuto desku si koupi neznalek v oboru PC. Při pohledu na poměr výkon/cena je deska na h...o. Berte jinou ne ž je tato např MSI, ASUS , ABIT

Odpovědět0  0
Peter | 2.3.200111:19

Pc Chips jsou sice levné desky, ale nikdy bych si něco takového nekoupil! Základní deska je, jak už vyplývá z názvu, základem všeho a šetřit na ní se rozhodně nevyplácí. Desky, které bych s klidem doporučil jsou Asus, MSI, QDI, Abit.

Odpovědět0  0
Stoupa Lutín | 2.3.20019:44

Ahojte všichni - ahoj redakce světu hardware!
Váš test levných zákl. desek beru, ale něco Vám a všem uživatelům PC poradím a mám to z vlastní zkušenosti!
Nekupujte levné boardy! Vyhnete se problémům, nestabilitě a pak stejně třeba koupíte lepší a dražší. Jakou já.. už jsem měl v ruce nekolik PC s levným deskama a taky dost s těma "lepšíma" - pamatujte si !: cená není všechno! Aspon já nejsem tak bohatý abych si kupoval levné věci a zaákladní desky.. :)
Proto mi tu dost chybí test zakladních desek jako je třeba Abit (KT7, KT7-RAID, KT7A, ...) a MSI K7T Pro-2A a podobné.
A hlavně nekupujte PC chips!!!!

Odpovědět0  0
Brbla | 2.3.20018:58

Jak muzete cene a vybave dat stejnou vahu jako vykonu???

Vy ste asi nikdy nevideli ani z vlaku jaxe ma testovat nebo ano???

co treba stabilita?
btw: kolik vam prodejci za tento test dali? (stejne nic neodpovite)

PRO VSECHNY PCSHITS SOU NEJHORSI DESKY NA TRHU A TEN KDO SI JI KOUPIU JE NAPROSTY MANIAK!!!!!!!!! je sice pekny ze je ta deska levna ale kdyz usetrite 2000 a pak na tom stravite treba tejden CISTYHO CASU tak se to nevyplati...
stejne nakonec koupite jinou

Doporucuju procteni prispevku v poradne na zive.cz Prispevek NEKUPUJTE PCCHIPS
vsech 200 prispevku ma cenu cist

Odpovědět0  0
ZM | 2.3.20019:04

Víš co brblo ? Jdi se vyspat z toho draku, třeba se ti po probuzení ten svět bude zdát hezčí :-)

Odpovědět0  0
Jan Duda | 2.3.20018:40

Bohužel se mi nezdá příliš pravděpodobné, že by mohl PC Chips vyhrát test proti takovým značkám jako jsou v tomto testu. Dle mého názoru (a snad i dostatečných zkušeností) jsou PC Chips nejhorší desky na trhu. Prostě to, že možná byla jedna deska od PC Chips výkoná mě nepřesvědčí o kvalitách. A ti co uvažují nad nákupem desky by si měli přečíst diskuze, poradny apod. a povšimnout si toho, že nejvíce problémů řeší majitelé právě těchto desek.
Vždyť i jednom z vašich testů (v nedávném článku) jste nemohli otestovat výkon pod Quake III, protože na této desce prostě neběžel :-)))).
Viděl jsem již hodně a hodně desek a pokud mohu říct svůj názor, tak ruce pryč od PC Chips, zaděláváte si akorát na problémy.

Odpovědět0  0
Timeworm | 2.3.20011:51

Je možné, že deska od pc-chips je výhodná a nemusí sloužit špatně a já jí nechci kritizovat jenom proto, že je to pc-chips, ale kdo vám zaručí, že se do roka nerozbije, teda pokud je to do roka je to v pohodě to má ještě záruku. Znám dva případy kdy pc-chips nevydržel ani půl roku a že by bylo zrovna dvakrát zábavné reklamovat desku to se říct nedá.

Odpovědět0  0
Martin | 2.3.20010:06

Doska PC Chips M807 obsahuje chipset KT133, a preto si myslim, ze aj ked je to PC Chips, je to celkom dobra doska. Negativne skusenosti s PC Chipsami su podla mna este z cias, ked tam davali chipset BXcel, ALi, a podobne, ani neviem ako sa volaju. Teraz tam je vsak kvalitny chipset KT133. Takze podla mna kvalita dosky zacina na chipsete.
Poznamka: PC Chips som nikdy nemal

Odpovědět0  0
hys | 1.3.200121:00

to Petr: muzu se zeptat jakej mas typ desky ?

Odpovědět0  0
ŠM | 1.3.200122:37

Já jsem četl spoustu negativních poznámek o základních deskách PC Chips, ale u této desky si stojím za tím, co jsem již uváděl. Nenalezl jsem u ní ŽÁDNÝ problém.

P.S. očekával jsem, že mi spousta lidí bude nadávat, když to uvedu. Já si však za zjištěnými výsledky stojím.

Odpovědět0  0
ŠM | 1.3.200122:43

na tohle skutečně není potřeba odpovídat. Rád bych zde však poděkoval všem, kteří se snaží o konstruktivní kritiku či těm kteří nás pochválí. První nám pomohou zlepšit se, druzí nás potěší. Autor tohoto příspěvku mě alespoň pobaví.

Odpovědět0  0
ŠM | 1.3.200122:58

Jestli je něco mizerné pak úroveň Vaší kritiky. Já si nedělám nárok na neomylnost či vševědoucnost. Jsem jen člověk a jako takový se dopouštím omylu. Pokud si myslíte, že se tak stalo pak to sem napište (konkrétně). Názor, že něco je pitomé, je sice hezký. Nemá však žádnou váhu, jestliže neuvedete proč je to pitomé. Mimochodem na návrhu způsobu testování se podílelo dost lidí a jestliže čtenáři (resp. jejich většina) naznají, že je potřeba něco zlepšit či doplnit, pak se tomu nebráníme. Příspěvky jake je ten Váš však budeme brát jen těžko v úvahu.

Odpovědět0  0
Hanzs23 | 1.3.200120:21

No je pravda, ze PCChips je problemova firma, nekdo tady uvadel, ze distributori tvrdi, ze nejsou problemove, ale ja ve velkoobchodu slysel, ze jich je vadnych 30%. Daval jsem dohromady 5 pocu na PCchipsu a jedna deska byla vadna, takze moje soukrome "ratio" je 20%. (desky PCchips 748LMRT)
Ale ja jeden ten poc stale mam (ted to na nem pisu) a je v pohode. Proste si myslim, ze pokud clovek nenarazi na spatnej kousek, tak mu udela stejnou sluzbu jako ostatni desky s KT133. Z toho plyne zaver, ze ta deska je pro cloveka, kterej tomu trochu rozumi a schopen poznat vadnou desku a ma cas na reklamace atd.
Tzn. pro cloveka co ma cas, ale nema penize :-)

Odpovědět0  0
Mikoyan | 1.3.200120:02

Myslim si, že tehle test byl docela proficky udělanej a souhlasím s prvním místem. 807čku sice nemám ale chci si koupit desku pro Durona a projel sem skoro všechy diskuse na webu a na tuhle desku si stěžuje málokdo. A taky chápu lidi, co budou dokolečka mlít tu frázi "PCCHIPS je PCShit", protože jim nic jinýho nezbejvá. Vyhodili totiž nekřesťanský prachy za ty svoje "značkový desky" a musej si to nějak ospravedlnit. PCCHIPS jen tak dál!!!

Odpovědět0  0
Petr | 1.3.200117:01

Používám zákl. desku této firmy už 3 roky a myslím si, že bude fungovat i nadále dobře. Neříkám, že zákl. desky této firmy jsou špička, ale říct - je to PC chips - je to shit, není vůbec správné.

Odpovědět0  0
SY35 | 1.3.200116:20

Je to maličkost ale proč je jednou v grafech kinetIz a jindy kinetYz? Že by šlo o jiné typy? :-))) OTA>...myslím že jsme fakt nevYděli... kurva to nemůžete psát gramatiku správně? (absolventům ZvŠ se omlouvám :-))

Odpovědět0  0
baloo | 1.3.200114:40

Tady snad nejde o to kdo vyhrál ,ale máme tady 12 dobrej recenzí a výherce si snad udělá každej sám. Autor přeci nemoch testovat ty desky po dobu 4 let to by bylo trošku nepraktický a neaktuální.Nechápu proč narážite na autora, on ty desky testoval a udělal si svůj závěr.Všicni přece nemůžeme mít stejnej názor, sme přece lidi (a nebo né).A proč porovnávat SH s Tomem nebo s Ana ,to sy to přece můžu přečíst tam nebo né.Já prostě chci ,aby byli na každým webu jiný informace a jiný hodnocení.A závěr si udělám sám s rezencí a ze svejch skušeností.Tak nevim proč tolik toho křiku.

Odpovědět0  0
RenierX | 1.3.200114:15

Uroven vetsiny prispevku na SH je dle mne dlouhodobe mizerna, tohleto srovnani muj nazor jen potvrzuje. Spis si jen rikam, proc tady vlastne obcas jeste neco ctu. Ztrata casu, je to tu skrz naskrz prosakle komerci, kdo to nevidi, je slepy...

Odpovědět0  0
Alden | 1.3.200113:53

Jak to tak vypadá, tak PC Chips vyhrál pouze díky cenně, ale myslím si, že deska není procesor a tak se vyplatí investovat a koupit si pořádně dělo. To je můj názor.

Odpovědět0  0
Ota | 1.3.200114:05

Plně s tebou souhlasím,
značka je značka,
no vyděli jste někdo někoho používat 4roky starej board PCchips
a kolik ASUS MB takového stáří i starších ještě skvěle šlape?

Protože PCchips a podobný šmejdy fungujou jen na voko,ale ASUS ten šlape FURT!

Odpovědět0  0
toret | 25.5.200410:47
Mam PCChips M807 uz ctvrtym rokem a stale bez problemu slape! Mel jsem moznost porovnat ji s novejsi deskou od QDI na stejnym chipsetu a PCChips je stabilnejsi !
Takze nezbyva nez potvrdit autorova slova ­"tento kousek se vyrobci povedl­" ;­-­)
..no mozna jeste dodat.. :­-­) ASUS je mozna kvalitni, ale taky pekne predrazena!
Odpovědět0  0
Lord Helma | 1.3.200113:52

Takovéto testy jsou většinou opravdu na prd. Maximálně se vyřadí totální šmejdy, ostatní projdou s obdobnými výsledky. Prošlo mi rukama několik desítek typů MB a jediný soudce je dlouhodobé používání. Pak se ukáže, že se neplatí jen za značku, ale za stabilitu, spolehlivost a užitečné funkce. A to zde v tomto testu chybí - prostě jsme si spustili pár prográmků a zahráli fanfáry pro vítěze, který vyhrál pouze svojí cenou. Ne nechci snižovat vaši práci, já se tím živím a vím co je to za pakárna, ale přesto tvrdit, že jste lepší než TOM je odvaha (štěstí prý přeje odvážným). No nic ale je to lepší než nic a pokud to pomohlo dobře vybrat aspoň jednomu člověku, tak to mělo smysl.
PS: Celkem mě štve u grafů, že se zobrazí jen konec a pak jsou výsledky tak rozdílné, ačkoliv se jedná o procenta, ale to asi není jen váš problém, to je celková marketingová strategie, zahltit zákazníka množstvím údajů a zamlžit to co není zrovna ťipťop a dělají to tak všichni :-(.

Odpovědět0  0
Karel | 1.3.200113:22

To už nemám slov, co jsou schopni udělat obchodníci aby prodali víc Schitů!

Odpovědět0  0
bugsy | 1.3.200113:51

když už musíš plodit takový hovadiny tak se koukni jak se správně píšou anglický nadávky 8-((

Odpovědět0  0
Laco | 1.3.200111:17

Mne sa tento test páčil. Podal informácie o 12 doskách a pomerne jasne vyhodnotil viaceré kritériá. Každý si môže vybrať podľa toho, čo potrebuje. Myslím, že to je pre kupujúceho omnoho dôležitejšie, než dozvedieť sa len poradie, resp. víťaza.

Odpovědět0  0
pAWOUCEK | 1.3.200112:58

jenom takova poznamka, PC100 znamena tak pameti a ne sbernice, jestli deska po prepnuti na 100 nenabehla, neni to deskou, ale pouzitou pameti.. btw. ja mam MSI 6340 a do testu bych napsal, ze nema zadny teplotni cidla, coz me dost sere :))

Odpovědět0  0
pAWOUCEK | 1.3.200112:58

jenom takova poznamka, PC100 znamena tak pameti a ne sbernice, jestli deska po prepnuti na 100 nenabehla, neni to deskou, ale pouzitou pameti.. btw. ja mam MSI 6340 a do testu bych napsal, ze nema zadny teplotni cidla, coz me dost sere :))

Odpovědět0  0
pAWOUCEK | 1.3.200112:58

jenom takova poznamka, PC100 znamena takt pameti a ne sbernice, jestli deska po prepnuti na 100 nenabehla, neni to deskou, ale pouzitou pameti.. btw. ja mam MSI 6340 a do testu bych napsal, ze nema zadny teplotni cidla, coz me dost sere :))

Odpovědět0  0
pAWOUCEK | 1.3.200113:06

hm.. tak tolikrat jsem to poslat fakt nechtel, omlouvam se :o)

Odpovědět0  0
Stanley | 1.3.20019:56

Já to věděl. Už v průběhu testu jsem měl špatné tušení a to se potvrdilo. Vyhrála značka, která má nejhorší pověst. Možná, že jste zrovna testovali desku, která fungovala bezvadně, ale obecně jsou desky PC CHIPS fakt problémové a ušetřených 500 Kč se může projevit neustálými reklamacemi.
Je to podobné, jako kdyby jste vyzdvihli nějaký levný monitor, třeba SAMPO nebo AOC, jen proto, že jste právě na testování měli kvalitní kousek a že byl za tu cenu srovnatelný s mnohem dražšími značkami. ALE NENÍ TO PRAVIDLEM. V naprosté většině případů se po koupi zjistí, že má nějakou tu chybu a za dva roky je tak vysvícený, že se na něj nedá koukat.
Asi to záleží případ od případu a nejlepší by bylo si danou desku předem vyzkoušet. To ale vždy nejde, a proto je lepší si třeba trochu připlatit a koupit si nějakou desku s lepším jménem a tím MINIMALIZOVAT RIZIKO nefunkčnosti.

Odpovědět0  0
ZM | 1.3.200111:03

Naprosto chápu vaše stanovisko. Na druhé straně - pokud je testovací kus dobrý (ba dokonce vyhraje), pokud i naprostá většina jeho uživatelů tvrdí že s ním nemají žádné problémy (tj. větší než obvyklé), pokud RMA pracovníci distributorů kteří tenhleten board dělají k němu nemají žádné mimořádné připomínky, autor prostě nemůže říci: "je to PC Chips a tím pádem se jeho vítězství nepočítá". Musí říct - "PC Chipsu se prostě TENHLETEN TYP povedl a ta cena je fakt dobrá". Nebo ne ?

Odpovědět0  0
Pavel | 1.3.20019:43

Tak jen doufam, ze vitezna deska bude opravdu dobra. Mel jsem doma desku teto znacky, ktera byla udavana jako PC100, tzn. 100MHz a bezela pouze na 66 MHz. Kdyz jsem ji prepnul na 100, tak vubec nenabehla, to jen tak na okraj. Jak autor pise opravdu v nasi republice panuje k temto deskam neduvera a snazim se uverit ze tyto nove desky budou lespi. Snad... :-)

Odpovědět0  0
Petr Kouba | 1.3.20018:56

Dobrý, líbí. Serte na Mikeho.

Odpovědět0  0
Jakub | 1.3.20017:18

Vase hodnotenie sa mi zda dost neprakticke. Pre porovnanie rozdiel vo vykone je necele 2% medzi vitazom PC Chips a doskou Lucky Star pritom rozdiel vo vybave je dost velky. Ked si predstavim, ze dosky by mali vo vykone rozdiel kazda iba 0,1% (teda nepatrny), jedna by bola prva, druha by zaostala o menej ako percento a bola by napr. 7 a vdaka tomu by, kedze vysledky scitavate, by bola v celkovom hodnoteni niekde vzadu aj ked rozdiel vo vybave je podstatne vacsi ale tam sa to nemusi tak prejavit na umiestneni. Takze by som navrhoval trosku zrealnit celkove hodnotenie, nie poctom miest ale poctom bodov, pricom kazda kategoria (vykon,...) by mala urcity vahovy koeficient s ktorym by sa zapocitavala do celkoveho vysledku. Napr. vykon 30 vybavenie 30, cena 30, prislusenstvo 10. Pripadne vahove koeficienty upravovat podla toho ci hodnotim kategoriu lacnych dosiek, kde je cena dolezita, alebo kategoriu high dosiek, kde je prvorady vykon.

Odpovědět0  0
ZM | 1.3.20018:09

Ano, původně to tak dokonce bylo navržené. Problém byl v jiné věci. Konzultovali jsme vše velmi dlouho a se spoustou "guru" v této oblasti a výsledkem byla nula - neboli naprostá neshoda na hodnotě jednotlivých váhových koeficientů. Proč ? Například výkon: ano, rozdíl mezi nejlepším a je cca 4%, což při shodných váhových koeficientech neovlivní v závěrečném pořadí vůbec nic - takže jako by se ani výkon neměřil. Máme ale proto právo zvednout tento váhový koeficient na desetinásobek ? Podle mě ne - na druhé straně ale i ta 4% mohou svědčit o něčem podstatně důležitějším: o kvalitnějším designu desky a tím i o její vyšší stabilitě. A podobné "pro" i "proti" najdete i u všech ostatních váhových koeficientů. Proto jsme se nakonec rozhodli pro způsob hodnocení převzatý ze sportovních šampionátů, kde je za první místo nějaký počet bodů, za druhé nižší atd. a vyhrává ten, kdo se nejčastěji umístil nejlépe. Prostě - při vhodně vybíraných kritériích v jednotlivých indexech považujeme tento způsob za nejméně nespravedlivý.

Odpovědět0  0
Mike | 1.3.20018:39

TO je pekná kravina, rychlost desky vůbec nesvědčí o její stabilitě, protože všechny mají stejný čipset, tak při stejném nastavení MUSÍ mít stejný výkon, to, že nemají, je otázkou časování spoustu dalších otázek, je možné ji vyladit na nejvyšší výkon, ale bude nestabilní a naopak. Ono celkově je toto srovnání úplně scestné a rozhodně nejde vybrat nejlepší desku, protože každá je určena na jiný segment trhu a to, že byly vybrány jen desky do 4000,- je značně zavádějící, buď všechny nebo žádná ...
Srovnání se sportem - zkuste se někdy podívat na desetiboj, jak se tam známkuje - udělují se body a ty se sčítají, nesčítají se místa !!! To, že se nedokážete domluvit na bodování je Váš problém - podívejte se na nějaké servery, např. Anandtech nebo tom's hardware, jak se to tam dělá, sice o známkování se nechá spekulovat, ale alespoň mají svůj názor
Když už něco děláte, dělejte to pořádně, takhle akorát balamutíte kupující, kteří o tom nemají ani páru

Odpovědět0  0
ZM | 1.3.20018:49

Na oplátku sdělím že nesmyslem je Vaše tvrzení - a to od začátku do konce. V žádném případě neplatí že desky se stejným čipsetem musejí mít stejný výkon - prostě některé desky vám s některým nastavením nepojedou právě díky špatnému designu a dokonce i při stejném nastavení se výkon může lišit. Podrobnosti by vydaly na samostatný článek, v diskuzi to nemá cenu, tady prostě jen konstatuji že mlžíte.

Co se týče toho že každá deska je určena pro jiný segment trhu - k tomu není co dodat, protože do testu byly ÚMYSLNĚ VYBRÁNY desky určené pro podobný segment trhu.

Tom's hardware: kdybyste se trošku podrobněji podíval právě na souhrnné testy boardů, zjistíte že jsou o hodně méně podrobné a méně pečlivěji provedené než naše. Samozřejmě Anand je špička které těžko můžeme konkurovat, nicméně systém kterým prezentuje výsledky považuji za úplně stejně spravedlivý/nespravedlivý jako náš. Vyhlášení vítěze je vždy do značné míry subjektivní záležitost a jako takové bude vždy napadána.

A co se týče balamucení - můžete být konkrétní ? Takhle to považuji za výkřik do prázdna, o kterém nelze diskutovat.

Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.