Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Laser black&white: Canon i-Sensys LBP3010

11.12.2009, René Pfeifer, recenze
Laser black&white: Canon i-Sensys LBP3010
Dnes navážeme na listopadové téma, konkrétně se po kratší odmlce vrátíme k laserovému tisku. V sérii tří recenzí si představíme a srovnáme tři zástupce černobílých laserových tiskáren. Začneme nejmenším, ale designově atraktivním modelem od Canonu.

Kvalita laserového tisku


Při hodnocení kvality laserového tisku v podání i-Sensys LBP 3010 jsme zkoušeli různá nastavení. Zatímco možnost „Standard“ je vhodné použít pro kombinovaný text s grafikou, pro náš test tisku písma a čárové grafiky jsme použili „Text/Lines“, včetně možnosti „úspory toneru“.

text/lines
toner save

text/lines
toner save


standard


toner save

Čitelnost písma je prvním náznakem solidní kvality tisku tohoto přístroje, když je dobře čitelné již od velikosti 2. Se zapnutou úsporou toneru je možné obstojně přečíst text od velikosti 4,5. Vynechávání řádků v tomto režimu způsobuje zhoršenou čitelnost, proto k tisku menšího textu doporučujeme náplní nešetřit. Ke písmu standardní velikosti 12 bodů nemáme výhrad.

I test čárové grafiky potvrzuje slušnou kvalitu tiskové jednotky. Jednotlivé obrazce netrpí žádnými výpadky ani rozmazáním. Obrázkům bychom mohli vytknout poněkud hrubší rastr, viditelný zejména u světlých odstínů (0 - 25% šedá) a splynutí tmavých odstínů (87,5 – 100% šedá).

Fotografie sice nejsou primárním zaměřením černobílých laserových tiskáren, ovšem i-Sensys LBP 3010 si umí poradit i s nimi. Pro tisk fotek jsme použili nastavení „standard“ se zapnutou funkcí „image correction“ a porovnali jsme dvojí gramáž papíru, 75 resp. 130 g/m2 (lesklý). Pomineme-li výtky k rastru a splývání nejtmavších odstínů, musíme konstatovat, že výtisk fotografie dopadl lépe na obyčejný lehký papír.

Foto - vzor
Foto - 130 g/m2 (lesklý)
Foto - 75 g/m2


Dojmy a hodnocení


Během testování jsme nezaznamenali žádné větší problémy v práci s černobílou laserovou tiskárnou Canon i-Sensys LBP 3010. Ovládání je jednoduché a přehledné, přístroj je navíc poměrně tichý. Během testů jsme se nedočkali výrazně hlučných zvuků, nebude tedy významně rušit chod kanceláře. Nepatří sice ve své kategorii mezi výrazné rychlíky, ale co slibuje, to plní.

Na absenci USB kabelů jsme již u většiny výrobců zvyklí. V malé kanceláři ale budeme postrádat hlavně síťové připojení. Naše IT se tak bude muset poohlédnout po tiskovém serveru s USB vstupem. Největší výtkou této tiskárny tak nakonec zůstávají vyšší náklady na tisk.


Spotřeba v úsp. režimu
Náklady na tisk (orig.)
Rychlost tisku z úsp. režimu
Lokalizace ovladačů
Tichý chod
Absence sítě (RJ-45)
Cena v době testování: cca 2 200 Kč s DPH


Za zapůjčení tiskárny i-Sensys LBP 3010 děkujeme společnosti Canon.