Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Laser black&white: Samsung ML-1915

17.12.2009, René Pfeifer, recenze
Laser black&white: Samsung ML-1915
Pokračujeme v tématu černobílého laserového tisku. V druhé ze tří recenzí se podíváme, co nového v této kategorii nabízí korejská firma Samsung. Konkrétně nahlédneme do segmentu levných tiskáren pro domácí a malé firemní kanceláře.
Kapitoly článku:

Spotřeba


Spotřebu recenzované tiskárny jsme měřili běžným zásuvkovým wattmetrem, berme tedy náš výsledek jako orientační (+- 1 - 2 W).



Naše měření ukázalo, že Samsung ML-1915 nepatří k nejúspornějším a dle manuálu výrobce můžeme stejně usuzovat o celé modelové řadě. Naměřené hodnoty se však víceméně vešly do specifikací výrobce. Odběr během startu i provozu se rychle měnil v rozmezí 6 až 738 Wattů. To nám dává průměrnou hodnotu 372, která je o pár jednotek vyšší než udávaný „průměrný provozní režim - méně než 360 W“.


Kvalita laserového tisku


Kvalitu laserového tisku v podání ML-1915 jsme zkoušeli při různých nastaveních. Naše hodnocení však zaměříme hlavně na srovnání režimu úspory toneru versus nejkvalitnějšího tisku.


Úspora toneru
Nejlepší kvalita

Patrně díky vyššímu rozlišení 1200 na 600 DPI jsme neodhalili žádné vážnější vady v tisku tohoto přístroje. Úspora toneru spočívá hlavně v nižší hustotě použitého barviva. Písmo je tak paradoxně lépe čitelné na úsporném výtisku, a to již od velikosti 1,5. Husté a tmavší litery lze na kvalitním výtisku přečíst od velikosti 2. Ke standardnímu 12ti bodovému písmu nemáme výhrad u obou nastavení.


Úspora toneru


Nejlepší kvalita


Úspora toneru


Nejlepší kvalita

U čárové grafiky platí to samé, co u písma - obrazce jsou dostatečně plynulé a ostré v každém detailu, šetrný výtisk je pouze o něco světlejší než kvalitní. Dostatečně jemný rastr je důvodem bezproblémových přechodů mezi odstíny šedé na obrázcích a grafice. Kvalitnímu tisku bychom mohli vytknout pouze přílišnou tmavost - dochází pak ke splynutí nejtmavších odstínů šedé. Tuto vadu lze ovšem odstranit manuálním nastavením světlosti pomocí ovladače tiskárny.

Foto - vzor
Foto - běžný papír
Foto - lesklý papír

Jak vyplývá z předchozích odstavců, ML-1915 si umí dobře poradit i s fotografiemi, které ani nejsou primárním zaměřením černobílých laserových tiskáren. Tisk fotek jsme vyzkoušeli na dvojí gramáž papíru, 75 resp. 130 g/m2 (lesklý) a musíme konstatovat, že jsme nenašli velkých rozdílů. Oba výtisky pouze trpí již vytýkaným splynutím tmavších odstínů.


Dojmy a hodnocení


Pokud jsme v minulé recenzi nešetřili slovy chvály, nemůžeme jinak ani dnes. Mezi výrazné přednosti tiskárny Samsung ML-1915 můžeme směle zahrnout jednoduché a přehledné ovládání (navíc v češtině), solidní rychlost a kvalitu tisku i v režimu úspory toneru.

Nepatří sice mezi nejtišší ve své kategorii, ale chod kanceláře nebo domácnosti nebude rušit tak výrazně, aby nás to odradilo od koupě. Největší výtkou této tiskárny nakonec zůstávají vyšší výdaje na provoz – tedy spotřeba energie i náklady na tisk v případě menší kazety s náplní.


Rychlost tisku
Náklady na tisk (menší kazeta)
Úspora toneru
Spotřeba
Lokalizace ovladačů
Absence sítě (RJ-45)
Cena v době testování: cca 2100 Kč s DPH



Stále aktuální cena v českých obchodech


Graf ceny produktu Samsung ML-1915 poskytuje server Heureka.cz
Porovnat ceny >>


Za zapůjčení laserové tiskárny Samsung ML-1915 děkujeme firmě Samsung





Vývoj ceny testovaného produktu: