Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Lenovo IdeaPad S10e - překvapí?

14.5.2009, Jan Vítek, recenze
Lenovo IdeaPad S10e - překvapí?
Od Lenovo k nám přišel zástupce netbooků řady IdeaPad S10, jež se dělí do dvou hlavních skupin - Basic (tříčlánkové baterie) a Better (šestičlánkové baterie). My se podíváme na jeden z těch lepších v černém provedení a s modelovým číslem 4187-5PG.
Pro výkonnostní testy použijeme stejné benchmarky, jaké se uplatňují v recenzích notebooků, a tak je možné výsledky případně porovnat. Nemá zde ani cenu provádět herní testy, protože výkon Intel GMA 950 je na dnešní tituly žalostný a bohatě tedy postačí dva 3DMarky a grafický test OpenGL v Cinebench R10. Použitý systém Windows XP ale dovolí provést test h2benchw, takže srovnávat budete moci například s výsledky tohoto testu (SSD vs. HDD).

Podívejme se tedy na výsledky, jichž dosáhl počítač s využitím svého nejrychlejšího profilu s procesorem na 1750MHz. Srovnávat můžete s nettopy Eee Box, MSI Wind, Eee Top (ET1602) a pak také s testy provedenými u netbooků Asus Eee PC 1000HE a MSI Wind U115 Hybrid. Zmíněný MSI již využívá novější čipovou sadu Intel Poulsbo, jejíž výhodou je podstatně nižší spotřeba energie, ale takových 35 bodů jádra GMA 500 v OpenGL testu Cinebench R10 je v porovnání s výkonem GMA 950 velmi slabý výsledek.

Lenovo IdeaPad S10e
CPUIkona Odkaz na databáziIkona Odkaz na databázi
3DMark03 - CPU
242
body
3DMark06 - CPU
484
body
Cinebench R10 - 1x CPU
543
body
Cinebench R10 - 2x CPU
827
body
PCMark05 - CPU
1 480
body
Sciencemark - AES
43,7
sekundy
Sciencemark - Mol. Dynamics
173,2
sekundy
RAMIkona Odkaz na databáziIkona Odkaz na databázi
PCMark05
2 383
body
ScienceMark
2 418
MB/s
GPUIkona Odkaz na databáziIkona Odkaz na databázi
3DMark03
741
body
3DMark06
88
body
Cinebench R10
273
body
HDD Ikona Odkaz na databáziIkona Odkaz na databázi
Everest - čtení - začátek disku
63,7
MB/s
Everest - čtení - prostředek disku
52,8
MB/s
Everest - čtení - konec disku
31,3
MB/s
Everest - náhodné čtení
44,5
MB/s
Everest - čtení z bufferu
109,7
MB/s
Everest - průměrný seek
16,22
ms
h2benchw - seek při čtení
17,91
ms
h2benchw - aplikační index
12,7
body
PCMark05
4174
body

Celkový výkon odpovídá tomu, co papírově tento netbook nabízí. Výsledek testů CPU vykazuje o něco nižší skóre, než u počítačů s Atomy N280, což je naprosto v pořádku a výsledky paměťového i grafického subsystému také odpovídají hardwarové nabídce. Nemůžeme čekat, že tento přístroj bude mít v něčem nad ostatními podobnými modely navrch, ale co je důležitější, nezaznamenali jsme žádné výkonnostní propady, takže zde je vše v pořádku.

Nakonec byly provedeny testy pevného disku a vlastně i southbridge ICH7-M/U. Ty můžete porovnat například s výsledky testu SSD vs. HDD, díky čemuž zjistíme, že výkon disku Western Digital řady WD1600BEVS je spíše pod průměrem, ale jeho výkon rozhodně není tragický. Z nějakého důvodu mu benchmark h2benchw přiřadil méně dobrou známku, zatímco PCMark05 si druhou stranu vytáhl lepší skóre.


Přehrávání filmů


Přehrávání filmů v klasické DVD kvalitě nečiní tomuto počítači žádné problémy. Přesto je ale vhodné si vybrat přehrávač, jenž zajistí nižší zátěž při dekódování multimédií a má volba padla na SMPlayer. V tom jsem zkoušel přehrávat film ve formátu XVID, jenž měl fyzické rozlišení 1280 x 544 a datový tok 4383 kbps, takže jde o kvalitní záznam, jenž přesahuje možnosti zobrazení displeje tohoto počítače. Ovšem využít se dá také rozhraní D-Sub, takže můžeme připojit externí displej, který již filmy ve vysokém rozlišení uspokojí.

Co se týče výkonu počítače, ten na takovýto film bez problémů stačí a ještě má cca 10-15procentní rezervu. Na podobný film s bitrate přes 6500 kbps již však můžeme zapomenout, protože to již možnosti Lenova IdeaPad S10e překračuje.


Teploty, hlučnost, spotřeba a výdrž na baterie


Nyní se podíváme na zbytek testů a začneme s dosaženými teplotami. Celkem dobře se při okolním prostředí o teplotě 22 °C postaralo chlazení o procesor a čipovou sadu. Nárůst z 48 °C na 61 °C u procesoru není až tak velký. Také jsme mohli při testech pozorovat, že teplota procesoru se nejdříve při zatížení aplikací Prime95 vyšplhala na 64 °C a až poté začala klesat. V klidovém režimu totiž ventilátor stojí, takže se vnitřek notebooku nejspíše zahřívá a po zapnutí aktivního chlazení se musí vzduch uvnitř nejdříve obměnit a vnitřnosti zchladnout. Až poté se teplota ustálí na 61 °C.

Za zvýšenou teplotu uvnitř netbooku může také částečně i pevný disk, jehož vnitřní čidlo ukazovalo po HDD testech 48 °C a po jeho "ohledání" mohu sám potvrdit, že k tomu nemá daleko. V teplých dnech by se tedy mohla jeho teplota pohybovat i vysoko nad 50 °C.

Ikona Odkaz na databázi
IDLE
LOAD
CPU
48 °C
61 °C
Chipset
50 °C
55 °C
HDD
42 °C
48 °C

Co se týče hlučnosti, tak samotný disk jen slabě šumí a jeho aktivita ani není znát. Chlazení celého netbooku se pak ozve při nižší zátěži (surfování po webu) jen sporadicky a ihned zase utichne, ale při vysoké zátěži jede nepřetržitě. Ozývá se však spíše slabším suměním. Nevýhodou ale je, že přístroj ke svému zchlazení nepoužívá nejdříve nízké otáčky, ale spíše krátké pulzy plných otáček, což dokáže rušit daleko více.

Spotřebu měřil Voltcraft Energy Check 3000 a při obou testech, jejichž výsledky jsem zařadil do tabulky, byl displej zpola vysvícen a nastaven byl normální režim, tedy s procesorem na základní frekvenci 1600 MHz. Jak můžete vidět z výsledků, maximum zde bylo necelých 20 Wattů, a to s obrazovkou vysvícenou na maximum a v zátěži pomocí 3DMark03 - Mother Nature. Stažený jas displeje se odměnil sníženou spotřebou o 0,8 Wattů.

Ikona Odkaz na databázi
IDLE
LOAD
Spotřeba
10,7 - 12,5 W
18,8 - 19,6 W

V klidovém režimu se pak spotřeba pohybovala kolem velice příjemných 12 Wattů, takže provoz takovéhoto počítače vám rozpočet na energie rozhodně nezruinuje. A jako poslední to budou testy výdrže, také v klidovém režimu a pak v zátěži.

Ikona Odkaz na databázi
IDLE
LOAD
Výdrž
5:35
2:45

S výdrží na baterie výrobce nepřehání, protože sice některé jeho materiály uvádí výdrž až 6 hodin, ale jiné, které se vztahují přímo k modelu IdeaPad S10e 4187-5PG, mluví o púl šesté hodiny. Zde tedy můžeme být spokojeni.